2024. június 23. vasárnap
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Vegyi támadás Szíriában: most aztán kihúzták a gyufát?

2013. április 30. 10:29, utolsó frissítés: 13:46

A nehezen ellenőrizhető híresztelések közül az aleppói támadás tűnik valószínűnek. Sok jel mutat arra, hogy a lázadók használták a klórgázt.


Bár a Szíriából érkező híreket nehéz ellenőrizni, egyre biztosabbnak tűnik: legalább néhány alkalommal, valószínűleg kis dózisokban vegyi fegyvereket is használtak a konfliktus során.

Az óvatos megfogalmazás nem véletlen, egyelőre nem lehet pontosan megmondani, hogy hányszor, pontosan hol vetettek be vegyi fegyvereket, mint ahogy az sem világos, hogy a kormányerők, vagy pedig a fegyveres ellenzék nyúltak ehhez a nemzetközi egyezmények által tiltott eszközhöz.


Klórgázt vethettek be Aleppo mellett

A legutóbbi, eddig legvalószínűbb támadásra márcus 19-én került sor, az Aleppo tartományban található Khan al-Asalban. Egy helyszínen levő Reuters-fotós szerint 15-40 személy fulladt meg, miután a levegőben klórszagot – tehát az első világháborúban is használt klórgáz szagát – lehetett érezni.

A lázadók szerint a gáztöltet célba juttatására egy Scud kis hatótávolságú ballisztikus rakétát használtak a kormányerők, a szíriai tájékoztatási minisztérium szerint épp ellenkezőleg: a gázt a lázadók vetették be a hadsereg ellen. Eddig egyik fél sem bizonyította igazát.

A támadásra a lázadók által megszállt területen, azonban egy kormánypárti faluban került sor, a Reuters fotósának beszámolója szerint szíriai katonák mellett civilek is megsérültek. A Time terjedelmes riportja szerint a támadás nagyon sok megválaszolatlan kérdést vet fel.


Lázadók a felelősek?

A magazin emlékeztet, hogy ha más vegyi fegyverhez nem is, klórgázhoz elvileg hozzáférhettek a lázadók, ugyanis tavaly augusztusban elfoglaltak egy klórgyárat, ahol több száz hordónyi (ivóvíz tisztítására használt) klórgázat tároltak.

Szintén a lázadókat hozza gyanúba az a körülmény, hogy a szíriai hadsereg – ha valóban vegyi fegyvert vetett volna be – akkor klórgáznál sokkal fejlettebb eszközei is lettek volna. Nagy kérdés, hogy miért egy faluban, és miért nem egy valós téttel rendelkező csatában vetették azt be?

A lázadók szerint pusztán annyi történt, hogy a vegyi fegyvert tartalmazó rakétával egy közeli, lázadók által elfoglalt katonai iskolát vettek célba, azonban a rakéta célt tévesztett.ENSZ-vizsgálat indult

Az ENSZ engedélyt kért és kapott a szíriai kormánytól arra, hogy kivizsgálóbizottságot küldjön Khan al-Asalba, azonban kérdés, ott mit deríthetnek ki.

Még meg sem érkezett a vizsgálóbizottság, máris patthelyzet állt elő. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a szíriai kormánynak küldött levelében ugyanis azt a feltételt szabta, hogy az ENSZ-szakértőket engedjék be a közel-keleti ország minden pontjára, minden objektumba, és ott minden jogi és természetes személyt kikérdezhessenek.

A bizottság azonban csak technikai jellegű vizsgálódásra kapott mandátumot a szíriai kormánytól, tehát elvileg annyit állapíthat majd meg, hogy használtak-e vegyi fegyvert vagy sem az adott településen. A kérdésre, hogy ki vetette azt be, nem fog választ adni.

Azért is fontos tisztán látni ebben a kérdésben, mert az Egyesült Államok a múltban többször is kijelentette: a vegyi fegyverek bevetése jelenti azt a piros vonalat, amelyet ha átlép a szíriai rezsim, akkor katonai beavatkozásra számíthat.


A klórgáz nem szerepel a tiltólistán

Egy fegyverszakértő szerint azonban az ENSZ-vizsgálat csak tovább bonyolítja majd az amúgy sem egyszerű helyzetet. Ugyanis a klórgáz, bár vegyi fegyvernek számít, nem szerepel a Vegyifegyver tilalmi egyezményben.

Szíria egyébként nem írta alá ezt az egyezményt, és a vegyi fegyverek mellett egy sor biológiai fegyverrel is kísérletezik. Dr Jill Dekker NATO-tanácsadó arról számolt be, hogy a szíriai rezsim bio-kémiai arzenálját „megszokott” fegyverprogramként kezeli.


Több száz tonna vegyi fegyverrel rendelkezik Assad

Assad rezsimje egyébként csak 2012 júliusában ismerte el, hogy vegyi fegyverekkel rendelkezik. Akkor azonban azt ígérték, hogy azokat sosem vetnék be saját lakosságuk ellen, hanem kizárólag „külföldi aggresszió” esetére tartogatnák.

A rezsim egyébként válogathat tömegpusztító fegyverek közt: az országban gyártanak idegfegyvereket (tabunt, szaringázt, VX-et), de mustárgáz előállítása is folyik. Független becslések szerint évente több száz tonna vegyi anyag készül Szíriában, és azokat öt vagy hat bázison tárolják: Aleppó mellett al-Safirában, Hamában, Homsban, Latakia kikötővárosában valamint Palmyrában.

A vegyi fegyverek ügye nem csak azért kényes, mert félő: Assad végső elkeseredésében előbb vagy utóbb használni fogja azokat a lázadók ellen. Aggodalmat kelt az is, hogy amennyiben ezeket a jól őrzött a fegyvereket a lázadók megkaparintják, akkor elvben könnyen valamelyik iszlamista szervezet, például a Jabhat al-Nusra, onnan pedig az al-Kaida kezébe kerülhetnek, hogy aztán terrortámadásokban használják azokat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS