2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elfogták Szerbiában Ratko Mladicot

MTI-hírösszefoglaló 2011. május 26. 17:59, utolsó frissítés: 2011. május 27. 12:40

A srebrenicai mészárlás felelősének tekintett, háborús bűnökkel vádolt egykori tábornokot egy vajdasági faluban, Lázárföldön (Lazarevo) tartóztatták le.


Elfogták Ratko Mladicot - jelentette be csütörtökön Belgrádban Boris Tadic szerb elnök. "A Szerb Köztársaság nevében bejelentem Ratko Mladic letartóztatását. Már folyamatban van az eljárás kiadatására" a délszláv háborús bűnösök ügyében eljáró hágai székhelyű Nemzetközi Törvényszéknek (ICTY) - közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a szerb államfő, hozzátéve, hogy a háborús bűnöst "Szerbia területén" fogták el.Az államfő nyilatkozatát az RTS szerbiai állami rádió- és televízió közvetítette élőben honlapján. Boris Tadic azt mondta, hogy Mladicot a reggeli órákban fogták el a szerb titkosszolgálat és a háborús bűncselekmények feltárásával foglalkozó szolgálat emberei.

Az államfő gratulált a szerb nemzetbiztonsági tanács akciócsoportjának, amely - mint mondta - a Cvetkovic-kormány megalakulásától számított három év óta keményen dolgozott a háborús bűnösök felkutatásán. Tadic szerint Ratko Mladic elfogása újabb megerősítése annak, hogy Szerbia a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködés lezárásán dolgozott, hogy pontot tegyen a történelem e nehéz fejezetének a végére. "Meggyőződésem, hogykinyitottuk az ajtót az uniós tagjelölti státus,

a tárgyalások és a csatlakozás előtt. A világon senki sem kérdőjelezi meg Szerbia együttműködését a hágai Nemzetközi Törvényszékkel, valamint azt, hogy mindent megtesz azért, hogy Goran Hadzic elfogásával feltegye az i-re a pontot" - hangoztatta a szerb államfő.

"Megmutattuk, hogy Európába igyekszünk, és erősíteni akarjuk hitelünket a nemzetközi közösségben" - mondta Tadic. Hangsúlyozta: Mladic elfogása után Szerbia számára lehetőség nyílik arra, hogy új kapcsolatokat építsen a délkelet-európai térségben.

Munira Subasic, a Srebrenicai Anyák Szövetségének vezetője gratulált Európának és Tadicnak a háborús bűnös elfogásához. "Örülök, hogy megélhettem (Mladic) letartóztatását, ugyanakkor sajnálom, hogy több másik túlélő nem lehetett tanúja ennek a pillanatnak" - mondta Subasic, aki fiát és férjét vesztette el az 1995-ös mészárlásban.

Az RTS szerint Mladic elfogásának részleteiről a szerb titkosszolgálat fogja tájékoztatni a nyilvánosságot. A belgrádi és a zágrábi média körülbelül egy órával Tadic bejelentése előtt szellőztette meg, hogy a boszniai szerb hadsereg egykori, háborús bűntényekkel vádolt parancsnoka Milorad Komadic álnéven élt Szerbiában. Állítólag a Belgrádtól 80 kilométerre északkeletre fekvő, a Nagybecskerek (Zrenjanin) melletti


Lázárföld (Lazarevo) faluban tartóztatták le

lakossági bejelentés alapján. Mladic letartóztatásának híre kapcsán az MTI telefonon megkereste a Tanjug szerb hírügynökséget, ahol a belpolitikai szerkesztőség ügyeletese azt a tájékoztatást adta, hogy egyelőre nincs jele semmilyen készülő utcai megmozdulásnak Belgrádban. Nincs hírük arról, hogy bárki tüntetni készülne a boszniai háború fő bűnösének tartott egykori tábornok, a boszniai szerb hadsereg 16 éven át bujkáló egykori parancsnokának elfogása miatt.

A Tanjug ügyeletese hozzátette, hogy internetes felületeken, például a Twitteren sem tapasztaltak tüntetésre buzdító felhívásokat. Tadic egyébként figyelmeztetett, hogy a közrendet megzavarók azonnali igazságügyi eljárásra számíthatnak. Különösen


a szerb nacionalisták részéről várható megmozdulás,

hiszen közülük többen bálványozzák Mladicot.

Az ICTY főügyésze, Serge Brammertz az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt június 6-án ismertetendő jelentésében teljesen eredménytelennek bélyegezte a szökésben lévő háborús bűnösök - köztük Ratko Mladic és Goran Hadzic - elfogását célzó szerb stratégiát, és keményebb fellépést sürgetett. A beszámoló az EUObserver csütörtöki értesülései szerint Szerbia "legkomolyabb kötelezettségének" nevezte Mladic elfogását, és elégtelennek nevezte Belgrád erőfeszítéseit.

Az internetes honlapon röviddel azelőtt jelentek meg Brammertz jelentésének újabb részletei, hogy elfogták Mladicot. Tadic bejelentése után viszont Brammertz első nyilatkozatában úgy ítélte meg, Mladic letartóztatásával Szerbia "teljesítette egyik nemzetközi kötelezettségét". Mladic az ICTY vádjai szerint felelős a boszniai háború során


1995 nyarán elkövetett srebrenicai mészárlásért.

Ennek során szerb fegyveresek összesen nyolcezer muszlim férfit és fiút mészároltak le az ENSZ erők által korábban védett övezetté nyilvánított kelet-boszniai enklávéban. A boszniai szerb extábornokot felelősségre vonnák azért is, hogy csapatai több éven át lőtték Szarajevót a várost övező hegyekből; az "ostromban" több ezer polgári személy vesztette életét.

Az EU tavaly ősszel világossá tette: ahhoz, hogy folytatódjon a szerb EU-integráció, Belgrádnak ideje kézre kerítenie Mladicot. A boszniai szerb hadsereg 68 éves egykori főparancsnoka ellen csaknem 16 éve adott ki elfogatóparancsot a hágai Nemzetközi Törvényszék.

A szerb kormány Mladic fejére tízmillió, Hadzic fejére pedig ötszázezer eurós vérdíjat tűzött ki, amely után a nyomravezetőnek nem kell adóznia. Az Egyesült Államok ötmillió dollárt és teljes körű védelmet ígért Mladic kézre kerítőjének. A B92 belgrádi rádió arról értesült, hogy


Mladic őrizetbe vételekor nagyfokú együttműködést tanúsított.

A rádió honlapján megjelent beszámoló szerint Mladic nem hordott álruhát és szakállt sem növesztett. Az RTS szerb állami tévé szintén ilyen értesülést tett közzé a honlapján, s megjegyezte: Mladicot nehéz felismerni, mert megöregedett.

Bruno Vekaric
, a háborús bűncselekmények ügyében eljáró szerb törvényszék ügyészének helyettese közölte, hogy folyamatban van Mladic hágai kiadatása, a jogi eljárás körülbelül egy hetet vehet igénybe.

A Tanjug szerb hírügynökség szerint ilyen esetekben az említett törvényszék vizsgálóbírája meghallgatja a vádlottat, s dönt arról, hogy teljesültek-e kiadatásának feltételei. A hágai Nemzetközi Törvényszékkel folytatandó együttműködésről szóló szerb törvény értelmében a vizsgálóbíró határozatban dönt a kiadatás feltételeinek teljesüléséről, s a vádlott védőügyvédei három napon belül fellebbezést nyújthatnak be a határozat ellen.

Amint a határozat jogerőre emelkedik, Mladic kiadható a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszéknek.

Forrás: MTI

ELFOGTÁK RATKO MLADICOT

» Belgrád pontosan tudja, hol bujkál a népirtással vádolt Mladic tábornok

» Mladics önfeladását kéri a szerb elnök

» A Mladics-dosszié semmitmondó, a tábornok nincsen sehol

» Beismerték: a hadsereg bliccelése miatt van még mindig szökésben Mladic

» Barlangokban kutat Mladic után a boszniai szerb rendőrség

» Mladics segítőjét kapcsolták le?

» Sajtóértesülések szerint elfogták Ratko Mladicsot

» Mégsem fogták el Mladicsot?

» Pletykák, nagy dumák: továbbra sem világos, elfogták-e Mladicsot vagy sem

» Nem került elő Mladics, az EU megszakította a tárgyalásokat Szerbiával

» Kostunica: Mladics rosszat tesz a szerb népnek, adja fel magát!

» „Egy ember túszul ejt egy országot”: lemondott a szerb kormányfő helyettese

» Mladics-ügy: Draskovics a titkosszolgálatok és a rendőrség vezetőinek lemondását követeli

» Tudják hol volt Mladics, de aztán eltűnt

» "Az SRS sok tagja őrzi Ratko Mladicsot" – így a szerb szélsőségesek

» Ratko Mladic híján is tárgyalna Szerbiával az EU

» Elégedett Brüsszel a Mladics elfogására kidolgozott akciótervvel, de konkrét lépések szükségesek

» Senki nem tudja, hol bujkál Mladic és Karadzic - állítják szerb illetékesek

» Elfogták Mladic volt munkatársát

» Elfogták a még körözött négy szerb háborús bűnös egyikét

» Egy buszon, Belgrád mellett fogták el Karadzicot

» Karadzic természetgyógyász volt Belgrádban Dragan Dabic néven

» Karadzicnak az amerikaiak megígérték, nem adják ki Hágának?

» Karadzicot 2000-ig védte a CIA

» Megadásra szólították fel Mladicot szerb politikusok

» Közeleg Mladic letartóztatása?

» Chirac és Clinton is évekig akadályozta Karadzic elfogását

» Bosnyák lapértesülés szerint Mladic tárgyal a szerb hatóságokkal

» Három hete tudják, hol van Mladic

» Albánok szerint Mladic Fehéroroszországban bujkál

» Megemelték a Mladic fejére kitűzött vérdíjat

» A szerbek kétharmada nem adná fel Mladicot

» Szerbia még idén benyújthatja EU-csatlakozási kérelmét

» A szerbek több mint fele szerint Mladic nem bűnös

» Szerbia benyújtotta EU-csatlakozási kérelmét

» Lemondott a Mladic ügyével foglalkozó szerb illetékes

» Jutalmazni kell Szerbia Koszovóval kapcsolatos magatartását

» Szerbia az Interpol segítségét kéri Mladic elfogásához

» Elfogták Szerbiában Ratko Mladicot

» Széles körű nemzetközi elismerést váltott ki Mladic elfogása

» Rövidre fogták Mladic kihallgatását

» Ultranacionalista tüntetések Mladic elfogása miatt

» Szerbia megmutatta, kész szembenézni a múlttal a vajdasági parlament elnöke szerint

» Milyen hatással lesz Mladic elfogása Szerbia uniós csatlakozására?

» Erőszakos tüntetés Belgrádban Mladic letartóztatása ellen

» Nem volt embervadászat: egyezkedések nyomán vették őrizetbe Mladicot

» Mladic "rengeteg asszonyt, gyermeket és harcost mentett meg" a fia szerint

» Húzódik Mladic kiadatása

» Mladic már a hágai Nemzetközi Törvényszék fogházában van

további közviták »

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS