2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kadhafi: a nyugati koalíció a történelem szemétdombján végzi

hírösszefoglaló 2011. március 23. 11:34, utolsó frissítés: 12:02

A Kadhafi-erők tüzérséggel lőtték kedden a lázadók kezén lévő Zenten várost és Miszrátát. Az áldozatok között volt négy gyermek is.


Erős robbanások rázták meg Tripolit szerdán virradatkor, de a légvédelmi ütegek nem léptek működésbe. Helyi lakosok beszámolója szerint hajnalhasadtakor legalább két hatalmas robbanás hallatszott. Immár a negyedik egymást követő éjszakán mért csapást a líbiai fővárosra a nemzetközi katonai koalíció.

Moammer Kadhafi líbiai vezető kedd éjjel előmerészkedett a Tripoli központjában álló, Bab al-Azizija nevű főhadiszállásáról, s hívei gyűrűjében élő televíziós adásban kijelentette, hogy nem adják meg magukat, legyőzik az ellenséget. Győzelmet ígért, "legyen bármilyen hosszú vagy rövid a csata". Hozzátette, hogy "a Líbia elleni támadást vezető külföldi erők veszíteni fognak,


és a történelem szemétdombján végzik".

A líbiai vezető közölte, hogy nem hagyja el Bab al-Aziziját. "Itt maradok, ez az otthonom, itt áll a sátram. Itt vagyok, itt vagyok, itt vagyok" – mondta Kadhafi, hozzáfűzve, hogy világszerte tüntetéseken tiltakoznak a "fasiszták hordája által végrehajtott, az ENSZ Alapokmányát sértő, igazságtalan támadás ellen". A rövid beszédet tűzijáték követte, a zöld zászlókat lengető tömeg pedig éljenzett, és sokan a levegőbe lövöldöztek.

>> Még több fotó a BBC-n >>

Az Egyesült Államok és szövetségesei szombaton indítottak katonai műveletet Líbia ellen a Biztonsági Tanács felhatalmazásával. Az 1973-as számú BT-határozatnak az a célja, hogy repüléstilalmi zónát létesítsenek Líbia felett a polgári lakosság megvédésének céljából. Az észak-afrikai országban február közepén robbant ki kormányellenes lázadás, de Kadhafi bevetette a tüntetők ellen sokkal jobban felszerelt hadseregét, s repülőkkel lövetett polgári célpontokat.

A Kadhafi-erők tüzérséggel lőtték kedden a lázadók kezén lévő Zenten várost és Miszrátát. Az áldozatok között volt négy gyermek is, aki egy autóban utazott, és azt találta érte. "A helyzet nagyon rossz. Reggel harckocsik kezdték lőni a várost" – mondta telefonon egy helyi lakos, hozzátéve, hogy orvlövészek is részt vesznek a műveletben. Ugyancsak helyi beszámoló szerint a hétfői harcok halálos áldozatainak száma elérte a negyvenet Miszrátában.

Barack Obama amerikai elnöknek sikerült elnyernie Franciaország és Nagy-Britannia támogatását ahhoz, hogy a NATO jelentős szerepet vállaljon a Líbia elleni légicsapásokban.

A latin-amerikai körúton tartózkodó Obama, úton Chiléből Salvadorba, kedden telefonon beszélt Nicolas Sarkozy francia államfővel és David Cameron brit kormányfővel a líbiai helyzetről. A Fehér Ház közleménye szerint a három politikus egyetértett abban, hogy az észak-atlanti szövetségnek kulcsszerepet kell játszania a Líbia elleni katonai művelet irányításában. A francia köztársasági elnöki hivatal közleménye szerint Obama és Sarkozy megállapodott a NATO parancsnoki láncolata alkalmazásának módozatairól a líbiai katonai műveletben részt vevő országok koalíciójának támogatására.


A szövetségesek azonban nem mondták ki nyíltan,

hogy támogatják, hogy a NATO legyen a küldetés politikai vezetője, mert attól tartanak, ezt nehéz lenne elfogadtatni a NATO-tag Törökországgal, illetve alááshatja a katonai csapásmérések amúgy sem túl szilárd támogatottságát az arabok körében.

Ben Rhodes, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese rámutatott, hogy a katonai koalíció soraiban nemcsak NATO-tagok találhatóak, így az észak-atlanti szövetség része lesz egy nemzetközi parancsnoki struktúrának, miután az Egyesült Államok átadja a műveletek irányítását.

Obama salvadori sajtótájékoztatóján elmondta, hogy már jelentősen csökkentek az amerikai légi bevetések Líbiában. Az elnök bizonyos abban, hogy napokon belül átadhatják a katonai műveletek feletti ellenőrzést a nemzetközi koalíciónak. Ezt követően már nem amerikai gépek gondoskodnak tovább a repüléstilalmi övezet létrehozásáról szóló BT-határozat betartatásában.

A NATO tagországai már megállapodtak abban, hogy a szövetség hajói is részt vesznek a Líbia elleni fegyverembargó betartásának ellenőrzésében. Viszont kedden sem jutottak dűlőre abban a kérdésben, hogy miként kapcsolódjon be a NATO a líbiai légtér ellenőrzésébe. A nagykövetek napok óta szinte folyamatosan egyeztetnek, de egyelőre hasztalan.>> Dollármilliárdokba kerülhet Amerikának a líbiai légtérzár

Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter a békés civilek életét kioltó líbiai harci cselekmények beszüntetésére szólított fel kedden, amikor Moszkvában találkozott amerikai kollégájával, Robert Gatesszel. "Mindent el kell követni az erőszak beszüntetése érdekében. Meggyőződésünk, hogy a békés lakosság biztonságához vezető legrövidebb út a tűz azonnali beszüntetése és a párbeszéd megkezdése" – mondta.

Gates szerint a líbiai harci cselekmények tempója már a következő néhány napban csökkeni fog. Biztosította orosz kollégáját, hogy a koalíciós erők eljárása teljességgel megfelel az ENSZ BT 1973. számú határozatának, fő céljuk a repülésmentes övezet létrehozása és a civil lakosság védelme. Hozzátette: egyebek mellett az Arab Liga nemrég elfogadott határozata is alátámasztja, hogy


Kadhafi saját országának lakosságát gyilkolta.

"A koalíciós erők mindent elkövetnek, hogy elkerüljék a katonai műveleteket a polgári célpontok környezetében. Líbia jövője a líbiai nép ügye, a líbiaiaknak maguknak kell dönteni róla" – mondta.

A Líbia elleni nyugati katonai beavatkozás azonnali befejezésére szólított fel kedden Algéria. "Túlzottnak találjuk a beavatkozás mértékét az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elfogadott határozatban foglalt célokhoz képest" – idézte az algériai hírügynökség Murad Medelci külügyminisztert.

Az algériai diplomácia vezetője hivatali kollégájával, Szergej Lavrovval közösen tartott sajtótájékoztatón azzal vádolta a Líbia elleni légicsapásokat végrehajtó nemzetközi koalíció tagjait, hogy csak "súlyosbították a válságot" az észak-afrikai országban. "Algéria megragadja az alkalmat, és újfent az ellenségeskedés és a külföldi katonai intervenció azonnali megszüntetésére, és így líbiai testvéreink életének megkímélésére szólít fel" – fogalmazott Medelci.


Törökország pusztán humanitárius akciót akar

Líbiában, méghozzá az ENSZ keretei között – közölte a török kormányfő. Recep Tayyip Erdogan azt is bejelentette, hogy hazája nem fog részt venni a líbiai harci akciókban. A washingtoni Fehér Ház szerint viszont Erdogan és Obama hétfőn este telefonon beszélt egymással, s ennek során mindketten "teljes támogatásukról" biztosították a nemzetközi szövetség líbiai hadműveletét az ENSZ-határozatok betartatására.

A Fehér Ház közleménye szerint mind Obama, mind Erdogan egyetértett abban, hogy a szövetséges erők líbiai hadműveleteihez minél szélesebb körű nemzetközi együttműködés szükséges, ideértve az arab országokat is.

A spanyol törvényhozás elsöprő többséggel megszavazta kedden, hogy az ibériai ország is részt vegyen a Líbia ellen indított nemzetközi katonai akcióban. A parlamenti határozat értelmében Madrid hadihajókat és harci repülőgépeket küld az észak-afrikai ország térségébe. A miniszterelnök szerint a felhatalmazás legalább egy, de legföljebb három hónapra szól.

Forrás: mti/reuters/afp/ap/dpa/ITAR-TASZSZ

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS