2024. június 23. vasárnap
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Vegyi fegyverek Szíriában: ez már tényleg tömegmészárlás

2013. augusztus 22. 17:20, utolsó frissítés: 17:20

A kormányerők eddig kis mennyiségekkel trükköztek, de a szerdai, damaszkuszi támadás eloszlatta a legkisebb kétséget is: Aszad ideggázt használ.


Szerdán az ENSZ vegyifegyver-szakértőinek szállásától alig 15 percre hajtottak végre vegyifegyver-támadást Damaszkusz egy külvárosában: ellenzéki állítások szerint a támadás legkevesebb 775 emberéletet követelt, köztük sok civil, asszony és gyermek is meghalt.

És bár ezúttal a helyszíni jelentések valóságtartamához nem fér kétség – az áldozatokról készült filmek, videók valószínűsítik, hogy ideggázt (szarin) vagy annak egy felhigított verzióját használták –


az egész nemzetközi közösség tétlenül néz.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén csak egy meglehetősen langyos, vegyi fegyverek bevetésével kapcsolatos aggodalmakról szóló jelentést sikerült elfogadni. Oroszország és Kína ellenkezése miatt elbukott az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és további mintegy 30 állam kérése, hogy a szíriai fővárosban tartózkodó vegyifegyver-szakértők azonnal utazzanak a helyszínre.A szakértők ugyanis hiába vannak néhány kilométerre a Gúta térségtől, ahova az ideggáz-töltetű rakéták becsapódtak: jelenlegi mandátumuk nem teszi lehetővé a szabad mozgást. Három korábbi, állítólagos vegyifegyver-támadás helyszínére látogathatnak el, útvonalaikat szigorúan, hosszas tárgyalások után jelölték ki, az Aszad-rezsim pedig a legkevésbé sem mutatkozik rugalmasnak ez ügyben.

A szíriai állami média határozottan tagadta, hogy vegyi fegyvereket vetett volna be a lázadók ellen, azt állítva, hogy az ilyen információk terjesztésével a vegyifegyver-támadásokat vizsgáló nemzetközi szakembereket akarják megtéveszteni.

Az állami SANA hírügynökség a külföldi műholdas tévéadókat – köztük az al-Dzsazírát és az al-Arabíját – vádolta a gáztámadásról szóló információk terjesztésével, mert szerinte ezek a médiumok


„részt vesznek a szíriai vérontásban és a terrorizmus támogatásában”.

Amennyiben az áldozatok számáról szóló jelentés igaz, akkor a damaszkuszi támadáshoz fogható atrocitás legutóbb 1988-ban történt, amikor Szaddám Husszein iraki diktátor egy kurd város lakói ellen vetett be vegyi fegyvert, 5 ezer ember halálát okozva.

Bár Barack Obama amerikai elnök több ízben is kijelentette, hogy a vegyi fegyverek bevetése az a vörös vonal, amit ha Aszad átlép, akkor amerikai beavatkozásra kell számítani, a vegyifegyver-támadásokról szóló, egyre sokasodó hírekre júniusban csak annyival reagált a Fehér Ház, hogy bejelentette: fegyvereket szállít a lázadóknak.

Az erről szóló sajtótájékoztatón elzárkóztak a szállítandó fegyverek további részletezésétől – valószínűleg azért, mert egy erre vonatkozó ENSZ Biztonsági Tanács-határozat hiányában jogilag enyhén szólva problémás egy szuverén ország határain belül tevékenykedő ellenzéket felfegyverezni. Az amerikai sajtó akkoriban azt írta, hogy a CIA dolga lesz a fegyverszállítmányok célba juttatása – azóta kiderült,


a fegyverek nem érkeztek meg a lázadókhoz.

Egy, a Foreign Policynek nyilatkozó titkosszolgálati forrás úgy nyilatkozott, hogy amíg a vegyifegyver-támadások áldozatainak számát sikerül valamennyire alacsonyan tartani, addig az Egyesült Államok nem fog lépni.

Obama tétovázásának egyik oka, hogy bár az eddigi vérmintákból kimutatható az ideggáz, azonban senki nem tudja, hogy a minták kinek a kezén mentek keresztül, míg Szíriából a nyugati szakértőkhöz jutottak. A származás tisztázása nélkül pedig a vegyi fegyverek bevetése csak alapos gyanú, nem pedig bizonyosság – mondta egy szakértő a The New York Times-nak.

Bár kétséget kizáróan nem lehet bizonyítani, egy sor körülmény megerősíti, hogy Szíriában valóban használtak vegyi fegyvert. Legkevesebb hat, Szíria különféle részeiről, más-más támadásokból származó mintából sikerült kimutatni a szarin gázt, emiatt


kizárt, hogy az ellenzék vér- haj- és vizeletmintákat hamisítana.

Szakértők ugyanakkor nem értik, mi a célja Aszadnak a vegyifegyverek bevetésével, annál is inkább, mert – legalábbis a damaszkuszi támadás előtt – csak kis mennyiségekben, korlátozott területen használták.

Az ideggáz tömegpusztító fegyver; a szíriai hadseregnek bőségesen állnak rendelkezésére hagyományos fegyverek, melyekkel meg lehet semmisíteni a lázadók kisebb-nagyobb csoportjait. Az ideggáz kis léptékű használatával katonai előnyt nem, pusztán annyit érhetnek el, hogy siettetik az amerikai beavatkozást.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS