2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mégis belebukott a plágiumbotrányba Schmitt Pál

2012. április 02. 16:09, utolsó frissítés: 17:33

Az elnök sértődötten olvasta fel beszédét az Országgyűlésben, és mikor már mindenki csalódottan legyintett, bedobta: lemond. A parlament elfogadta a lemondást.


Miközben hétfőn Schmitt Pál felolvasta beszédét a parlament előtt, kevesen sejtették, hogy a végén egy váratlan fordulattal lemond elnöki mandátumáról.

Az államfő felszólalása során sértett hangon, szinte szó szerint megismételte azt, amit korábbi megnyilatkozásai során már elmondott a plágiumügyben: azt, hogy a dolgozata megfelelt az akkori elvárásoknak, hogy a Semmelweiss Egyetem szenátusának nem állt jogában visszavonni doktori címét, valamint hogy új disszertációt írna, ezúttal a PhD jóval szigorúbb követelményei szerint.


Még a fideszesek is meglepődtek

Napirend előtt tartott beszédének utolsó mondatai azonban így hangzottak: "Isten akarata és az önök bizalma nagy feladat elé állított. Az államfő kifejezi a nemzet egységét. Ez a rendelkezés számomra azt jelenti, hogy jelen helyzetben kötelességemnek érzem, hogy szolgálatomat befejezzem, elnöki mandátumomról lemondjak."Lemondásán kívül egyedüli újdonságként az derült ki, hogy Schmitt bíróságon fellebbez a Semmelweiss Egyetem szenátusának döntése ellen. A beszéd vágott verziója itt tekinthető meg.

Sajtóértesülések szerint még vasárnap is azt mondta feleségének: nem mond le. Ezen az állásponton volt Schmitt tanácsadója is, aki szerint a plágium-botrány értelmiségi ügy, és az elnök könnyen szimpátiát ébreszthet maga iránt a lakosságban. A hvg.hu szerint az elnök sorsa délelőtt dőlt el, titokban: még a fideszesek is meglepődtek.A beszéd után Schmitt elvonult Orbán Viktorral, hamarosan csatlakozott hozzájuk Kövér László és Lázár János. Amikor Orbán kijött a dolgozószobából, csak ennyit mondott az újságírók kérdéseire: "mindent a maga idejében".


„Erős pártkötődéssel” fog rendelkezni az új jelölt

Az Index úgy tudja, az elnök még nem nyújtotta be írásban lemondását. A lemondás akkor lesz érvényes, ha azt a parlament egyszerű többséggel elfogadja. A képviselők elvileg úgy is dönthetnek, hogy megkérik az elnököt: maradjon. Ez esetben az elnök lemondása akkor válik véglegessé, ha ezt a kérést is elutasítja.

Amennyiben azonban a képviselők rábólintanak az elnök lemondására, Schmitt ideiglenes utóda Kövér László házelnök lesz. Az új elnököt elődje megbízatási idejének megszűnésétől számított harminc napon belül választja meg az Országgyűlés.

Ami az utódot illeti, a hvg.hu által megkérdezett fideszesek szerint mindenképpen egy, a Fideszhez közel álló személy lesz a jelölt. Egyelőre nem tudni, mikor derülhet fény a jelölt személyére. Orbán Viktor erről csak annyit mondott az újságíróknak, hogy „kellő időben döntést fogunk hozni erről”.

UPDATE 17.30, 2.4.2011: A parlament 5 nem szavazattal, hat tartózkodás mellett elfogadta Schmitt lemondását.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS