2024. június 23. vasárnap
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem spórolnak a lőszerrel Szíriában

hírösszefoglaló 2011. december 16. 12:32, utolsó frissítés: 15:33

A HRW jelentése szerint a tüntetések vérbe fojtására a legmagasabb szintekről érkezik utasítás. Jogtalan letartóztatások, kínzások és kivégzések gyarapítják Aszad bűnlajstromát.


Immár bármilyen eszközt felhasználhatnak a tüntetősek leverésére a helyszínre kivezényelt biztonsági erők – áll a Human Rights Watch frissen közzétett jelentésében. A dokumentum mintegy hatvan, a szíriai hadseregtől és a titkosszolgálattól megszökött szemtanú beszámolójára alapoz.

A nemzetközi emberjogvédő szervezet a beszámolók alapján állítja, hogy a tüntetésekre kivezényelt szíriai biztonsági erők különféle szintekről kaptak parancsot az erőszak alkalmazására. Nincsen kétség afelől, hogy az erőszak alkalmazásáról a hadsereg és civil államvezetés legmagasabb szintjén döntöttek – így a HRW.


A parancsok egyértelműek

A jelentés húsz olyan esetet dokumentál részletesen, amikor a hadseregbeli vagy titkosszolgálati tisztek egyértelmű utasítást adtak a tüntetések vérbe fojtására, vagy egyszerű járókelők bántalmazására.A beszámolók törvényes indok nélküli letartóztatásokról, a fogolyverésekről, kínzásokról és kivégzésekről is beszámolnak. A hadsereg kínzóeszközként elektromos sokkolókat használ, és a foglyokat szűk kamrákban tartják fogva.

Egy Deraa tartományba vezényelt katona például április 25-én azt a parancsot kapta, hogy nyisson tüzet a tüntetőkre. Beszámolója szerint a lőszerrel általában takarékoskodniuk kell, azonban ezúttal felettese ezt mondta neki: „ne spórolj a golyókkal. Senkinek nem kell majd számot adnod”.A szökevények a tűzparancsot kiadó feletteseik nevét, rangját és szolgálati helyét is megjelölték. A kormány legmagasabb szintjéig minden tisztségviselőnek felelnie kell a szíriai nép ellen elkövetett bűncselekményekért – mondta el a BBC-nek Anna Neistat, a jelentés egyik szerzője.


HRW: a tüntetések túlnyomó többsége békés

A szíriai hatóságok szerint az tüntetők elleni erőszakért külföldiek által toborzott és fizetett terrorista csoportok felelősek. A kormányzat szerint a március óta tartó tüntetéseknek 1100 katona esett áldozatul.

A HRW részben megerősíti a kormányzat verzióját. Sikerült dokumentálni néhány olyan esetet, amikor a tüntetők vagy polgárokból álló önkéntes csoportok erőszakhoz folyamodtak. A hadsereget támadó, ellenzéki Szabad Szíriai Hadseregnek pedig valóban vannak törökországi parancsnokai. Mindennek ellenére a tüntetések túlnyomó többsége békés – állítja az emberjogvédő szervezet.


Aszad: nem adtam parancsot brutális fellépésre

Egy közelmúltbeli interjúban Bassár el-Aszad elnök azt állította, ő maga sosem adott parancsot a tüntetők elleni brutális fellépésre, bár azt elismerte, hogy néha a fegyveres erők „hibát követtek el”. Kijelentette ugyanakkor, hogy a biztonsági erők fölött nincsen ellenőrzése.

A nemzetközi jog értelmében a parancsnokok akkor is felelnek beosztottaik által elkövetett visszaélésekért, ha tudtak azokról, és nem akadályozták meg. A HRW szerint életszerű az a feltételezés, hogy a szíriai katonai és polgári vezetésnek legalábbis tudomása volt a túlkapásokról.Az ENSZ becslése szerint több mint 5 ezer áldozata van a hét hónapja tartó zavargásoknak. A helyi civil aktivisták szerint Deraa tartományban 27 katonát öltek meg katonaszökevények csütörtök hajnalban, egy rajtaütés során. Szerdán Hama mellett 25 áldozata volt az összecsapásoknak. Az áldozatok számáról érkező jelentéseket szinte lehetetlen ellenőrizni, mivel Szíriából ki vannak tiltva az újságírók.


ENSZ BT határozattervezetet fogalmazott meg Oroszország

Oroszország időközben egy Szíriát elítélő ENSZ BT határozattervezetet fogalmazott meg. Az orosz kezdeményezés azért meglepő, mert eddig Moszkva ellenezte a Szíria elleni büntetőintézkedéseket, két alkalommal is megvétózva a Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalmát elítélő határozat elfogadását.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a szankciók, ritka kivétellel, sohasem érik el hatásukat. Moszkva a békés megoldások határozott keresését támogatja és nem az egyoldalú nyomásgyakorlás eszközeinek használatát.

A jelenlegi, Oroszország által keringetett határozat-tervezet elítélné úgy a szíriai kormányzatot, mint az ellenzéket, azonban nem helyez kilátásba szankciókat. Az Európai Unió és az Egyesült Államok szerint a tervezet túlságosan gyenge, azonban hajlandóak azon tovább dolgozni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS