2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A drónok és a robotok az amerikai hadsereg sikerességének kulcsa

MTI háttér 2014. január 04. 13:16, utolsó frissítés: 2014. január 05. 20:12

Tovább erősítené az amúgy is kritizált robothadseregét az Egyesült Államok, földön, vízen és levegőben is gépekkel végeztetnék el a piszkos munkát.


Az Egyesült Államok hadi műveleteiben egyre nagyobb szerepet fognak játszani az ember nélküli rendszerek, és a robotok és drónok a következő két és fél évtizedben "kritikus jelentőségűek lesznek az amerikai hadsereg sikerességében" a washingtoni védelmi minisztérium friss stratégiai jelentése szerint.

"Az előző évtized során fejlődött a hadsereg részlegei által beszerzett ember nélküli rendszerek minősége és jellege, és képességeik a hadviselési műveletek integrált részévé váltak. Az ember nélküli rendszerek méretükben, fejlettségükben és költségeiket tekintve már felveszik a versenyt a hagyományos, ember által működtetett rendszerekkel" - olvasható a 168 oldalas jelentésben.

A december utolsó napjaiban - különösebb hírverés nélkül - kiadott Unmanned Systems Integrated Roadmap, azaz Ember nélküli rendszerek egységesített menetrendje című dokumentum célja, hogy "technológiai vízióval" lássa el a Pentagont a következő 25 évre.Habár a pilóta nélküli repülőgépek jelenleg is fontos - és gyakran bírált - szerepet játszanak a terrorizmus elleni háborúban Afganisztán és Pakisztán területén, a jövőben a jelentés szerint


a robotok jóval kiterjedtebb használata várható földön, vízen és a levegőben egyaránt.

A dokumentum három olyan tényezőt sorol fel, amely ez irányba tereli az amerikai hadi fejlesztéseket: egyrészt a délnyugat-ázsiai hadszíntéren már beváltak az ember nélküli eszközök; másrészt a hadsereg költségvetésének csökkentése egyre hatékonyabb rendszereket követel meg; harmadrészt pedig az amerikai erők csendes-óceáni térségbe való átcsoportosítása új, az eddigieknél összetettebb műveleti környezetben bevethető eszközöket tesz szükségessé.

Az amerikai szárazföldi hadsereg és a tengerészgyalogság már évek óta használ robotokat robbanószerkezetek hatástalanítására, és a védelmi minisztérium olyan gépek kifejlesztésén dolgozik, amelyek képesek a katonák felszerelésének szállítására a meredek és sziklás afgán hegyvidéken is.A haditengerészet olyan robot-tengeralattjárókat szeretne, amelyek elláthatnák az amerikai kikötők védelmét, képesek lennének megfigyelni ellenséges kikötőket, valamint olyan mélységeket tudnának feltérképezni, ahova emberek nem juthatnak el. A légierőnek pedig olyan drónokra lesz szüksége, amelyek nemcsak az ellenséges légvédelmi állásokkal nem rendelkező afganisztáni és pakisztáni hegyekben, hanem fejlettebb haderők által védett helyeken is képesek szolgálatot teljesíteni. A jelentés szerint


a legfőbb cél a katonai robotok "kitartásának, védelmének és állóképességének javítása",

ami egyúttal "csökkenti a hadviselő (katonák) fizikai és kognitív terhelését, miközben növeli harci képességeiket".

Az egyik legnagyobb mérnöki kihívást azon adatáramlás védelme jelenti, amelyeken keresztül a drónokat és robotokat a távolból irányítják. Az adatfolyam megfelelő titkosítása alapvető feltétele ezen eszközök biztonságos bevetésének.

Ugyanakkor mindez nem a hadsereg teljes robotizálását jelenti, hanem egy olyan modern erő kialakítását, amelyben a robotok és az emberek egy csapatként dolgoznának együtt - áll a jelentésben. A jövőben a robotoknak elsősorban


a piszkos, veszélyes, unalmas és nehéz feladatok elvégzésére kell alkalmassá válniuk

- mondta a jelentéssel kapcsolatban Michael Toscano, az ember nélküli rendszerekkel foglalkozó arlingtoni AUVSI szervezet vezérigazgatója a The Christian Science Monitor című amerikai lapnak. Szerinte a jövőben várhatóan minden téren nőni fog az emberek, illetve a mesterséges intelligencia és a robotika közötti interakció mértéke.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS