2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Timosenko miatt nem írja alá az EU a társulási megállapodást Ukrajnával?

2013. november 18. 11:01, utolsó frissítés: 2013. november 20. 14:06

Bár hivatalosan mindenki nagyon optimista, az ukrán parlamentnek már csak pár napja maradt, hogy rendezze a Timosenko-kérdést.


Nem várható döntés arról, hogy aláírhatják-e az átfogó szabadkereskedelmi egyezményt is magában foglaló EU-ukrán társulási megállapodást – jelezték uniós diplomaták a hét végén. Mindezt annak ellenére, hogy ez a november végén Vilniusban tartandó keleti partnerségi csúcstalálkozó egyik tétje.

Ukrajna számos brüsszeli elvárást teljesített, vagy a teljesítés közvetlen közelébe került, így például kidolgozta az ügyészség politikai függetlenségét megerősítő, illetve a választási szabályokat a jogállamisági követelményekkel összhangba hozó törvényeket.


Szelektív igazságszolgáltatás

Nem született azonban mindeddig áttörés abban a kérdésben, amelyet „a szelektív igazságszolgáltatás beszüntetésének” neveznek. Az unió ugyan általános érvénnyel, elvi szinten veti fel a problémát, de gyakorlatilag az a tétje, szabadon távozhat-e németországi gyógykezelésre Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán miniszterelnök.A hivatali visszaélés vádjával elítélt exkormányfő egészségi állapota sokat romlott. Uniós körökben úgy hírlik, Angela Merkel német kancellár személyesen is erősen elkötelezett amellett, hogy elérje a nyilvánvalóan erős politikai motivációból is meghozott ítélet végrehajtásának megszakítását.


Lex Timosenko jöhet

Miután azonban Viktor Janukovics ukrán államfő nem volt hajlandó kegyelmet gyakorolni, Kijevben most a parlamentre hárul a feladat, hogy megalkossa a „lex Timosenkót”, és ezáltal lehetővé tegye az exkormányfő távozását. A pontos törvényi feltételeket azonban eddig nem sikerült tisztázni, így nem világos, hogy Timosenko büntetésének végrehajtását csak felfüggesztenék, vagy el is tekintenének a hátralevő szabadságvesztés végrehajtásától.Nevük mellőzését kérő uniós diplomaták szerint az alkudozás jelenleg ott tart, hogy az ukrán hatalom hajlandó lenne külföldre kiengedni Julija Timosenkót. Azonban nem akarja garantálni, hogy a volt kormányfőnek nem kell tartania újabb bebörtönzéstől, ha hazatér. Az ellenzék – és az EU – azonban ragaszkodik ehhez.

Cserébe belemennének abba, hogy Timosenko egyelőre nem kapja vissza politikai jogait, tehát nem indulhat választásokon. Nyitott azonban még az is, hogy ki kell-e fizetnie a volt kormányfőnek a szabadságvesztés mellett mellékbüntetésként kiszabott súlyos pénzbüntetést.


Kötélhúzás, de van értelme

Az egész kötélhúzás – mondta egy brüsszeli diplomata – nagyrészt az unió tesztje arról, hogy Kijev mennyire törekszik komolyan az Európához való közeledésre, illetve mennyire függ Oroszországtól és annak hatalmi érdekeitől. Janukovicstól az unió eddigi tapasztalatai szerint nem idegen a kettős játék és a „hintapolitika”.

Az Európai Politikai Tanulmányok Intézete (CEPS) nevű kutatóműhely pénteki rendezvényén Krzysztof Lisek lengyel néppárti európai parlamenti képviselő úgy vélekedett: az ukrán elnök már meghozhatta magában a döntést, hogy egyelőre kisiklatja a Timosenko-ügy megoldását, és így távolabbra tolja a komoly kötelezettségekkel járó EU-társulási megállapodás aláírását.


Nincsen B-terv

A rendezvényen Nagyija Cok, Ukrajna brüsszeli EU-képviseletének ügyvivője azt mondta: neki nem mondott olyasmit az elnök, hogy már döntést hozott volna. Az ukrán diplomata szerint Kijevnek nincs B-terve a társulási megállapodás aláírásának alternatívájaként. Felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajnában mind a kormányoldal, mind az ellenzék határozottan az európai orientáció mellett érvel.

Szerinte a Timosenko-ügy körüli nehézségek arra vezethetők vissza, hogy bár a tervezett szabályozást lényegében egyetlen ügy megoldása teszi szükségessé, a megoldásnak törvényi formát kell öltenie, vagyis általános érvényű lesz. Ukrajna el akarja kerülni, hogy olyan precedenst teremtsen, amely lehetővé teszi a bűnözőknek a szabad távozást külföldre, ha egészségi gondjaik támadnak.


Hivatalosan mégsem fontos a Timosenko-ügy

EU-illetékesek szintén azt állítják, hogy – egyelőre legalábbis – nem foglalkoznak B-tervvel, ami részükről azt jelenti, hogy a Timosenko-ügy rendezetlensége mellett is aláírnák a társulási megállapodást.

EU-diplomaták szerint ha az ukrán parlament a következő napokban még megragadja az utolsó lehetőséget, hogy a 28-29-én tartandó vilniusi csúcstalálkozó előtt rendezze a Timosenko-kérdést, akkor az EU-országok külügyminiszterei a vilniusi csúcs megkezdése előtt újra összeülhetnek, hogy igent mondhatnak a társulási megállapodásra.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS