2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bin Laden halott, éljenek az összeesküvés-elméletek

MTI-hírösszefoglaló 2011. május 04. 09:48, utolsó frissítés: 2011. május 05. 10:43

Hogy találtak rá? Miért nem ejtették foglyul? Miért nem mutattak be bizonyítékot a megöléséről? Miért nem volt gyanús a bin Laden család a szomszédoknak?


Lassan napvilágot látnak az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat vezérének, Oszama bin Ladennek a halálához vezető eseménysorozat részletei, de az amerikai hatóságok által a műveletről közölt információk után is maradnak még homályos pontok.


Hogyan jutottak el az amerikaiak bin Ladenig?

A kutatás évek óta az al-Kaida-vezér egyik bizalmas hírvivőjére összpontosult. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által titokban fogva tartott foglyok árulták el a férfi "mozgalmi nevét", de valódi kilétét egy ideig ezután is homály fedte. Mindössze tavaly nyáron sikerült azonosítani és eljutni az abbotabádi házig – derült ki az Obama-kormányzat magas rangú tisztségviselőinek beszámolóiból.

Ez utóbbiak viszont nagyon szófukarok azt illetően, miként sikerült az áttörést elérni, azonosítani a végül bin Ladennel együtt a művelet közben megölt futárt, és megállapítani tartózkodási helyét.Pakisztáni "fülest" kaptak volna az amerikaiak? Más kihallgatások során szereztek volna a futárra vonatkozó információkat? Ez még tisztázatlan a nyilvánosság előtt. A The New York Times szerint állítólag tavaly júliusban a nyugat-pakisztáni Pesavarban látták autózni, s a CIA pakisztáni ügynökei rögzítették a gépjármű rendszámát.Bin Laden megölésén kívül lett volna más lehetőség?

Az összegyűjtött információk ellenére a CIA 60 és 80 százalék közé tette annak esélyét, hogy valóban bin Laden tartózkodik a látókörébe került abbotabádi házban, de cselekedni kellett – közölte Leon Panetta CIA-igazgató.

Az egyik lehetőség az lett volna, hogy közvetlenül az Egyesült Államokból odavezényelt B-2 repülőgépekkel lebombázzák a házat. Az amerikai katonai tervezők kiszámolták, hogy a légicsapás hatékonyságához harminckét, egyenként egytonnás bombát kellett volna ledobni – írta a The New York Times. Szintén felvetődött a robotrepülőgépekkel végrehajtandó légicsapás lehetősége is Panetta szerint, de végül ezt is kizárták, hogy elkerüljék a "járulékos károkat" (vagyis a polgári áldozatokat).

Ráadásul a bombázás nem tette volna lehetővé, hogy bebizonyítsák, valóban bin Laden lakott az épületben, és valóban megölték.


Miért nem ejtették foglyul?

Bin Laden halála számos találgatásra adott okot az amerikaiak szándékait illetően. Eleve meg akarták ölni? Az amerikai tisztségviselők azt bizonygatják, hogy céljuk a terroristavezér elfogása lett volna, ha erre adódott volna lehetőség, de bin Laden "ellenállt" – az amerikaiak állítják, erre számítottak –, és fejlövéssel végeztek vele.

A zajos helikopterek megérkezése (az abbotabádi házhoz) csökkenti a meglepetés erejét, ami némi időt biztosított a házban lakóknak, hogy megpróbáljanak védekezni – magyarázta az AFP francia hírügynökségnek Dick Hoffman, az amerikai haditengerészeti kommandó, a Navy Seals egykori tagja.

A kommandósok megölték bin Ladent és a fiát, a futárt és annak fivérét, valamint egy nőt. A bin Laden család helyszínen lévő, "nem harcoló tagjait" – nőket és gyermekeket – az akciót követően a házban hagyták.


Volt-e szerepe Pakisztánnak?

Oszama bin Laden halálhírének bejelentése után Barack Obama amerikai elnök fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a Pakisztánnal folytatott amerikai terrorizmusellenes együttműködés segített bin Laden és az abbotabádi ház nyomára bukkanni.

Az amerikai kormány meg akarta kímélni Pakisztánt, de felvetődik a gyanú, hogy az Egyesült Államok és Pakisztán hagyományosan viharos viszonya most mélypontra jutott.

Jóllehet fennállt az amerikai kommandós akcióba történő (pakisztáni) beavatkozás kockázata, Washington nem értesítette a készülő műveletről Iszlámábádot, attól tartva, hogy a pakisztániak figyelmeztethetik a célszemélyeket – állította Panetta.

Az amerikai elnök terrorelhárítási ügyekkel foglalkozó főtanácsadója, John Brennan még tovább ment, azt állítva, hihetetlen lenne, ha "bin Ladent nem segítette volna egy támogatói hálózat abban az országban, amely megengedte neki, hogy oly soká maradjon ott", valószínűleg 2005 óta.


Tényleg végeztek vele?

A kételkedést az is táplálja, hogy az amerikai hatóságok szinte babonás igyekezettel szabadultak meg a tetemtől, még egy képet sem mutatva az évtized fogásának bizonyítására. "Ugyanúgy, mint Hitler halálakor, most is felmerül a kérdés, hogy tényleg végeztek-e bin Ladennel" – magyarázta Robert Alan Goldberg amerikai történészprofesszor.

"Emellett a szeptember 11-ei merényletekkel kapcsolatos összeesküvés-elméletek hívei számára bin Laden csak egy darabka a CIA (Központi Hírszerző Ügynökség) kirakójában" - folytatta a szakértő, aki egyébként "Az összeesküvés kultúrája a modern Amerikában" című könyv szerzője.

"Azt fogják mondani, hogy az Egyesült Államok végig tudta, hol rejtőzködött (bin Laden), és úgy döntött, hogy most szabadul meg tőle" – vélte Goldberg.

"Miért nem mutatták meg a holttestét?" – hitetlenkedtek elsőként a terroristavezér rejtekhelyéül szolgáló pakisztáni Abbotábád lakói.

Az iszlamista csecsen felkelőkhöz közel álló kavkazcenter.com honlap szerint két magyarázat lehetséges: bin Laden vagy nem tartózkodott a megtámadott házban, vagy holtteste annyira összeroncsolódott, hogy azonosíthatatlanná vált.

Prágában Václav Klaus államfő tanácsadója, Petr Hajek a "média meséjének" tartja bin Ladent. "Úgy halt meg, ahogy született, furcsa, csaknem misztikus körülmények között. Higgye el az, aki akarja!" – mondta Hajek.

Iránban, ahol összességében sem a hatóságok, sem a média nem kérdőjelezte meg bin Laden halálát, a Mehr hírügynökség vízióinak középpontjában egy "ultratitkos egyezmény" áll, amely szerint az amerikaiak meggyőzték a terroristavezért, hogy valós halál helyett fogadja el inkább "médiabeli halálát".

Az afganisztáni tálibok kedden közölték, hogy kételkednek bin Laden halálában, mert szerintük nincs bizonyíték rá. "Mivel az amerikaiak nem mutattak fel semmiféle elfogadható bizonyítékot az állításuk alátámasztására, és mivel más, Oszama bin Ladenhez közel álló munkatársak nem erősítették vagy cáfolták meg a halálesetet, az Iszlám Emirátus korainak tart bármiféle nyilatkozatot" – írta az afgán sajtóhoz eljuttatott elektronikus levélben egy szóvivő.Miért nem volt gyanús a bin Laden-villa?

A konzervatív és visszahúzódó pastu népcsoport tagjainak gondolták a bin Laden erődítményszerű, kétemeletes villájában élőket szomszédjaik, ezért nem keltett bennük gyanút a család túlzott titkolózása. A terroristavezér meggyilkolása óta azonban folyamatosan próbálják a gyanús részleteket egy hiteles képpé összerakni.

"Nagyon merevek voltak, szóval az ember nem kereste a társaságukat, és nem akart a barátjuk lenni" – mesélte Sinaz Bibi, aki körülbelül 150 méterre lakik a többméteres falakkal körbevett, kamerákkal felügyelt háztól, amelyben bin Laden és hozzátartozói éltek."Mindig azt gondoltam, hogy két pakisztáni pastu férfi volt a ház ura, de ha jobban belegondolok, néhány dolog sosem stimmelt" – mondta bin Ladenék egyik közvetlen szomszédja, aki Abdullah Dzsan álnéven mutatkozott be az AFP francia hírügynökség újságírójának. Abdullah, aki négy éve költözött a terroristavezér villájával szemközti házba, felidézte, hogy a két férfinak, Tariknak és Arsadnak, a pastuknál "világosabb bőre volt, a szakállukat pedig gyakran arabosan viselték", és "tartózkodóbbak is voltak" mint az Északnyugat-Pakisztánban és Dél- illetve Kelet-Afganisztánban élő népcsoport tagjai általában.

A szomszédok emlékei szerint a villa lakói rendkívül visszahúzódó életet éltek, és egyáltalán nem keresték a kapcsolatot a környéken lakókkal. "Arsad például sosem volt hajlandó megadni a mobilszámát, azt mondta, nincs neki olyan, pedig a világon mindenkinek van legalább egy mobilja" – mesélte Abdullah. A család női tagjai sem voltak túl barátságosak, a helyi szokásoktól eltérően sosem jártak vendégségbe és sosem fogadtak látogatókat, illetve az esküvői ünnepségektől is távol maradtak. A szemközti szomszéd orvosokat sem látott a villába ki-be járni, pedig feltételezések szerint bin Laden olyannyira beteg volt, hogy dialízisre szorult.

Abdullah emlékei szerint Arsad és Tarik 2005-ben költözött a villába. Szomszédjaiknak azt mondták, Pesavárból érkeztek a katonai akadémiájáról híres Abbotábádba, és devizakereskedelemmel foglalkoznak. Egyikük, Arsad, az abbotábádi hatóságok információi szerint valóban pakisztáni származású és negyedrészt pastu. Ő vette meg a fővárostól mintegy 60 kilométerre található városban a telket és ő kezdte el építeni a villát, amely a világ legkeresettebb bűnözőjének utolsó búvóhelye volt.Sokkal több rejtély övezi a ház másik urát, a körülbelül 35 éves, magát Tariknak nevező férfit, akiről a szomszédok hétfő óta az feltételezik, ő lehetett bin Laden fia, akit az amerikai kommandósok az akció során agyonlőttek. "Előtte sosem gondoltam bele, de Tarik hasonlított bin Ladenre" – állította Abdullah. Tarik naponta kétszer megjelent egy helyi pék kis üzletében és hat-hét kerek kenyeret vásárolt. Mohamedet, az üzlet tulajdonosát felvidítja a gondolat, hogy ő adta el a kenyeret, amelyet az al-Kaida vezetője utoljára evett. "Büszke vagyok, mert ő egy olyan hős volt, aki dacolt Amerikával" – mondta.

Forrás: MTI, AFP, AP

BIN LADEN HALOTT

» Obama: bin Laden halott #b#[hírösszefoglaló]#/b#

» Nincs hivatalos álláspontja a romániai diplomáciának Osama meggyilkolása kapcsán

» Nem emelik a terrorizmus-veszély miatti készenléti fokozatot Romániában

» BBC-elemző: bin Laden halálában még veszélyesebb lehet?

» Kína és az ENSZ BT is elégedett, hogy bin Laden meghalt

» A pakisztániak nem tudtak bin Laden hollétéről

» Quanrud: nem kell tartani attól, hogy terroristák atombombát robbantanak

» Bin Laden halott, éljenek az összeesküvés-elméletek

» Elkényelmesedett, ez okozhatta bin Laden vesztét

» Obama népszerűsége nőtt bin Laden megölése után

» Obama úgy döntött, hogy nem adják közre a bin Laden holttestéről készült fotókat

» Bin Laden hatalomra törő belső ellenzéke vezette nyomra az amerikaiakat?

» A lánya szerint az elfogása után ölték meg bin Ladent

» Bin Laden halála és az arab tavasz: az al-Kaida egyáltalán nem népszerű a fiatalok körében

» Az al-Kaida vasúti merényletet tervezett 9/11 tizedik évfordulójára

» Osama halott, de mi az igazság?

» Az al-Kaida megerősítette: bin Laden halott

» Valóságos kincsesbánya lehet bin Laden hardvere

» Franciaország az al-Kaida kettes számú célpontja

» Telefonbeszélgetés vezetett bin Laden nyomára

» Obama: bin Ladennek "valamilyen támogatói hálózata" volt Pakisztánban

» A DNS-teszt alapján biztos, hogy bin Ladent ölték meg

» Az al-Kaida most bizonyítani akar

további közviták »

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS