2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kubai fegyverek egy észak-koreai hajón

2013. július 18. 15:51, utolsó frissítés: 15:51

A hivatalos verzió szerint Kuba javítani küldte a repülőket és légvédelmi fegyvereket a sztálinista országba, csak ezt senki nem hiszi el.


Csak látszólag volt cukor a szállítmánya annak az észak-koreai zászló alatt hajózó járműnek, melyet a panamai kanálison tartóztattak fel múlt héten. A zsákok alatt, egy konténerekben összesen 240 tonnányi fegyvert találtak – két légvédelmi rakétaüteget, kilenc rakétára való alkatrészt, két MiG-21bis vadászgépet, valamint 15 MiG hajtóművet.

Az ügy azért váltott ki komoly nemzetközi visszhangot, mert Észak-Korea atomprogramja miatt jelenleg embargó alatt áll. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata értelmében


a sztálinsta rezsim nem vásárolhat fegyvert.

Kuba elismerte, hogy a fegyverek tőle származnak, ugyanakkor közölte, a fegyverek elavultak, és javítás céljából küldte azokat Észak-Koreába. A kubai külügyminiszter közleményében megerősítette, országa kiáll a "béke, lefegyverezés és a nemzetközi jog tisztelete mellett".

Az Csong Cson Gang nevű hajó már korábban is összeütközésbe került a törvénnyel: egy ízben kábítószereket találtak a fedélzeten, máskor pedig szomáliai kalózokkal randevúzott.

A panamai hatóságok akkor fogtak gyanút, amikor az Oroszország keleti partjai felől érkező hajó panamai csatornát elhagyva, a karibi vizeken


a hajó "eltűnt a térképről":

a legénység valószínűleg kikapcsolta hajó helyzetét automatikusan közlő műholdas berendezést. A Csong Cson Gang csak napokkal később, július 11-én bukkant ismét fel, megpróbálva ismét átkelni a panamai csatornán.Mivel újabb kábítószer-szállítmányra gyanakodtak, a panamai hatóságok ezután megpróbálták felvenni a kapcsolatot a hajóval, a legénység azonban nem válaszolt. A 35 tagú legénységet őrizetbe vették, hadianyagok törvénytelen szállításáért.

Szakértők szerint a kubai magyarázat – miszerint javításra küldték a fegyvereket Észak-Koreába – átlátszó: sokkal egyszerűbb, mellesleg a nemzetközi jog szempontjából is védhetőbb lett volna az


észak-koreai szakértőket Kubába küldeni,

hogy helyben végezzék el a szükséges javításokat. A háttérben valószínűleg az áll, hogy a két kommunista ország szorosabb katonai együttműködésre törekszik. Június végén magas rangú észak-koreai katonai küldöttség látogatott Kubába, és magával Raúl Castro elnökkel is tárgyaltak.

Forrás: BBC

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS