2024. június 23. vasárnap
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Vegyi fegyverek ellenőrzése: az ötlet jó, a kivitelezés homályos

2013. szeptember 11. 13:13, utolsó frissítés: 14:07

Egyelőre senki nem tudja, hogyan lehet meggyőződni arról, hogy Aszad valóban átadja tömegpusztító fegyvereit. Az oroszoknak állítólag van konkrét tervük.


A szíriai kormány kedden hivatalosan is elfogadta azt az orosz javaslatot, hogy helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyifegyver-arzenálját egy amerikai katonai csapás elkerülése érdekében.

Az Egyesült Államok szkeptikusan reagált az elképzelésre, és várja a konkrét javaslatot, amit majd elemezni fog. Ezügyben John Kerry külügyminiszter csütörtökön Genfben találkozik Szergej Lavrovval.

Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé akarja vinni az ügyet. A szíriai ellenzék csalódottan fogadta a tervet, az Aszad-kormányzat azonban nagyon pozitívan nyilatkozik.


„Rendkívül gyümölcsöző tárgyalásokat folytattunktegnap Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, aki egy vegyi fegyverekkel kapcsolatos kezdeményezést javasolt, amelyet este el is fogadtunk” – közölte Valíd Moallem szíriai külügyminiszter.

Orosz kollégája az előző nap vetette fel a tervet, néhány órával azután, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter egy londoni sajtóértekezleten – szemmel láthatóan rögtönözve – kijelentette: ha Bassár el-Aszad elnök rövid időn belül átadja az ország teljes vegyifegyver-készletét, akkor elkerülheti az amerikai katonai csapást.

Megfigyelők szerint Kerry mondata csak egy elejtett megjegyzés, nem pedig komolyan átgondolt terv volt. Mindenesetre az Aszad mellett a két és fél éve tartó polgárháború során végig kitartó orosz diplomácia kedden


lecsapott a nyilatkozatra,

amivel egyelőre úgy tűnik, sikerülhet megakadályozni – vagy legalábbis halogatni – a katonai akciót.

Kedden a szíriai rezsim mellett eddig is kiálló Irán és Kína mellett a korábban határozott fellépést követelő Arab Liga főtitkára is üdvözölte az orosz tervet, nyugati országok ugyanakkor szkeptikusabbak voltak.Barack Obama amerikai elnök lehetségesnek nevezte a katonai csapás elkerülését, ha „valósnak” bizonyul az orosz és szíriai indítvány. A washingtoni szenátus – szintén az orosz javaslatra hivatkozva – elhalasztotta a támadás jóváhagyásáról szerdára kitűzött próbaszavazást.

Obama – aki hétfőn hat nagy amerikai tévéállomásnak adott interjút, hogy megindokolja a Szíria ellen kilátásba helyezett katonai fellépést – „potenciális áttörésnek” nevezte a javaslatot, de arra figyelmeztetett, hogy


azt fenntartásokkal kell fogadni.

John Kerry külügyminiszter közölte: az Egyesült Államok várja, hogy Oroszország „valós” és „ellenőrizhető” tervet terjesszen elő a szíriai vegyi fegyverek eltávolításáról, de nem fog sokáig várni, és nem fogadja el a halogatás taktikáját.

Lavrov közölte: Moszkvában jelenleg is dolgoznak a terven, és azt hamarosan beterjesztik az ENSZ-ben, illetve a vegyi fegyverek betiltását ellenőrző nemzetközi szervezetnél. Azt is elmondta, készen állnak arra, hogy az ENSZ főtitkárával, a BT tagállamaival és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezettel (OPCW) is megvitassák tervüket.


Franciaország határozattervezetet készül beterjeszteni

az ENSZ BT elé Szíria vegyifegyver-készletének felszámolásáról, „súlyos következményeket” kilátásba helyezve arra az esetre, ha Damaszkusz ellenállna – közölte Laurent Fabius külügyminiszter.

A tervezet felszólítja Szíriát, hogy hozza nyilvánosságra, milyen vegyi fegyverei vannak, helyezze nemzetközi felügyelet alá, és szerelje le azokat. Fabius elmondta, ha Damaszkusz nem tenne eleget a döntésnek, a nemzetközi szervezetnek akár fegyveres eszközökkel is, de be kellene avatkoznia a határozat kikényszerítése érdekében.

A francia külügyminiszter azonban azt is kijelentette, hogy szerinte Oroszország


saját magának akar menekülőutat nyerni a javaslatával.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden üdvözölte a javaslatot, és jelezte, hogy az EU kész részt venni annak megvalósításában. Úgy vélte, most az a teendő, hogy a lehető leghamarabb kidolgozzák a megvalósítás mikéntjét, beleértve a szóban forgó fegyverkészletek biztonságos tárolásának és megsemmisítésének, valamint az ellenőrzésnek a részletkérdéseit is.

A szíriai ellenzék ugyanakkor csalódott. A nyugati hatalmak által támogatott Szíriai Nemzeti Koalíció elnevezésű ellenzéki ernyőszervezet elnöke és a Szíria Szabad Hadsereg felkelőcsoport parancsnoka a The Washington Post amerikai napilap keddi számában a rezsim elleni katonai csapás jóváhagyását kérte az amerikai kongresszustól. „A nemzetközi apátia és határozatlanság


arról győzik meg Aszadot, hogy legyőzhetetlen,

ami arra bátorítja őt, hogy kegyetlen borzalmakat szabadítson rá a védtelen lakosságra” – írta az augusztus 21-i, Damaszkusz környéki vegyifegyver-támadásra utalva a két ellenzéki vezető.

Az orosz kezdeményezést az Öböl menti Együttműködés Tanácsa (GCC) is szkeptikusan fogadta, a szervezet szerint az nem vezet majd a vérontás beszüntetéséhez Szíriában, ahol a polgárháború eddig százezer áldozatot követelt és milliókat tett földönfutóvá.

A nemzetközi katonai csapás terve azután merült fel, hogy a felkelők és nyugati országok vádjai szerint Aszad elnök erői vegyi fegyvereket vetettek be a főváros közelében a múlt hónapban, több mint 1400 ember – köztük 400 gyerek – halálát okozva. A sokasodó bizonyítékok ellenére


Aszad tagadja, hogy a kormányerők felelősek a támadásért,

és a felkelőket vádolja annak elkövetésével. Az orosz külügyminiszter azt elismerte kedden, hogy az ellenőrzés tervének elkészítése nem váltja ki annak szükségességét, hogy minden egyes, a vegyi fegyverek alkalmazásával kapcsolatos esetet kivizsgáljanak. Moszkva álláspontja szerint az ENSZ vegyifegyver-szakértőinek vissza kell térniük Szíriába, és „teljes mértékben teljesíteniük kell megbízatásukat”.

A The New York Times arra figyelmeztet, hogy a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá vonásának folyamata bonyolult és hosszadalmas lehet. Emlékeztetett az 1991-es öbölháború utáni Irak példájára, amelynek esetében még az ENSZ-ellenőrök kiterjedt és rámenős vizsgálódásai dacára sem lehetett biztosan tudni, hogy vannak-e az országban tömegpusztító fegyverek.

George W. Bush ezekre hivatkozva rendelte el 2003-ban az inváziót, és mint kiderült, az információk tévesek voltak.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS