2021. szeptember 16. csütörtökEdit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kolozsi Tibor újraaranyozta Mátyás babérjait

lejegyezte:Fülöp Noémi 2011. április 04. 18:08, utolsó frissítés: 18:09

A szoboravató ünnepségen alig említették a nevét, délelőtti előadásán viszont vastapsot kapott Kolozsi Tibor szobrász, a restaurálás vezetője.


Száz évben egyszer adódik ilyen alkalom, mondták a nagymamák Kolozsi Tibor szombat délelőtti előadásának végén: a szobrász-restaurátor vezette a Mátyás szoborcsoport felújítását, az avatóünnepség alkalmával pedig a nagyközönséggel is ismertette a munkafolyamat főbb mozzanatait. Az érdeklődők megtöltötték a Szabók bástyája emeletét, sőt, volt, aki kiszorult az előadásról.

A felújítás során készült tengernyi fényképből összeválogatott sorozat olyan szögekből mutatta meg a szoborcsoportot, amelyről a Mátyással fotózkodó turisták nem is álmodhatnak. A közönség belenézhetett például Mátyás és vitézei gyomrába, láthatta, milyen volt a teljesen lebontott és újraépített talapzat hűlt helye, vagy megcsodálhatta az állványzat lebontásának idejére


tetőtől talpig bebugyolált lovasszobrot.

Az első fotó egy olyan oszlopfőt mutatott, amelyből jókora darab hiányzott – Kolozsi elmondta, ez volt az a sérülés, amire felfigyelt a sajtó és a közvélemény, és aminek nyomán felmerült a restaurálás szükségessége. A sérült oszlopfők a szobor szilárdságát veszélyeztették, a talapzat süllyedt, nem bírta a lovasszobor súlyát, ráadásul a kőboltívek lassan távolodtak egymástól, és kifelé nyomták a két kisbástyát.


A fugák szétváltak, a repedésekből fű sarjadt, a talapzat, illetve a szoboralakok belsejébe beszivárgott az eső. A figurákban több helyen is benne maradt az öntőhomok, az azon átszivárgó esővíz sókristályokkal éktelenítette el a szoborcsoport tagjait. A szoborcsoport néhány darabja a történelmi múzeumban rejtőzött, egy zászlódísz pedig egyenesen a római katolikus parókiáról került elő.

Mátyás sarkantyúja elgörbült, kengyele letört, a vitézek sisakjáról hiányoztak a forgók – nem is beszélve a számtalan hiányzó vagy szétrozsdázott vasszegről, illesztőcsavarról, amelyek a szobrok külön-külön kiöntött darabjait tartották össze. Ezeket inoxcsavarokra cserélték, miután laboratóriumban ellenőrizték, mennyire kompatibilis az inox a szobor bronzanyagával. A munkálatok legelső lépéseként


szerelőlyukat vágtak Mátyás lován,

hogy belülről mérhessék fel a szobor állapotát. Az első pillanattól gyanús volt, hogy a talapzat középső részét teljesen le kell majd bontani. Később kiderült, a teljes kőépítményt szét kell szedni és újra összerakni (ennek érdekében a Nagy Benjámin vezette kőrestaurátori csoport gondosan megszámozta a talapzat több mint négyszáz kődarabját).
Hogy mindez megtörténhessen, Mátyást lovastól a levegőbe kellett emelni. Hevederekkel rögzítették az emelőkerethez, amelynél fogva elmozdították: így a súly megoszlott a szobron, nem állt fenn annak lehetősége, hogy esetleg megsérüljön az emelés alatt. Kolozsi Tibor elárulta, rengeteg sajtós akart jelen lenni az emelés pillanatánál, ám a restaurátorok nem merték élesben bevállalni a kényes műveletet.

Így a biztonság kedvéért, egy nappal a hivatalos dátum előtt főpróbát tartottak: felemelték, majd újra a helyére tették a szobrot. A restaurálás során egyébként nem csak a szoborcsoportot kellett félteni. Az alakok lábába öntött, a bent maradt öntőhomokkal összekeveredett ólom kiolvasztásakor például ólomoxid keletkezett, amelynek belélegzése életveszélyes,


a restaurátorok így gázálarcban dolgoztak.

A restaurálás minden mozzanatát magyarországi szakemberekkel egyeztették, így azt is, hogy a lebontott talapzat alá vasbeton gerendarendszer kerüljön, amelyet döngölt kővel töltenek ki, hogy az esővíz utat találjon a talajba. A mészkőből készült talapzatot homokkal kevert, nagy nyomású vízsugárral tisztították, a hiányzó részeket pedig az eredetivel megegyező, Komárom-Esztergom megyéből hozott süttői mészkővel pótolták.
Kiderültek olyan részletek is, mint például az, hogy a talapzat kőburkolata és a belső vasbeton elemek közé műanyag membrán került, hogy biztosítsa a szellőzést. A szoboralakok belsejében poliuretán habbal töltötték ki azokat a szögleteket, ahol eddig megállt az esővíz. A munkálatok elkezdése után derült ki, hogy a király babérkoszorúja eredetileg aranyozott volt, így letisztították, majd újraaranyozták.

Az utolsó mozzanat a viaszozás volt: a viaszréteg négy-öt évig védi meg a szoboralakokat az oxidálódástól, utána meg lehet ismételni a műveletet. Ugyancsak a viaszozás okozza, hogy a szoborcsoport néhány árnyalattal sötétebb lett, azonban a restaurátor megnyugtatta a jelenlévőket: néhány hónapon belül visszanyeri eredeti színét. Kolozsi Tibor vastapsot kapott az előadáson, az avatóünnepséget viszont az emelvény helyett a közönség soraiból követte, a felszólaló politikusok közül pedig egyedül Szőcs Géza említette a nevét.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS