2024. június 23. vasárnap
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Imminens a szíriai katonai beavatkozás?

hírösszefoglaló 2013. augusztus 28. 10:59, utolsó frissítés: 2013. augusztus 29. 11:15

A beavatkozáshoz körvonalazódó nemzetközi koalíció élére minden bizonnyal az Egyesült Államok állna. Oroszország ellenzése miatt az ENSZ nem ad zöld utat az intervenciónak.


A Szíriában való esetleges katonai beavatkozáshoz körvonalazódó nemzetközi koalíció élére minden bizonnyal az Egyesült Államok állna, továbbá részt venne benne több más nyugati ország, köztük Nagy-Britannia és Franciaország, emellett a közel-keleti régióból elsősorban Törökország támogatását élvezné.

Mivel Oroszország ellenállása miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) nem tudja megnyitni az utat az intervenció előtt, így az esetleges katonai műveleteket az "önkéntesek koalíciója" vezetné azzal a korlátozott céllal, hogy megbüntessék Bassár el-Aszad szíriai elnököt a saját népe ellen elkövetett vegyifegyver-támadásért - ám az akciónak nem célja, hogy eltávolítsák őt a hatalomból.

A tervezett katonai műveletbe valószínűleg bekapcsolódó, leginkább érintett országokban, azaz az Egyesült Államokban, Franciaországban és Nagy-Britanniában nem ütközne nagyobb politikai ellenállásba egy esetleges precíziós akció.


Az amerikai elnök egyedül dönthet a légicsapásokróla kongresszus jóváhagyása nélkül, amely szeptember 9-én kezdi meg új ülésszakát. Barack Obamának ugyanakkor tájékoztatási kötelezettsége van a képviselőház felé, amelynek tagjaival már aktívan tárgyal.

Nagy-Britanniában David Cameron kormányfő csütörtökre összehívta a parlamentet, hogy szavazáson döntsenek a Damaszkusz környékén a szíriai rezsim által feltehetően elkövetett vegyifegyver-támadásra adandó "arányos válaszlépésről".

Franciaországban - ahol Francois Hollande elnök szót emelt amellett, hogy a nyugati országoknak közösen kell válaszolniuk a damaszkuszi vezetés "elfogadhatatlan tettére" - egy precíziós katonai művelethez nem szükséges a parlament jóváhagyása. A kevesebb mint egy hónappal a törvényhozási választások előtt álló


Németország nem tervezi a Szíriában való katonai szerepvállalást.

Guido Westerwelle német külügyminiszter ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy országa helyeselné a nemzetközi közösség esetleges "akcióját".

Olaszország kedden elutasított mindennemű katonai intervenciót az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) előzetes jóváhagyása nélkül.

A Szíriával szomszédos Törökország, ahol már több mint 400 ezer szíriai keresett menedéket, ugyanakkor késznek mondta magát arra, hogy csatlakozzon egy nemzetközi koalícióhoz - még az ENSZ egyetértésének hiányában is.

A közel-keleti országok közül a szíriai felkelőket támogató Szaúd-Arábiával, Katarral és az Egyesült Arab Emírségekkel már tanácskoztak a nyugati országok az esetleges szíriai katonai beavatkozásról.

Ellenben az eddig több mint 500 ezer szíriai menekültet befogadó Jordánia - ahol a hatóságok tartanak az iszlám szélsőségesek tevékenységének fokozódásától - nem akar a Szíria elleni támadások egyik kiindulópontja lenni.

Az esetleges szíriai intervencióban érintett országok jelentős haditengerészeti és légierővel rendelkeznek a térségben. A tervbe vett korlátozott katonai beavatkozás a lőszerraktárak vagy a stratégiailag fontos infrastruktúrák elleni,


tengerről indított rakétatámadás formáját ölthetné.

Az Egyesült Államok a várakozások szerint a tengerről és/vagy a levegőből indítandó, manőverező robotrepülőgépekkel mért csapásokkal fog válaszolni a szíriai kormány által állítólag elrendelt vegyifegyver-támadásokra. The Washington Times című amerikai napilap keddi számában egy amerikai katonai tisztségviselőre hivatkozva azt írta, hogy a Földközi-tenger keleti medencéjében négy bevetésre kész romboló (a Mahan, a Gravely, a Barry és a Ramage), valamint meg nem nevezett számú tengeralattjáró várja Barack Obama elnök Szíriával kapcsolatos döntését. Washington igénybe vehet két törökországi légitámaszpontot is, valamint az Egyesült Arab Emírségek egyik kikötőjében horgonyoz az amerikai tengerészgyalogság 26. expedíciós hadtestének számos hajója is.

A földközi-tengeri francia haditengerészeti arzenál többek között helikopterhordozó fregattokból áll. Párizsnak ezenkívül 7 darab Mirages 2000 típusú repülője van Dzsibutiban és 6 darab Rafale típusú gépe Abu-Dzabiban.

Nagy-Britannia egy manőverező robotrepülőgépekkel felszerelt tengeralattjárót tudna mozgósítani - szakértők szerint elsősorban ezzel járulna hozzá az esetleges szíriai intervencióhoz. Több hadihajója jelenleg a Földközi-tengeren gyakorlatozik: egy helikopter-hordozó, két fregatt, de egyikről sem lehet rakétát indítani. A királyi légierőnek (Royal Air Force) Cipruson van egy támaszpontja is.

Törökország határára korábban Patriot légvédelmi rakétarendszereket telepítettek az Egyesült Államok, Németország és Hollandia hozzájárulásával az esetleges szíriai rakéták ellen.

Bár Olaszország ellenez egy az ENSZ felhatalmazása nélkül indított katonai intervenciót, nem zárta ki annak lehetőségét, hogy szövetségesei rendelkezésére bocsátja légi támaszpontjait.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS