2021. július 28. szerdaSzabolcs
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

300 ezer csecsemőt rabolhattak el Spanyolországban

2012. május 16. 17:14, utolsó frissítés: 2012. május 17. 09:36

A Franco-diktatúra idején politikai okokból, később pénzért adta törvénytelenül örökbe a gyermekeket a katolikus egyház a '40-es és a '90-es évek között.


Becslések szerint akár 300 ezer csecsemőt rabolhattak el Spanyolországban az utóbbi évtizedekben, a katolikus egyház segítségével. A rendszerszintű, aprólékosan kidolgozott eljárás a '40-es években kezdődött, a Franco-diktatúra idején, és valószínűleg a '90-es évek elejéig tartott.

A szisztematikus gyermekrablás egy titkos, orvosokból, nővérekből és papokból álló hálózat műve. Ők kezdetben politikai utasításra, ideológiai megfontolásokból, később jó pénzért adták örökbe a csecsemőket stabil egzisztenciával rendelkező és a katolikus egyház szerint „megbízhatónak” számító, ám gyermektelen családoknak. Szakértők szerint 1960 és 1989 között a spanyolországi örökbefogadások 15 százaléka lehet gyermekrablás.


Régi szóbeszédek

A országban régóta szóbeszéd tárgyai a születés után rejtélyes módon elhalálozó csecsemők. Mostanra azonban bizonyítani is lehet, hogy ezek a sztorik nem gyermekük elvesztésébe belenyugodni képtelen anyák agyszüleményei, ahogy azt sokan gondolták korábban.Jelenleg több száz, gyermekét homályos körülmények között elveszítő család kér kormányzati szintű kivizsgálást az ügyben. Gyermeküket évtizedekkel ezelőtt elvesztő anyák nyomoznak, és örökbefogadott gyermekek keresik biológiai szüleiket, miután kiderült: szüleik pénzért vásárolták őket.

Franco idejében a módszert politikai foglyok, illetve ellenzéki családok esetében alkalmazták: az ő gyermekeiket konzervatív, a diktátorhoz hű családok nevelhették fel. A gyermekrablás azonban a diktátor halála után (1975) is folytatódott, azzal az indoklással, hogy a bizonytalan családi hátterű gyermekeknek szebb jövőjük lehet egy hithű, jól kereső családban.

Nem csoda, hogy a praktikára csak most derülhetett fény: az utóbbi évtizedekben a katolikus egyház rendkívüli befolyással bírt a spanyol társadalomban, kórházakat üzemeltetett, az örökbefogadások pedig a kórházak hatáskörébe tartoztak. A spanyol kormány csak 1987-től kezdte el országos szinten szabályozni az örökbefogadással kapcsolatos kérdéseket.


Bizonytalan hátterű nőket szemeltek ki

Leggyakrabban fiatal, egyedülálló nőkkel, vagy többgyermekes anyákkal közölték a nővérek vagy szülőorvosok: csecsemőjük halva született, vagy pedig orvosi rutinvizsgálatok közben meghalt. Általában azt ajánlották nekik, ne nézzék meg a tetemet, az anyák pedig rendszerint hallgattak a szép szóra: az orvosoknak akkoriban nagy tekintélyük volt Spanyolországban.

A BBC egy riportjából kitűnik, a gyermekrablások egyik központjának számító San Ramon klinikán lefagyasztott csecsemőt is tartottak, arra az esetre, ha az anya mégis meg szeretné nézni halottnak nyilvánított gyermekét. Egyébként anyakönyvi kivonatok szerint 1981-ben a San Ramon klinikán született csecsemők 70 százalékának „ismeretlen” az anyjuk.

A gyermeket örökbefogadó szülőknek általában azt mondták, anyjuk elhagyta a gyermeket, a születési bizonyítványra pedig eleve az ő nevük került. Az örökbefogadók hatalmas pénzösszeget fizettek egy gyermekért, és részletfizetésre is volt lehetőség. A BBC-nek Ines Perez, egy 89 éves nő elmondta, az örökbefogadás előtt egy pap arra kérte, járjon hasára kötözött párnákkal: csak így kaphatott meg 1969-ben egy kislányt.Két barát bukkant a bizonyítékra

A rendszerszintű, aprólékosan kidolgozott törvénytelen örökbefogadásokra két barát, Antonio Barroso és Juan Luis Moreno talált először bizonyítékot. Moreno apja halálos ágyán elmondta neki, pénzért vásárolták Zaragozában. Az útra Morenóékat a Barroso család is elkísérte, szintén gyermekvásárlási szándékkal. A gyermekekért 200 ezer pesetát, akkoriban egy lakás árának megfelelő összeget kellett kifizetni.

Az örökbefogadás tényét a fiúk DNS-tesztekkel igazolták, és előkerült az apáca is, aki bevallotta, ő volt az eladó. A barátok a nyilvánossághoz fordultak az üggyel. Ahogy a spanyol sajtóban felröppent a hír, az egész országból elkezdtek jelentkezni olyan anyák, akiknek évtizedekkel korábban azt mondták, meghalt a gyermekük, azonban sosem hitték el.Nem vizsgálódnak

Ahogy a történetek rendre alátámasztották az illegális örökbefogadási rendszer működéséről szóló szóbeszédeket, egyre többen keresik halottnak hitt gyermeküket, illetve vér szerinti szüleiket. Anyakönyvi kivonatokat vizsgálnak, DNS-teszteket végeznek, és sokan gyermekük sírját is exhumálták: ott azonban csak köveket, felnőtt vagy állati maradványokat találtak.

A gyermekrablások ügyében egyelőre nem állt fel vizsgálóbizottság. Ennek oka az, hogy a pártok a békés átmenet érdekében Franco halála után, 1977-ben elfogadtak egy amnesztia-törvényt, melynek értelmében a rezsim idején elkövetett emberiesség elleni bűncselekményeket nem vizsgálják ki. A gyermekrablási eseteket külön-külön vizsgálják – jelenleg 900 ilyen nyomozás folyik országszerte.Ez azonban csak a jéghegy csúcsa: aktivisták szerint sok ezer gyermekrablási esetről lehet szó, melyekre azért nem derül fény, mert az időközben felnőtt gyermekek nem szeretnék a múltat bolygatni, attól félve, hogy rossz fényben tüntetik fel szüleiket.


Nehezen halad a családok újraegyesítése

A családok DNS-bankok segítségével próbálnak gyermekük nyomára bukkanni. Eddig több egyezést is találtak, azonban mivel nem létezik egy központi DNS-adatbázis, nagyon nehezen megy a családok újraegyesítése.A gyermekrablások ügyében eddig egyetlen apáca, a 80 éves Maria Gomez Valbuena állt bíróság elé. Őt azzal vádolják, hogy 1982-ben egy madridi kórházban ellopta egy nő újszülött gyerekét. Az anya azt állítja, Valbuena nem sokkal szülés után elvette kislányát. Amikor a baba felől érdeklődött, az apáca azzal fenyegette, hogy elveszi a másik lányát is, és börtönbe csukatja házasságtörés miatt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS