2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mégsem mosta el a briteket a bevándorlóhullám

sajtószemle 2014. január 03. 16:08, utolsó frissítés: 16:08

Annak ellenére, hogy több képviselő és a média is több ezer emberre várt, a román és bolgár bevándorlók többsége már meglévő munkahelyére tért vissza Nagy-Britanniába az év első napján.


Keith Vaz brit munkáspárti képviselő január 1-jén, ígéretéhez híven a Luton reptéren várta egy kollégája kíséretében az első Romániából érkező és masszív tömegeket szállító repülőjárat érkezését. A repülőn azonban háromnegyed részben olyan utasok tartózkodtak, akik a karácsonyi vakáció után most tértek vissza munkába.
A britek bevándorlással kapcsolatos félelmei leképeződéseként mind hatósági szinten, mind a médiában a különböző szereplők a bevándorlás ellen vagy mellett kötelezték el magukat. A retorikaharc azonban a twitterezőket sem hagyta hidegen.

A bevándorlók nem rosszak!

Mind román, mind bolgár oldalról elhangzottak a bevándorlókat védő érvelések. A bolgárok jogaiért egy ex-külügyminiszter, a romániaiak jogaiért a nagykövet szállt síkra.

A volt bolgár külügyminiszter, Nikolai Mladenov arra panaszkodott egy, a BBC's Radio 4 Today-nek adott interjújában, hogy a hirtelen elképesztő méreteket öltő bevándorlástól való félelem egy tömeghisztéria, az akörül folyó közvitát politikai célok irányítják, és a szélsőjobb malmára hajtják a vizet. Mladenov szerint a bevándorlók és a befogadó ország kölcsönös előnyöket nyújtanak egymásnak.

A nagy-britanniai román nagykövet, Ion Jinga hasonlóképpen kiállt a honfitársaiért. Jinga az újév napján a londoni repülőtéren gyülekező képviselőket és újságírókat Samuel Beckett Godotra várva című drámájának tragikomikus szereplőihez hasonlította a Huffington Postban jegyzett írásában. Szerinte a helyzet túlreagálását mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy ezek a szereplők elkeseredetten várták a több millió bevándorlót, azonban csak pár érkezővel találkoztak, akik éppen visszatértek a munkahelyükre.

A Cambridge Romanian Society elnöke, Radu Bumbacea, utalva a ’30-as évek retorikájára, elítélte a brit kormányfőt és a hatóságokat, de egyben a bevándorlóellenes médiaorgánumokat is. Szerinte túl könnyű ilyen helyzetekben meglovagolni a negatív közhangulatot. Bumbacea azt mondta, hogy David Cameron brit miniszterelnöknek, aki a Cambridge diákja volt, ennél felelősségteljesebben kellene eljárnia.

A Guardian publicistája, Paul Quinn is megszólalt az ügyben, ahol arra hívta fel a figyelmet, hogy igazából a romániaiak és a bulgáriaiak stigmatizálása nem más, mint populista politikusok rájátszása az idegenektől való félelemre. Szerinte a populista politikai erők mindig is a hátrányos helyzetű csoportokra alkalmazott negatív sztereotípiák révén próbáltak teret nyerni. A publicista felhívja a figyelmet arra, hogy ez egy veszélyes jelenség, hisz egy sorban találjuk a zsidók vagy a romák ellen irányuló gyűlölettel.

A Romániában szülők nélkül maradó gyermekek problémája a The Guardian figyelmét is felkeltette. A brit újság a román hatóságokra hivatkozva 80 000 családról beszél, amelyekből mindkét szülő külföldön dolgozik és 35 000 családról, amelyekből csak az egyik.

A The Guardian ezen kívül egy olyan felhívást is intézett a bevándorlókhoz, amelyikben arra kéri fel a romániai vagy bulgáriai bevándorlókat, attól függetlenül, hogy rendelkeznek-e munkahellyel vagy sem, írjanak a nagy-britanniai élményeikről.


A bevándorlók rosszak

A Daily Mail és a Daily Express nem volt hasonlóan megengedő és a körülményekre kíváncsi a bevándorlókkal kapcsolatban.

A Daily Mail terjedelmes cikkben próbálja megkérdőjelezni azt a felmérést, amit a BBC Radio 4 Today című műsorában ismertettek a bevándorlókról és pozitív hatásukról a brit gazdaságra nézve.

A legfőbb érvük azonban az, hogy Helen Boaden, a BBC volt hírfelelőse korábban elismerte, hogy a BBC mély liberális meggyőződése meggátolja a BBC-t abban, hogy megfelelően kezeljen egyes kérdéseket.

Újonnan bebizonyosodott az, vonja le a lap a következtetést, hogy a BBC képtelen ellátni a feladatát, azt, hogy a közönséget elfogulatlan információkkal lássa el.

A Daily Mail odáig megy, hogy egy svédországi, romániai bevándorlók által lakott ideiglenes tábor kiüresedését a brit munkaerőpiacon alkalmazott korlátozások feloldásával hozza kapcsolatba.

A Daily Express értesülései szerint a munkapiaci korlátozások feloldása után eltelt 48 óra máris egy 12 fős csoport letartóztatásával járt. A csoporthoz tartozó egyik nő azt nyilatkozta, hogy azért ment Nagy-Britanniába, hogy ingyenes kórházi ellátásban legyen része. A Danielának megnevezett nő többek között asztmától szenved, és betegségeit kezelni vándorolt ki Nagy-Britanniába.

A lap beszámol arról, hogy a 2014. január 1-től érvénybe lépett intézkedések alapján a Nagy-Britanniából kiutasítottak egy évig nem térhetnek vissza az országba, és ingyenes jegyeket kapnak, hogy hazatérhessenek. Ezt vagy a brit belügyminisztérium vagy a helyi önkormányzatok állják, esetenként brit jótékonysági szervezetek.


A twitterezők viccesnek találják a helyzetet

A közbeszédet uraló vita az internet népét sem hagyta szó nélkül. Az invázió elmaradásáról készült legjobb twitteres bejegyzésekről a metro.co.uk oldalon született összeállítás.

A bejegyzésekben a szövegek románok és bolgárok által elöntött utcákról és miattuk bezárt ajtókról, valamint előlük elzárt lányokról beszélnek, miközben a megosztott képeken üres utcák és buszállomások jelennek meg.

Források: The Guardian, The Daily Mail, The Daily Express, Mediafax

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS