2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Másfél millióan tüntettek Katalónia függetlenségéért

2012. szeptember 12. 15:41, utolsó frissítés: 16:04

A katalánok szerint többet adnak a közösbe, mint amennyit visszakapnak, és a megszorításokat is elutasítják. Madrid szerint az ország problémái közösek.


Sosem látott függetlenség-párti tüntetéssé alakult a Katalónia napjára szervezett hagyományos megmozdulás. A jelenlevő rendőrök szerint mintegy 1,5 millió ember vonult utcára Barcelonában, ami azért nagy szó, mert a korábbi függetlenség-párti megmozdulásokon sosem vett részt több, mint 50 ezer ember.

A helyszíni fotókon mindenütt sárga-piros csíkos zászlókkal álló, vidám katalánokat látni, és feltűnően sok a kék háromszöges-fehér csillagos függetlenség-párti zászló. A város központjában, a fellobogózott Katalónia téren egy hatalmas zászlót is felállítottak, amire angolul ezt írták:


"Katalónia lesz Európa következő független állama".

Felmérések is azt mutatják, hogy a katalánok egyre inkább függetlenség-pártiak: az utóbbi hetekben végzett közvélemény-kutatások szerint a lakosság körülbelül fele gondolja azt, hogy Spanyolországtól függetlenedni kell. Ez azonban nem volt mindig így – mutat rá a Time.

A baszkokkal ellentétben a katalánok hagyományosan nem a függetlenség, hanem széleskörű autonómia mellett foglaltak állást. Egy 2010-es felmérés szerint a katalánok alig 25 százaléka volt függetlenség-párti. A látványos változás főként a Spanyolországot sújtó gazdasági válságnak köszönhető.

Katalónia ugyan Spanyolország leggazdagabb régiója - a spanyol össztermék 19 százalékát teszi ki - de ugyanakkor ez a régió a legeladósodottabb is: 42 milliárd euró tartozása miatt a költségvetési deficitje 8 százalékra rúg. A régió a közelmúltban egy 5 milliárd eurós segélycsomagért folyamodott Madridhoz: a katalánok felfogásában ez gyakorlatilag azt jelenti,


visszakérik saját pénzüket.

A katalánok körében általános vélekedés, hogy többet fizetnek be a közös kasszába, mint amennyit kapnak a visszaosztás során. 2009-ben például Katalóniából származott Madrid adóbevételének 19,49 százaléka, azonban a központi költségvetésnek csak 14,03 százalékát kapta vissza.A katalánok továbbá nem tartják elfogadhatónak a Spanyolországban bevezetett megszorító intézkedéseket, melyeket az ország a nemzetközi pénzügyi segítségért cserébe vállalt. Úgy érzik, Katalónia gazdasági helyzete nem indokolja ezeket az intézkedéseket.

Artur Mas katalán elnök szerint a régió magas deficitje annak köszönhető, hogy többet fizetnek be a közös kasszába, mint amennyit visszakapnak.


Az elnök adóreformot sürget,

mely lehetővé tenné, hogy a katalán régió egy bizonyos, előre megszabott pénzösszeget fizessen be a közösbe, ahelyett, hogy a visszaosztásban részesülne valamilyen arányban.

A Time kiemeli, bár Mas pártja, a Convergence I Unió sosem támogatta a függetlenséget, ez változhat, amennyiben a fiskális reformot nem sikerül életbe léptetni. Mas a BBC-nek így nyilatkozott: ha nem sikerül közös nevezőre jutnunk a pénzügyeket illetően, semmi nem állhat útjába Katalónia szabadságának.Spanyolország miniszterelnöke, Mariano Rajoy szerint Katalónia pénzügyi függetlensége értelmetlen akkor, amikor


az egész ország a gazdasági összeomlás szélén áll.

Katalónia és a többi régió, Spanyolország egésze számára a növekedés, a munkahelyteremtés a fő kihívás – mondta.

Érdekes kérdést vet fel Katalónia EU-tagsága egy esetleges függetlenedés esetén. Az Európai Bizottság tegnap megerősítette, hogy amennyiben egy EU-tagállam régiója függetlenné válik, a régió automatikusan elveszti EU-tagságát. Amennyiben a régió tagja szeretne lenni az Európai Uniónak, újra kell járja a csatlakozás lépcsőfokait – jelentette ki Oliver Bailly bizottsági szóvivő.

Katalónia esetében a csatlakozás gyors lehet, hiszen az uniós törvénykezés nagy része már be van építve a saját jogrendjébe. Azonban egy új állam csatlakozását mind a 27 tagállamnak egyhangúlag jóvá kell hagynia. Előre borítékolható azonban, hogy legalább egy tagállam – Spanyolország – akadályokat gördíthet a csatlakozás elé.

Forrás: BBC, Time, The New York Times

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS