2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A britek és a bevándorlás. Hisztéria?

Főcze János 2013. november 28. 14:40, utolsó frissítés: 14:40

David Cameron bevándorlásellenes csomagja inkább szól a saját választóinak, mintsem a külföldi munkavállalóknak.


Nagy-Britanniában, éppen a román és a bolgár állampolgárokkal szembeni korlátozások lejártának közeledtével, egyre súlyosabb belpolitikai vitatémává válik az uniós tagállamokból érkezők bevándorlásának szabályozása.


Ki mit mond?

„Szembe kell néznünk a ténnyel, hogy a szabad mozgás joga egy nagy tömegeket megmozgató erő lett a különböző országokban adott pénzkereseti lehetőségek közötti eltérések miatt” - írta David Cameron brit miniszterelnök a Financial Timesban. A miniszterelnök a cikkben azt is javasolta, hogy az EU-n belüli szabad mozgást kössék feltételekhez, egyben nyilvánvalóvá tette, hogy leginkább a kelet-európaiakról, sőt a román és bolgár állampolgárokról beszél. Kedden be is jelentette a csomagot.Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztos "sajnálatos túlreagálásnak" nevezte a brit kormányfő terveit. "Ha elkezdjük lebontani az egységes piac egyes szabályait, akkor mások más ötletekkel állhatnak elő, és csúszós lejtőn találhatjuk magunkat" – magyarázta az ellenérveket az EU-biztos. Andor arra is felhívta a figyelmet, hogy a Nagy-Britanniába érkező bevándorlók kétharmada nem EU tagállamból származik.

A személyek szabad mozgásának elve mindaddig nem alku tárgya, amíg egy ország tagja a közös piacnak és az Európai Uniónak - reagált szerdán Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi és alapjogi kérdésekért felelős alelnöke. "Az egységes piacon négy alapvető szabadság létezik: a tőke, az áruk, a szolgáltatások és a személyek szabad mozgása. Vagy mind kell, vagy egyik sem" - hangoztatta Reding.

Nigel Farage, az ellenzéki Ukip szélsőjobb párt vezetője szerint ezek a lépések nem elég kemények, sőt Cameron nem elég tökös. „Valahányszor a mi témáinkhoz nyúl, emelkedik a népszerűségünk, az emberek egyszerűen nem hisznek ennek a fickónak” – egészítette ki.

A fő ellenzéki párt, a Brit Munkáspárt képviselői elismerték (pontosabban Yvette Cooper munkáspárti képviselő), hogy túl lazán kezelték az EU bővítések tárgyalásakor a bevándorlókat. A kormányban Cameronékkal koalícióban kormányzó demokrata-liberálisok egyetértenek a csomaggal.

A csomag


Az újonnan Nagy-Britanniába érkező munkakeresők:

- nem folyamodhatnak lakhatási támogatáshoz
- a tartózkodás első három hónapjában munkanélküli segélyt se kérhetnek
- a munkakeresési támogatást nem kérhetik hat hónapnál hosszabb időszakra

Ezenkívül:

- bármilyen EU-s országból származó koldust vagy hajléktalant kitoloncolnak és 12 hónapig nem engedik őket újra be az országba, kivéve, ha bizonyítani tudják, hogy munkahelyre jönnének vissza
- bevezetnek egy új minimum kereseti határt, amelynek elérése esetén fizetéskiegészítő segélyeket lehet kérni
- A minimálbért fizetni nem tudó alkalmazókra kiszabható büntetések a korábbi négyszeresére nőnek (20 000 font)

A brit kormány, az ellenzék és a népszerűség

A Parlamentben:

- a kormányzó erők: a Konzervatív Párt és a Liberális-Demokrata Párt (36%+24%)
- az ellenzék: a Brit Munkáspárt (30%) és 10%-nyi más pártokat képviselő
Jelenlegi választói preferenciák:
- a Brit Munkáspárt 38%-kal első, a Konzervatív Párt 32%-kal második, a harmadik 13%-kal a Ukip, és a negyedik a 10%-ra süllyedt népszerűségű liberális-demokraták

A rendszer:

- parlamentáris demokrácia, a választási rendszer favorizálja a kormánykoalíciókat
- nem favorizálja a pártok közötti „turizmust”
Jelenleg a dolgozni képes bevándorló felnőttek 6,6%-a kér brit állami támogatást, míg ez az arány 16,6% a brit állampolgárságúak körében a hivatalos adatok alapján.

A briteket a yougov.co.uk felmérése szerint a gazdaság (67%) után leginkább a bevándorlók (53%) foglalkoztatják. Az EU-val kapcsolatos ügyek csak 13%-ukat foglalkoztatják, és csak 6%-uk gondolja fontosnak ezeket.

Fut még

- népszavazás arról, hogy Nagy-Britannia az EU tagja maradjon-e?
- népszavazás arról, hogy Skócia Nagy-Britannia része maradjon-e?
- a szélsőjobb: pontosabban fut fel (Ukip 13%-on; az első helyre befutó párt a választásokat követően általában a harmadik helyezettel lép koalícióra)

A dátumok

- 2014 január 1-jén megszűnnek a román és bolgár állampolgárokra vonatkozó brit munkapiaci korlátozások
- kevesebb, mint másfél év az általános választásokig (2015. májusa)

A következtetések

- a korlátozások végső soron nem olyan súlyosak a munkavállalásért kivándorlóknak

- a korlátozások leginkább a brit választóknak szólnak

- a kormányzó pártok (Konzervatív Párt, Liberális Demokraták) (jobbközép) igyekszenek kifogni a Ukip és British National Party (BNP) szélsőjobboldali pártok vitorlájából a szelet

- egyik politikai erő sem mer beállni a bevándorlást támogatók zászlója alá

- a kormányzó pártok igyekszenek elhitetni a választóikkal azt, hogy képesek menedzselni a problémává váló bevándorlást

Források: The Guardian, yougov.co.uk

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS