2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Új hangvétel, empátia egyháza: a pápa melegekről tett kijelentéseit kommentálta a sajtó

2013. július 31. 15:56, utolsó frissítés: 2013. augusztus 01. 09:38

Ügyesen nem vett tudomást az igazán kényes kérdésről, hogy a melegek vajon csak szexuális önmegtartóztatással válhatnak-e igazzá Isten előtt - írta egy német lap.


Precedens nélküli kötetlen sajtóbeszélgetés helyszíne volt a Ferenc pápát Rio de Janeiróból Rómába szállító repülőgép, melyen az újságírók szabadon kérdezhették az egyházfőt és ő is szabadon válaszolt.

Ferenc pápa több mint egy órán át válaszolt a vele együtt utazó hetven olasz és külföldi újságíró kérdéseire. Szó volt az IOR vatikáni bank sorsáról és Ferenc pápa vatikáni mindennapjairól is.

Elődjével ellentétben Ferenc pápa nem kérte előre írásban a kérdéseket, és kivétel nélkül minden kérdésre válaszolt, jó kedéllyel, finom humorral. Beszámolók szerint akkor sem tagadta meg a választ, ha a kérdés számára szemmel láthatóan kényes volt.

Az első kérdés a Vatikánban létező meleg lobbira vonatkozott. Ennek létezésére az egyházfő még egyik júniusi beszédében utalt. Ferenc pápa megköszönte a kérdést és úgy válaszolt: „ha valaki meleg és az Urat keresi és jó szándékú, ki vagyok én, hogy elítéljem?”. Az egyházfő hozzátette,a probléma a lobbikkal van,

nem az emberek esetleges vonzalmával. Ferenc pápa szólt a külön élőknek és elváltaknak az egyházba való visszafogadásáról is, azt hangoztatva, hogy velük szemben elérkezett a könyörületesség ideje.A márciusi megválasztása óta az apostoli paloták helyett a Szent Márta-házban lakó pápa elmondta, képtelen arra, hogy egyedül éljen a vatikáni palotákban. „Lelkileg nem bírnám” – fogalmazott. A szintén a Vatikánban élő XVI. Benedekről azt mondta, olyan, mintha bölcs nagyapjával élne egy otthonban.

Az általa elindított vatikáni reformokkal kapcsolatban kijelentette, lehet, hogy ezeket egyesek ellenzik, de ő nem vett észre nagy ellenállást. „A kúriában is vannak szentek, és vannak itt olyanok is, akik nem annyira szentek” – tette hozzá.

Nunzio Scaranóval, az Apostoli Szék Vagyonkezelőségének (Apsa) júniusban letartóztatott tagjával kapcsolatban – aki húszmillió eurót próbált Svájcból Olaszországba csempészni – Ferenc pápa úgy fogalmazott: Scarano sem szent.

Az egyházfő hozzátette, hogy az IOR vatikáni bank esetleges átalakításáról még nem döntött. Azt mondta, a bank szerepének átvizsgálására kijelölt bizottság véleményében bízik: „nem tudom, mi lesz az IOR-ból, de akármi is legyen,


fontos, hogy átlátható és becsületes legyen”.

Vatikáni és olasz illetékesek hétfőn jelentették be, hogy a Vatikán és Olaszország megállapodást írt alá július 26-án a pénzmosás elleni közös küzdelemről, miután a közelmúltban több botrány is kirobbant a Szentszék pénzügyi intézményei körül.
A repülőgépen folytatott kötetlen sajtóbeszélgetés során a pápa elmondta, hogy az egyház nők nélkül olyan, mintha az apostolok Mária nélkül maradtak volna. A sajtó gyakran ír az egyház tagjainak fiatalkori félrelépéseiről, de ezek nem mindig bűnök. Bűncselekmény viszont a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélés – hangoztatta Ferenc pápa.

A riói látogatása alatti biztonsági problémákat illetően a pápa kijelentette, hogy őrültségnek tartotta volna a népet elválasztani püspökétől. „Ha ezt nevezzük biztonságnak, akkor vegyük úgy, hogy én a másik őrültséget választottam” – fogalmazott arra utalva, hogy minden biztonsági figyelmeztetés ellenére


minél közelebb akart kerülni a hívőkhöz.

Ferenc pápa azt is elmondta, meglepte, hogy akkora sajtóvisszhangot kapott az a fekete táska, mellyel július 22-én Rómában felszállt a Rióba induló repülőgépre. „Nem az atombomba kódja volt benne, hanem a bibliám és a borotvám. Hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy normális életvitelünk legyen” – mondta.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS