2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Közvetlen és humoros: máris sok rajongója van Ferenc pápának

2013. március 18. 15:23, utolsó frissítés: 17:59

Pápamobil helyett a testőrség autójában utazik, saját maga egyenlíti ki számláját, és viccelődik a bíborosokkal. Sztár lesz belőle?


A megválasztása óta eltelt öt nap elég volt arra, hogy a sajtó és a hívők is felfigyeljenek Ferenc pápa egyedi stílusára, amelyet az olasz lapok már el is kereszteltek "Bergoglio-style"-nak.

A pápa már az első perctől kezdve újat mutatott. Amikor megválasztása után megjelent a Szent Péter-bazilika loggiáján, egyszerű fehér reverendát viselt, és "buona serát" (jó estét) kívánt az őt éltető tömegnek – hangsúlyozták az "új pápai stílust" elemző olasz lapok.

Sajtóértesülések szerint az alig egy órával korábban a Sixtus-kápolnában pápává választott Bergoglio bíborost a loggiáig kísérő szertartásmesterek hiába győzködték, hogy aranykeresztet vegyen a nyakába, ragaszkodott ahhoz a vaskereszthez, amelyet püspökké szentelése óta visel.

A pápa egyedül abban hallgatott rájuk, hogy ne térdeljen le a loggián, mivel a Szent Péter téren lévő tömeg akkor nem látja. Így állva maradt, és fejét lehajtva imádkozott.


Pápasága másnapjának reggelén elhagyta a Vatikánt, és szűk kísérettel, a pápának fenntartott, SCV1 rendszámú Mercedes helyett a vatikáni csendőrség egyik autóján ment a római Santa Maria Maggiore-templomba imádkozni. Ott arra kérte a biztonságiakat,


hagyják nyitva a templom ajtaját,

hogy a hívők szabadon beléphessenek. Ezt követően elment abba a római egyházi vendégházba is, ahol a konklávéig lakott, és személyesen fizette ki a számlát. Ferenc pápa személyi titkárra sem tart igényt, legszívesebben testőr nélkül és gyalog közlekedik. A biztonsági szolgálatnak egyelőre szoknia kell a pápa újfajta szokásait, azonban Vatikán szóvivője kijelentette: a biztonsági szolgálatok vannak a pápáért, és nem fordítva.II. János Pál és XVI. Benedek piros pápai lábbelije helyett Ferenc pápa használt fekete fűzős cipőt visel. Szombaton – a sajtó munkatársaival tartott találkozó után – gyalogosan sétált vissza az audienciateremből a Szent Márta-házba.

Vasárnap kisétált a vatikáni Szent Anna-kapun a római utcára, hogy az ott összegyűlt tömeget üdvözölje. Elárulta, hogy


legszívesebben kerékpárral és metróval közlekedne,

de tudja, hogy pápaként ezt már nem teheti. Ahogyan a sajtóban megjelent fotó bizonyította, a konklávéról is a többi bíborossal együtt busszal tért vissza a Szent Márta-házba. Azóta is ott lakik, annak menzáján étkezik annál az asztalnál, ahol éppen helyet talál.

"Új pápa, új stílus. Még nekünk is hozzá kell szoknunk" – mondta Federico Lombardi szentszéki szóvivő, megjegyezve, hogy az egyházfő a vatikáni biztonsági szolgálatnak és az újságíróknak is "sok munkát fog adni". "Sokat dolgoztatok, ugye?" – kérdezte a sajtó képviselőitől Ferenc pápa, aki hagyta, hogy az őt személyesen üdvözlő újságírók hozzáérjenek, átöleljék, megcsókolják.

Az általa testvéreknek és nem uraknak nevezett bíborosok is hasonló közvetlenséggel köszöntötték, amikor pénteken a Kelemen-teremben fogadta őket.


"Ez a pápa nevet, gesztikulál, improvizál,

előre megírt beszédek helyett anekdotákat mond, és személyes tapasztalatairól beszél. Nem titkolja, hogy fociszurkoló, szereti a tangót, és menyasszonya is volt. Felhívta telefonon barátait, a megválasztásához gratuláló argentin fogorvosát is visszahívta, még a konklávén történtekről is nyíltan beszélt" – írták az újságok.

A bíborosokat is meglepte humorával Ferenc pápa: megválasztása után a Szent Márta-házban együtt vacsoráztak, ahol köszönetet mondott nekik, majd – általános derültség közepette – hozzátette: Isten bocsásson meg nektek (ami annyit jelent: remélem, nem bánjátok meg utólag). "Mikor láttunk korábban pápát, aki


okét mutat a hüvelykujjával?"

– kérdezte a La Repubblica. A Corriere della Sera azt emelte ki, hogy a tudósítókat megáldva Ferenc pápa – elődeivel ellentétben – nem vetett keresztet. Ezzel hangsúlyozta, hogy tudja, nem mindegyikük tartozik a katolikus egyházhoz, és az újságírók között vannak nem hívők is.A Vatikánba akkreditált és XVI. Benedek előre kiosztott beszédeihez szokott újságírók elismerték: Ferenc pápa egyelőre


egy lépéssel előttük jár,

folyamatosan meglepetésekkel szolgál. "Még az is elképzelhető, hogy nem fog a pápai lakosztályban lakni" – mondták. Az a hír járja ugyanis, hogy a lakosztály megtekintésekor kijelentette, ott 300 embert lehet elszállásolni. Püspökké avatásakor Bergoglio eladta a püspöki rezidenciát Buenos Airesben, és helyette egy egyszerű házban lakott, ahol saját maga főzött.

A római utcákon a pápával találkozó olaszok szerint "megnyilvánulásaiban a jó plébánosnak tartott XXIII. János pápára emlékeztet, de


nála modernebb benyomást kelt".

Az egyházfő hétfőn Cristina Fernández Kirchner argentin elnököt nem az apostoli palotában, hanem a Szent Márta-házban fogadja, ahol a vendég a pápával és a többi bíborossal együtt a vatikáni szálláshely menzáján ebédelhet.

Névválasztásával Assisi Szent Ferencre, a ferences rend megalapítójára, Itália, az állatok, a kereskedők és a természet védőszentjére utal. Vele kapcsolatban azt a történetet beszélik, hogy amikor Rómába indult zarándoklatra, Assisi mellett, San Damiano templomában


misztikus élményben volt része.

A megfeszített Krisztus képmása életre kelt, és háromszor így szólt hozzá: „Ferenc, Ferenc, menj és javítsd meg a házamat, mert látod, hogy romokba dől.” Ferenc ezt úgy értelmezte, hogy ez arra a rossz állapotban levő templomra vonatkozik, ahol éppen imádkozott, ezért eladta a lovát és egynémely ruhaneműt az apja készletéből, majd az árát a templom papjának adományozta.

Sajtókommentárok kiemelik, akár Assisi Szent Ferenc, a pápa is egy megosztott, botrányokkal és kétes üzletekkel terhes egyházat kell újjáépítsen.

Az MTI alapján

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS