2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A kijevi tüntetők ellenálltak az ostromnak, a rohamrendőrök visszavonultak

2013. december 11. 17:15, utolsó frissítés: 2013. december 12. 12:00

Janukovics folytatná a tárgyalásokat az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási megállapodás megkötése érdekében.


Leálltak a rohamrendőrök – legalábbis egyelőre – a "majdan", azaz a Függetlenség terén és környékén folyó demonstráció szétoszlatására tett kísérlettel szerda délelőtt. A tüntetők újra felállítják a hajnalban lerombolt barikádokat Kijev központjában. Viktor Janukovics kedden bejelentette: folytatná a tárgyalásokat az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási megállapodás megkötése érdekében.

Szerdán délelőttre mintegy 25 ezer tüntető gyűlt össze a Függetlenség terén és az onnan nem messze, a Hrescsatik főutcán lévő városháza előtt a rohamrendőri ostrom hírére. A rendőrök nem tudtak behatolni városházába, amely alsó szintjét korábban melegedőnek foglaltak el a demonstrálók. A tüntetők feltartóztatták a buszokon erősítésükre érkező belügyi egységeket is. Az épületben lévő demonstrálók ugyanakkor


tartanak egy újabb rohamtól,

ezért nem tétlenkednek: a városháza főbejáratától az első szinten lévő aulához vezető lépcsőt folyékony szappannal öntötték le, hogy nehezítsék a rohamrendőrök mozgását, ha esetleg betörnének az épületbe.Az ukrán rohamrendőrök kivonultak a Függetlenség teréről, és a városházától ellenkező irányba, az Európai tér felé indultak.Vitalij Klicsko ukrán ellenzéki vezető kijelentette, hogy nem lehet kompromisszumot kötni Viktor Janukovics államfővel az után, hogy a hatóságok szerdára virradóra újra kísérletet tettek a tüntetők feloszlatására Kijev központi terén.

Az Ütés (Udar) párt elnöke úgy fogalmazott, hogy Janukovics "lezárta az utat bármilyen kompromisszum előtt, amelyre egyes politikusok és társadalmi vezetők szólítottak fel". "Kompromisszumokról nem lehet szó. Ma az első számú kérdés egyértelműen Janukovics távozása" – szögezte le Klicsko. Mint kifejtette: az éjszakai események után furcsa lenne szakértői kormányról vagy


alkotmánymódosításról tárgyalni a hatalommal,

mert mindez manipulációnak és a Janukovics hatalmának megőrzését szolgáló játszadozásnak tűnne. Klicsko leszögezte: az ellenzék célja a teljes hatalomváltás, és a tüntetők elleni erőszakos tömegoszlatások és provokációk elkövetőinek felelősségre vonása.

A Függetlenség teret felkereste szerda reggel Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár-helyettes. Az amerikai diplomata teát, kekszet és szendvicseket osztott szét a tüntetők, illetve a téren maradt rohamrendőrök között.

A washingtoni politikus, illetve Catherine Ashton, az európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő azért érkezett Kijevbe, hogy közvetítsen kormányoldal és az ellenzék között a politikai válság rendezéséről. Az ukrán elnöki hivatal helyi idő szerint kora délután szűkszavú közleményt adott ki, amely szerint Viktor Janukovics fogadta az amerikai államtitkár-helyettest.Kedden ugyanakkor Viktor Janukovics bejelentette, hogy delegációt küld Brüsszelbe a tárgyalások folytatására az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási megállapodás megkötése érdekében.

Az elnök ezt az ország három volt államfőjével, Leonyid Kravcsukkal, Leonyid Kucsmával és Viktor Juscsenkóval folytatott megbeszélésén mondta.


A küldöttség valószínűleg szerdán utazik Brüsszelbe.

Janukovics azt a feladatot adta a kormánynak, hogy gyorsítsa fel a tárgyalási folyamatot annak érdekében, hogy az EU következő csúcsértekezletére, jövő év márciusára elkészülhessen egy új, kompromisszumos megállapodás.

"Olyan feltételeket akarunk elérni, amelyek megfelelnek Ukrajnának, az ukrán termelőknek és az ukrán népnek" – mondta az elnök a találkozóról készült televíziós tudósításban. "...ha sikerül ilyen kompromisszumra jutnunk, akkor aláírhatjuk" – tette hozzá.

Brüsszel néhány napja elzárkózott a már megkötött EU-ukrán társulási megállapodás módosításától vagy újratárgyalásától.

Az ukrán politikai válságot az váltotta ki, hogy november 21-én a lakosságnak egy váratlan kormányrendeletből kellett megtudnia: Janukovics elnök nem írja alá az ország EU-társulási megállapodását. A tiltakozások első hullámát egy második követte, miután november 30-án hajnalban a Függetlenség terén rohamrendőrök brutálisan szétverték a diákok békés, pártsemleges demonstrációját.A résztvevők azóta már nemcsak az ország uniós integrációját követelik, hanem hatalomváltást, és az erőszakos rendőri fellépés felelőseinek megbüntetését, valamint a letartóztatott ellenzéki aktivisták szabadon bocsátását.


Jelenleg 11 tüntető van letartóztatásban,

amiért a tüntetések alatt állítólag részt vettek a rohamrendőrökkel való összecsapásokban. Ha bűnösnek találják őket, 3-7 év közötti börtönbüntetést szabhatnak ki rájuk.

Közben kiszivárgott hírek szerint Kravcsuk és Kucsma azt javasolta Janukovicsnak, hogy menessze Mikola Azarov miniszterelnököt. Kravcsuk szavai szerint Janukovics elismerte, hogy a Függetlenség terén jogtalanul alkalmaztak erőt a rendvédelmi szervek tagjai.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS