2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

India: éhségsztrájkkal és tüntetésekkel a korrupció ellen

hírösszefoglaló 2011. augusztus 18. 12:21, utolsó frissítés: 14:42

Második függetlenségi háborúját kell megvívnia Indiának a korrupcióval – hirdeti egy 74 éves férfi Delhiben. Egyre több követője van.


Több milliárd dolláros veszteséget és a világ egyik legnagyobb gazdaságának lelassulását okozza a korrupció Indiában. A korrupció kultúrája rendkívül elterjedt Manmohan Singh miniszterelnök kormányában, egyre-másra törnek ki a botrányok, lepleződik le a kormánytisztviselők megvesztegethetősége. Legutóbb februárban tartóztattak le egy minisztert, aki mobilfrekvenciákkal üzletelt, áron alul adva el azokat bizonyos vállalatoknak.

Az utóbbi időben több korrupcióellenes tüntetés is volt India nagyobb városaiban. Második függetlenségi háborúját kell megvívnia Indiának a korrupció ellen – hirdeti egy 74 éves, idős férfi Delhiben, aki csütörtökön kezdi újra éhségsztrájkját, tiltakozva a kormány elégtelen korrupcióellenes intézkedései miatt.Anna Hazarenek egyre több követője van, főleg amióta augusztus 16-án, kedden letartóztatta a rendőrség, amiatt, hogy „halálra akarta koplalni” magát. Vele együtt őrizetbe vették mintegy 1200 követőjét is, azzal az indokkal, hogy nem tartották be a rendőrség által előzetesen engedélyezett időtartamot, azaz a három napot, és a résztvevők száma is túl sok volt.
Szabadlábon lévő hívei a börtön mellett virrasztottak, illetve hatalmas tüntetéseket szerveztek, az emberek utcára vonultak többek közt Mumbaiban, Bangalore-ban, Kalkuttában is.

Anna Hazaret ma elengedték, és kiegyezett a hatóságokkal, hogy folytathatja az éhségsztrájkot egy parkban, 15 napon keresztül. Több százan ünnepelték, amikor kijött a börtönből.Az aktivista áprilisban is éhségsztrájkolt, és elérte, hogy a parlament napirendre tűzzön egy törvénytervezetet, amely többek között az állampolgári jogok ombudsmani tisztségét hozza létre. Bár Hazare és társai 40 javaslatából 34-et elfogadtak, az aktivisták elégedetlenek a végeredménnyel. Azt szeretnék, hogy az ombudsman a magas tisztségben lévő kormánytagokat, politikusokat, képviselőket, bírókat is kivizsgálhassa szükség esetén. A kormány ezt nem fogadja el, azzal az indokkal, hogy egy ilyen lépéssel „erodálódna a hatalom”.

Hazare azt is szeretné, a parlamenti képviselőket is ki lehessen vizsgálni, ha felmerül a gyanú, hogy pénzt fogadtak el cserébe a szavazatukért vagy egy előterjesztés kieszközléséért. A kormány álláspontja viszont az, hogy a hasonló eseteket inkább egy parlamenti bizottság vizsgálja ki.

A miniszterelnök élesen kritizálta az aktivistát a parlamentben, ám szavait az ellenzéki képviselők kiabálása szakította félbe, akik azt ordibálták, „szégyen, szégyen!”A közvélemény egyre erősödő szimpátiája Hazare és ügye iránt szintén aggodalomra adhat okot indiai kormánykörökben – véli Sanjoy Majumder, a BBC elemzője.

Forrás: BBC

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS