2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mikorra tehető a nyomtatott sajtó halála?

B. P. E. 2010. november 22. 09:12, utolsó frissítés: 09:12

Híreket már nem sokáig olvasunk újságban, de ez a nem sokáig csak 2040 után következik be Romániában. Amerika viszont már 2017-ben búcsúzhat a napilapoktól.


Az Amerikai Egyesült Államokban 2017-ig jelentéktelenné válnak a napilapok - közölte a Ron Dawson által vezetett Future Exploration Network nevű jövőkutató intézet. Nem egy jósegyletről van szó, hanem egy komoly jövőkutató intézetről, amely rengeteg mutató figyelembevételével valószínűsítette, hogy meddig húzzák a napilapok a világ különböző pontjain. A vizsgált mutatókat két csoportba sorolták: globális és országos mutatókra, és a jelenlegi trendeket figyelembe születtek meg az évszámok.

A globális mutatóknál többek között a hír jellegű információk fogadására is alkalmas elektronikai eszközök fejlődését (ha a híreket megjelenésük pillanatában megkapom a mobilomra, miért vásároljak újságot?), a nyomdaköltségek változását (a papír drágulása) és a reklámpiaci trendeket (a tortából egyre kisebb szelet jut a napilapoknak) vették figyelembe.


Az országos mutatóknál már sokkal komplexebb számításokat kellett végezniük - és ez határozza meg, hogy 2017-ben vagy valamikor 2040 után következik be az elkerülhetetlen (?) vég. Az olyan mutatókon kívül, mint a technológiai fejlettség szintje - például hogy hány háztartásban van szélessávú internet, és milyen ritmusban bővül ezek köre - vagy a gazdasági mutatók, figyelembe vették az iparág jelenlegi állapotát, a médiafogyasztási szokásokat, a demográfiai mutatókat, de a kormányzati beavatkozás mértékét is.


Ha az intézetnél jól számoltak, és a jelenlegi trendek nem változnak számottevően, a román napilapok fellélegezhetnek - legalábbis egyelőre. A FEN jelentése szerint ugyanis Romániában csak 2040 után várható az, hogy a napilapok megszűnjenek releváns médiapiaci szereplőnek lenni. Ezzel szemben Magyarországon ez már 2032-ben bekövetkezhet.

Európában először a szigetországok búcsúzhatnak a nyomtatott sajtótól: az előrejelzés szerint az Egyesült Királyságban és Izlandon 2019-ben jön el a vég. A kontinentális országok közül Norvégia lesz az első 2020-ban, a németországi lapok viszont ennél 10 évvel tovább fogják húzni. A kontinensek közt Észak-Amerika és Ausztrália búcsúzik elsőként a napilapjaitól, majd Európa következik nyugatról keletre, szép lassan, Ázsia pedig leelőzi Dél-Amerikát és Afrikát. Oroszország, Kína, Brazília és Mexikó azok az országok, ahol jelentős különbség mutatkozik a metropoliszi övezetek és a rurális országrészek közt a print média eltűnését illetően.


Bár nem fogadnánk arra, hogy a FEN minden jóslata napra pontos, a napilapok példányszámának az utóbbi időben tapasztalható látványos, globális szintű csökkenése valóban abba az irányba mutat, hogy ezek a sajtótermékek idővel megszűnnek a globális médiapiac meghatározó tényezői lenni.

A Future Exploration Network kihangsúlyozta: a napilapok eltűnése nem jelenti feltétlenül a nyomtatott formában megjelenő hírek eltűnését - például személyre szabott, nyomtatott hírcsomagok vagy jól behatárolt, szűk célközönségnek készülő kiadványok a jövőben is lesznek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS