2022. december 4. vasárnapBorbála, Barbara
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

"200 ezer roma": új bevándorlóellenes sajtókampány Nagy-Britanniában

háttér 2013. november 21. 16:52, utolsó frissítés: 2013. november 22. 08:24

Későig lófrálnak az utcán, szemetelnek, gyereket árulnak: az "elrabolt szőke gyerekek" ügye után roma bevándorlásözönnel riogat a brit sajtó.


Az utóbbi hetekben ismét sűrűsödtek a kelet-európai bevándorlás veszélyével burkoltan vagy nyíltan riogató brit médiajelentések. Egy október 30-án ismertetett tanulmányt idéznek, amely szerint Nagy-Britanniában immár 200 ezer kelet-közép-európai roma bevándorló él, ezzel a számmal az ország az elsők közt áll Nyugat-Európában. Többségük 2004 után érkezett, és számuk növekszik – állítja a tanulmány.

Az időzítés feltehetően nem a véletlennek köszönhető: január elsejétől Nagy-Britannia megnyitja határait a romániai és bulgáriai munkavállalók előtt. A bevándorlásellenes csoportok pánikot igyekeznek kelteni a brit közvéleményben, és David Cameron kormányára nyomást gyakorolni, hosszabbítsa meg a korlátozásokat 2018-ig. Brit konzervatív képviselők egy csoportja öt évvel késleltetné a munkaerőpiac megnyitását, javaslatukról heteken belül szavaz a brit alsóház.fotó: Olesia Bilkei via Shutterstock


A bevándorlásellenes érvek sorában az első, hogy a brit szociális hálóra a mostaninál is nagyobb nyomás nehezedne olyan időszakban, amikor nagy a munkanélküliség. A brit koalíció eközben igyekszik az előző munkáspárti kormányra kenni a növekvő bevándorlás miatti társadalmi feszültségek ódiumát.


Az új „kemény szám”: 200 ezer kelet-európai roma?

A manchesteri Salford Egyetem kutatói, Philip Brown, Lisa Scullion és Philip Martin próbálta megbecsülni a roma bevándorlók létszámát, ezért megkeresték az összes nagy-britanniai helyi hatóságot, szolgáltassanak adatokat. Ugyanakkor interjúkat is készítettek a bevándorlókkal foglalkozó szakértőkkel.

Főbb megállapításaik: szignifikáns roma bevándorlási hullám érkezett a közelmúltban, 2012-ben 200 ezer bevándorló roma élt Nagy-Britanniában, és a számuk várhatóan nőni fog; ebből 193 ezret Angliában regisztráltak; a bevándorolt romák populációja hasonló méretű, mint az őshonos romáké; a romák megtelepedésére a magyarázat a láncmigráció, vagyis az a jelenség, hogy az első migránst követi a családja vagy közösségének más tagjai; a helyi hatóságoknak gyakran kevés kapcsolata van a roma bevándorlókkal, ami a közösségek magasfokú önellátására enged következtetni; ha beavatkozásra van szükség, annak általában több területet kell átfognia, beleértve egészségügyi, oktatási és lakhatási problémák kezelését; a bevándorolt romák szülőhelyükön tipikusan diszkrimináció áldozatai voltak; a helyi hatóságok és partnereik úgy tűnik, megfelelően dolgoznak a közösség tagjaival, ám a forráshiány akadályozza a munkájukat. A tanulmány .pdf-ben itt letölthető.

A kutatás adatait széles körben kommentálták a brit sajtóban; David Blunkett volt brit belügyminiszter – kihasználva az alkalmat, és a választókerületéből kapott egyes információknak széles publicitást generálva – egyenesen arra figyelmeztetett, zavargások törhetnek ki a brit városokban, mivel a roma bevándorlók és a helyiek között „súrlódások” alakultak ki.

Sheffield választókerületben a romák „antiszociális viselkedése” „érthető feszültségeket” okozott az őshonos lakosság körében, ezt a helyzetet valahogy kezelni kell, hogy megelőzzük a rendbontást – vélte Blunkett. A szlovákiai roma bevándorlóknak „meg kell változtatniuk kultúrájukat” és gyerekeiket iskolába kell küldeniük, be kell fejezniük a szemetelést és az utcán való ténfergést, hogy csillapodjanak a feszültségek; máskülönben a közösség „felrobbanhat”, ahogyan az északi városokban 2001-ben történt az ázsiai bevándorlók és a fehér negyedek közti konfliktusok miatt – írja a The Telegraph. A volt belügyminiszter szavait a mérvadó brit sajtóban széles körben idézték, többek között a BBC is.

Sheffield egyik negyedében több száz család él, a helyiek „utcai járőrcsapatokat” szerveztek a bevándorlók antiszociális viselkedésére reagálva – számol be a The Telegraph. A képviselő nyilatkozatában arra az eseménysorra utalt, amikor 2001-ben Bradford, Oldham és Burnley városában zavargások törtek ki, miután a növekvő ázsiai bevándorlócsoportok és szélsőjobb szervezetek tagjai közötti konfliktusok elfajultak; üzleteket gyújtottak fel, több száz rendőr sérült meg, és több mint 200 személyt ítéltek börtönbüntetésre.

„A kulturális szakadék 50%-kal nagyobb” a romák és a helyiek között, mint a fehér britek és a másodgenerációs pakisztániak között – nyilatkozta Blunkett. „A roma fiatalok kulturálisan egy sokkal különbözőbb közegből érkeznek, mivel az erdők szélén éltek, nem jártak iskolába, nem szoktak hozzá a mindennapi élet normáihoz. Ezt meg kell változtatnunk” – mondta. A helyi rendőrségnek kényszerítenie kell a romákat, hogy „ne töltsék egész napjukat az utcán”, ne dobálják el a szemetet és ne éljenek túlzsúfolt házakban – vélte. A helyiek „zsémbelődnek” a bevándorlási hullám miatt, nagyon sok ember segítséget kér, a feszültség érthető, de meg kell előzni a gyűlölet fellángolását – hívta fel a figyelmet.

2011-ben egy hivatalos becslés szerint „relatív kevés” roma élt Nagy-Britanniában – írja a The Telegraph. A kormány „homokba dugta a fejét” a valódi számok megismerése helyett, és nem hív le uniós alapokat sem a migrációval való megbirkózás finanszírozására – bírált Blunkett.

Gyanítható, hogy a legtöbb migráns a kelet-európai országok uniós csatlakozása után érkezett az országba; a legnagyobb európai kisebbség létszáma 12 millió, többségük kelet-európai államokban él, gyakran mélyszegénység, diszkrimináció és szegregáció sújtja őket, és ez egy migrációra ösztönző tényező (push factor) – idézi a tanulmányt a Channel4.

Sheffieldben, Page Hallban a bevándorlók számára tanácsadási központot működtető Gulnaz Hussain azt nyilatkozta a Channel4-nek, 2004-ben még csak 1-2 roma család élt a környéken, ma már több százan vannak. Ez nem egyik napról a másikra történt, hanem fokozatosan; az iskolák tele vannak, nincs már hely több embert elszállásolni – nyilatkozta.

Yorkshire és Humber csak az egyik körzet, ahol szignifikáns roma populáció él. Romák élnek nagy számban Londonban, az ország északnyugati és középső részein, és oda koncentrálódnak, ahol már megtelepedtek csoportjaik; azért jönnek, mert évszázadokon keresztül, a mai napig, szülőföldjükön diszkriminálva vannak – erősíti meg a láncmigráció és a „push factor” diagnózisát egy yorkshire-i bevándorlásügyi szakértő, David Brown is. Mint mondja, egyes kelet-európai országokban politikai pártok uszítanak támadásokra a romák ellen, „nem csoda, ha el akarnak onnan menni, és ide akarnak jönni”.fotó: Green Jo voa Shutterstock.com

Page Hallban a romák nagy része szlovákiai falvakból érkezett. Nagy-Britannia más részein bulgáriai, romániai, csehországi, magyarországi és lengyelországi roma közösségek élnek. Miroslav Sandor is egy szlovákiai faluból érkezett 2004-ben, szociális munkásként dolgozik Sheffieldben, segít az újonnan érkezetteknek. „Jobb életért, munkahelyért jöttünk ide, és hogy a gyerekeink oktatást kapjanak” – nyilatkozta a lapnak, hozzátéve, Szlovákiában nem volt kilátásuk egy jobb jövőre.

David Brown attól tart, a romákkal kapcsolatos előítéletek és mítoszok Nagy-Britanniában is elterjedhetnek, és akkor sokkal nehezebb lesz integrálni a közösségeket, és a helyi lakosság is kevésbé fogadja el őket. Gulnaz Hussain a mítoszok lerombolására dokumentumfilmet tervez készíteni a romákról. A mi bevándorló közösségünk, a pakisztániak is hasonló kihívásokkal szembesültek – mondja.

A helyiek egy része azonban gyanakodva figyeli a jövevényeket, őrjáratokat szerveztek, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek a romák feltételezett bűnözői tevékenységéről. Egyikük, Jane Howarth azt nyilatkozta, attól tart, a környéken immár gyermekprostitúcióban utazó bandák tevékenykednek, és állítólag voltak ismerőseik, akiknek felajánlottak különböző „szolgáltatásokat”.

Miroslav Sandor szerint a legtöbb vád hamis, ő is figyelemmel követi a Page Hall-i történéseket, és nem látja a problémákat. Ő igyekszik „megnevelni” a romákat, hogy ne üljenek kint későig az utcán, de mint mondta, Szlovákiában gyakran gettókban élnek, ahol „senkit nem zavarnak”, ha későig az utcán beszélgetnek, és időre van szükségük alkalmazkodni.

A kérdés az, mennyivel fog nőni a roma lakosság Nagy-Britanniában, ha januártól a bulgáriai és romániai migrációval kapcsolatos egyes megszorításokat feloldják – teszi fel a kérdést a Channel4. A már említett kutatást idézve a válaszadó helyi hatóságok 64%-a attól tart, nőni fog a roma bevándorlás a településükön.


Munkáspárti „mea culpa” a bevándorlás miatt

Jack Straw volt belügyminiszter elismerte, jó szándék vezérelte „hatalmas hiba” volt megnyitni a brit határokat a kelet-európai migránsok előtt – írja a Daily Mail. A munkáspárti politikus szerint nem becsülték fel jól a bevándorlás mértékét, amikor a munkavállalók előtt megnyitották a határaikat. Akkoriban úgy becsülték, évente 13 ezren fognak élni ezzel a lehetőséggel, ám azóta több mint egymillióan érkeztek – írja a Daily Mail, hozzátéve, eközben „gyakorlatilag az összes” EU-tagállam, kivéve Írországot és Svédországot, hét évig, vagyis 2011-ig zárva tartotta munkaerőpiacát, azaz amíg csak lehetett.

A jobboldali euroszkeptikus Egyesült Királyság Függetlenségi Párt (Ukip) vezetője, Nigel Farage üdvözölte a „beismerést”, és sürgette, hogy a brit kormány gondolja újra, hogy 2014 január elsejétől valóban megnyitja-e a határait Románia és Bulgária állampolgárai előtt. Bevándorláspárti becslések szerint a két országból évi 50 ezer személy érkezhet Nagy-Britanniába – jegyzi meg a Daily Mail, hozzátéve, Romániában él az egyik legnagyobb létszámú roma kisebbség, mintegy 2 millióra tehető a számuk.

A brit kormány egy szóvivője azt nyilatkozta, a koalíciónak sikerült csökkentenie a bevándorlás ütemét. A BBC tudósítása szerint a szóvivő arra is figyelmeztetett, a Salford Egyetem kutatásának eredményei „nagymértékű fenntartásokkal” kezelendőek, mivel csupán a helyi hatóságok egyharmadától kapott válaszok alapján becsülték meg a romák számát. Ugyancsak a BBC idézte ismét Blunkettet, aki elhatárolódott az Ukip-vezér szavaitól.

Nick Clegg kormányfőhelyettes Blunkett figyelmeztetésére reagálva azt nyilatkozta, a roma bevándorlóknak tekintettel kell lenniük „a brit életstílusra”, ugyanakkor visszautasította a kormányát ért vádakat. A dilemma szerinte az, hogy a bevándorlók másfajta viselkedését a helyiek nehezen tolerálják, ebben egyetért Blunkettel, és szerinte is joguk van elvárni, hogy azok, akik idejönnek, tiszteljék a brit szokásokat – számolt be a BBC.

Yaron Matras romaszakértő etnikai előítéletekkel vádolta meg Blunkettet és Clegget. A Manchesterben közösségi projekteket menedzselő szakértő szerint „hihetetlen eredményeik” voltak a roma és helyi közösségek kapcsolatának fejlesztésében, és sikerült a romákról alkotott negatív képet megváltoztatniuk. „Akik személyesen találkoznak romákkal, azoknak pozitív tapasztalataik vannak. Akik közvetett forrásokból szerzik be az információt, ahogyan a média egy része is, negatív benyomásokkal marad” – vélte.


Cameron: „szigorú intézkedések” és „kiegyensúlyozott diskurzus” kell bevándorlásügyben

David Cameron brit kormányfő arra figyelmeztetett, a bevándorlásról kiegyensúlyozottabb, érzékenyebb hangvételű vitára van szükség – írja a The Guardian. Szigorú intézkedések és kiegyensúlyozott diskurzus kombinációjában hiszek – nyilatkozta múlt héten az épp indiai körúton lévő miniszterelnök.

Ugyanakkor hivatalos adatok kerültek nyilvánosságra a migrációról, miszerint az utóbbi évben 19%-kal nőtt a romániai és bulgáriai munkavállalók aránya, és elérte a 121 ezret. A konzervatívok nyomás alatt állnak, hogy megválaszolják az aggasztó kérdést: mi történik, miután a két kelet-európai országgal szembeni korlátozást felfüggesztik – írja a baloldali lap.


The Guardian: fóbia helyett empátia kellene

A lap riportere ellátogatott a szlovákiai romák által „megszállt” Page Hallba, ahol a helyiek őrjáratokat szerveztek a közbiztonság megőrzése érdekében. „Nem vagyunk önbíráskodók” - szögezik le az őrjárat tagjai, mondván, ők csak azt szeretnék, ne kelljen a biztonságukért aggódniuk a lakóhelyükön. Az egyik férfi azt állította, egy roma tinédzser pár 250 fontért akart eladni neki egy kisbabát; ez a hír a Daily Express címoldalán jelent meg, és elindította a lavinát, a roma bevándorlók beözönlésével és az első „önbíráskodó” csoportok megjelenésével riogató híreket. (Az Express indította azt a petíciót is, amelyet az új EU-s bevándorlók elleni "keresztesháborúnak" kereszteltek - szerk.megj.)

A The Guardian riportere a helyiek által riasztott rendőrségi „beavatkozásnak” is tanúja volt: az „őrjárat” tagjai, egy nyugdíjas brit, egy pakisztáni férfi, két nő és egy párocska azért hívták ki a rendőröket, mivel a környéken 20 gyerek hangoskodott. A rendőrök hazaküldték a gyerekeket, és elmondták, ha este 9 után az utcán csavargó kiskorúakat találnak, megpróbálják őket hazavinni, de „60 gyerek nem fér be a járőrkocsiba”.

A helyi őrjárat tagjai azt állítják, gyanújuk szerint az egyik házban tinédzser prostituáltak vannak, történtek lopások, éjjeli randalírozások. A rendőrség a kisbaba-eladási kísérletet kivizsgálta, és nem találtak bizonyítékot, hogy eltűnt volna a környékről egy csecsemő, szóvivőjük szerint lehetséges, hogy „vicc volt” az egész. A tanú viszont azt állítja, az eladók „halálkomolyak” voltak, és kifejtette gyanúját, sok roma kisbaba otthon születik, semmiféle nyilvántartásba nem kerül be. Felesége Srí Lanka-i származású, és szintén elege van az újonnan jöttekből. Többen – bevándorlói háttérrel – arról panaszkodnak, hogy régen minden szomszédjukat ismerték, és az utcán lófráló gyerekeket is szeretnék megismerni a szüleikkel együtt. Elégedetlenek a helyi roma szociális munkás korábbi őrjáratainak hatékonyságával (akit egy fent szemlézett cikkben a The Telegraph is megszólított), szerintük nem végzi a munkáját.fotó: Baloncici via Shutterstock.com

A The Guardian riportere szeretett volna a elmenni a férfival körútjára, ám az nem volt erre hajlandó, és mikor a riporter egy csapat roma tinédzserrel beszélgetett egy szlovák boltocska előtt, szlovák nyelven rájuk szólt, ne beszéljenek az újságíróval. Ennek ellenére a riporter több helyivel is szóba állt, a fiatalok elmondták, azért „lófrálnak” az utcán, mert nincs máshova ahová menniük. Egy tízéves gyerek, aki csak februárban érkezett, de már felszedte a helyi tájszólást, elmondta, profi tolmácsnak készül; egy 37 éves romániai roma családapa elmesélte, árufeltöltő egy szupermarketben, emellett egy gyárban is dolgozik, és azért jött ide, hogy öt gyereke megfelelő oktatást kapjon; otthon nem kapott munkát a bőrszíne miatt.

A lap több riportot és publicisztikát közölt a témáról. A brit kormány elmulasztott romastratégiát készíteni az Európai Bizottság felszólítása ellenére – bírálnak az egyik cikkben. Felhívják a figyelmet arra is, a brit médiában felkapott híreszteléseknek és botrányoknak nincs túl sok valóságalapja, és csak azt eredményezi, hogy az előítéletek erősödnek a közösséggel szemben. Egyes romák individuálisan valóban szemetelnek, és egyesek valóban nem hajlandók a gyereküket iskolába járatni, de ezt kulturális meghatározottságú jellemzőnek tekinteni az egész közösségre nézve rasszizmus – szögezi le Jake Bowers. A „romafóbia” odavezetett, hogy szőke roma gyerekek és szüleik voltak kitéve országszerte hatósági zaklatásnak – szögezi le.

Ha olyan politikusok, mint Blunkett, a romafóbiát elfogadhatóvá teszik, az valóban faji alapú erőszakhoz vezet a brit városokban – figyelmeztet a publicista. Közeledik 2014. január, és a bevándorlásellenes lobbi máris több millió romániai és bulgáriai bevándorló özönével riogatja a közvéleményt, ezért fokozottan fontos lenne, hogy a progresszív gondolkodású politikusok megértsék, miért menekült el 200 ezer roma ember a szegénység, üldöztetés és diszkrimináció elől, hogy valamelyik brit városban élhessen viszonylagos kényelemben; meg kellene érteniük azt a „szociális apartheidet”, ami több millió romát sújt Kelet-Európában – szögezi le. A bevándorló romák nagy része pont azért jön ide, mert országában nincs munkája, a gyerekei nem kapnak megfelelő oktatást; empátiával kellene hozzájuk viszonyulni, nem rettegni tőlük.

Egy Sheffieldben élő román újságíró azt írja, nincs bizonyíték arra, hogy január elsejétől romániai munkavállalók özönlenék el Nagy-Britanniát, ellentétben azzal, amit szomszédai a bulvármédiából olvastak, és amiért nekiszegezték a kérdést: „hányan fogtok még idejönni?” Cikkében Mariana Câmpeanu munkaügyi minisztert is idézi, aki túlzással vádolta meg a brit médiát. „Aki el akarta hagyni Romániát Nagy-Britanniáért, már megtette. A hisztéria megalapozatlan” – nyilatkozta a miniszter.


„Brit életmód”: része az „utánunk érkezők” stigmatizálása is?

Manapság senki sem rasszista, de érdekes módon a rasszimus létezik – Gary Younge szarkasztikus megjegyzése a magukat liberálisnak valló brit politikusokat veszi célkeresztbe, de azokat a briteket is, akik az új bevándorlók „viselkedését” kifogásolják.

Elvárják a romáktól, hogy átvegyék a brit életmódot, ez vajon azt jelenti-e, hogy minden hétvégén ki kell ütniük magukat alkohollal és kocsmacivakodásokba keveredjenek, illetve hogy az utánuk következő bevándorlócsoportot stigmatizálják? – merthogy ez is része a brit mindennapoknak – írja a The Guardian publicistája.

Miután a rendőrség a feltételezett gyermekkereskedelemre nem talált bizonyítékot, ennek cáfolata nem jelent meg a bulvárlapok címoldalán, maradt az a vád a romák ellen, hogy szemetelnek és nagy csoportokban az utcán beszélgetnek. Előbbi cselekedet büntetendő, vannak rá törvények, amely alól a romák sem kivételek, és büntetni kell őket is, ha ezt teszik – szögezi le.

A diszkriminációt azonban nem teszi semmissé, hogy egy multietnikus csoport diszkriminál – utalt Sheffield esetére. Egy közösség démonizációja olyan üldöztetésekhez, sőt pogromokhoz vezethet, amire Magyarországon vagy Szlovákiában már volt példa – hívja fel a figyelmet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS