2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Durvul a helyzet Ukrajnában, nemzetközi mediálás szükséges?

2013. december 02. 14:21, utolsó frissítés: 17:00

A vasárnapi tüntetést brutálisan szétverték. Hétfőn a tüntetők körülzárták a kormány épületét, és a Függetlenség téren építik a barikádokat.


Ez nem újabb narancsos forradalom: a jelenlegi hatalmat nem érdekli az, ami az utcán történik. Nemzetközi mediálásra van szükségünk – írta a Transindex munkatársának Facebookon Natalie Rudnicsenko, miután több segélykérő üzenetet is publikált.

A kijevi politikai elemző személyesen is jelen volt vasárnap az elnöki hivatal közelében zajló tüntetésen, ahol a kormányerők erőszakkal kezdték oszlatni a tömeget, és ahol a rendőrség különleges egysége, a Berkut menekülő tüntetőket bántalmazott.Egyes források szerint mintegy 50-en, más források szerint 90-en megsérültek, tucatnyian kórházi kezelésre szorultak. Úgy tudni, a sérültek között több újságíró és mentős található – utóbbiakatelsősegély nyújtása közben támadták meg.

A rohamrendőrök akkor lendültek támadásba, amikor néhány száz aktivista megrohamozta az elnöki hivatal épületét. A demonstrálók két épületet foglaltak el a belvárosban, a Szakszervezetek Házát és a várost irányító adminisztráció épületének auláját.


Rudnicsenko szerint mindkét oldalon fizetett provokátorok „fokozzák a hangulatot” – ezt egyébként hivatalos ukrán források is megerősítik. Hírek szerint mintegy félezer „jól megtermett” provokátor épült be a tüntetők közé.

Ők szervezetten kezdeményezik a rendőri kordonok, kormányzati intézmények megtámadását – a hatalom így próbálja lejáratni a Függetlenség terén folyó békés demonstrációt. Körülbelül


egy hete tartanak a tüntetések

Ukrajna számos városában: amiatt tiltakoznak, hogy a várakozásokkal ellentétben Ukrajna a múlt héten nem írta alá a társulási megállapodást az Európai Unióval.Vasárnap hatalmas tömeg követelte Kijevben és az ország több nagyvárosában a kormány lemondását. Kijevben több forrás is hétszázezer tiltakozóról beszél – ilyen méretű tiltakozást a narancsos forradalom óta nem látott Ukrajna.

A Függetlenség téren összegyűlt tömeg Viktor Janukovics elnök és Mikola Azarov kormányának távozását követelte, illetve tiltakozott a diákok kijevi demonstrációjának szombat hajnali erőszakos feloszlatása miatt. A demonstrálók közül több tízezren


az éjszakát is a téren töltötték.

A tüntetések hétfőn is folytatódtak. Néhány ezer tüntető körülzárta az ukrán kormány épületét, az épületben levő hivatalnokoknak pedig azt tanácsolták, „menjenek haza”.

A Függetlenség téren jelenleg csend van, azonban a tiltakozók gőzerővel készülnek az újabb összecsapásra: a környező utcákat lezárták, és hevenyészett barikádokat emelnek.Fotók: kiyivpost.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS