2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A konfrontáció korszaka kezdődik Washingtonban

elemzés 2010. november 03. 12:49, utolsó frissítés: 12:49

A republikánusok megakadályozzák majd Obama klímaváltozással, bevándorlással és energiapolitikával kapcsolatos reformjait.


"Ez nem a kompromisszumok ideje" – jelentette ki a választások célegyenesében John Boehner, az amerikai képviselőház leendő republikánus házelnöke, aki januártól az új összetételű szövetségi kongresszusban próbálja majd megvalósítani pártjának irányvonalát, amely szöges ellentétben áll az amerikai választó által most "megbüntetett" Barack Obama elnök politikájával.

A Boehner által képviselt elvek alapvetően egybecsengenek a választás egyértelmű győztese, a törvényhozásba több képviselőjét és szenátorát bejuttató, ultrakonzervatív Tea Party mozgalom követeléseivel, vagyis azzal, hogy Washington fogja vissza a költekezést,


és "adja vissza a kormányzást a népnek".

A republikánusok az Amerikának tett fogadalom című választási programjuk értelmében megpróbálják majd a 2008-as szintre visszaszorítani a jövő évi költségvetést.

A republikánusok képviselőházi győzelme, ahogy azt az elemzők többsége előre megjósolta, "történelmi léptékű", s csak a szavazatok végleges összesítése után derül majd ki, hogy sikerült-e beállítani, vagy túlszárnyalni az 1994-es "republikánus forradalom" 54 mandátumos térnyerését.

Noha a konzervatívoknak nem sikerült elhódítaniuk a szenátust is, ahogy azt 16 évvel ezelőtt tették, de mivel a törvények elfogadásához a két kamara együttműködése szükséges, a hátralévő két évben


jelentősen lelassítják vagy megbénítják

majd a Fehér Ház által kezdeményezett törvények elfogadását. Emiatt jelentősen megváltozik az Obama-elnökség jellege. Az eddigi kényelmes, két kamarai többségre támaszkodó kormányzat kénytelen lesz elsajátítani a végrehajtó hatalomban rejlő összes trükk és lehetőség kiaknázását annak érdekében, hogy megkerülhesse az ellenségessé vált törvényhozást.

A másik út a kétpárti együttműködés lehetne, de erre nem igazán van hajlandóság egyik fél részéről sem Washingtonban.

A képviselőházban többségbe került republikánusok célja most az, hogy megkezdjék a felkészülést a 2012-ben a Fehér Házért vívandó ütközetre. Ennek érdekében törvénytervezetek kezdeményezésével az eddigieknél jobban tudják tematizálni az országos politikát, és képesek kényszerpályára állítani a kormányzatot. Obama elnöknek ezért minden jel szerint


le kell mondania azokról a reformokról,

amelyeket a klímaváltozás megakadályozása érdekében, valamint az energia- és bevándorlás-politikában kívánt megvalósítani. Ehelyett inkább az olyan égető gazdasági problémák megoldására kell majd koncentrálnia, mint amilyen az 1000 milliárd dollárt jóval meghaladó államháztartási hiány és a 10 százalék közelében járó munkanélküliség felszámolása.

Hangzatos fogadkozásaik ellenére a republikánusoknak ugyanakkor nincs elég erejük ahhoz, hogy megvalósítsák a leglátványosabbnak szánt bosszút, és visszavonassák az általuk Obamacare-ként gúnyolt egészségbiztosítási reformot. Az elnök ugyanis könnyedén meg tud vétózni minden erre irányuló kongresszusi kezdeményezést, a törvények államfői megsemmisítését viszont csak a két ház együttes, kétharmados szavazattöbbségével lehetne felülbírálni. A Fehér Háznak ugyanakkor alaposan fel kell készülnie arra, hogy a bíróságokon védelmezze meg a reformot, mert alkotmányellenességre hivatkozva eddig legalább 20 szövetségi államban kezdeményezték annak visszavonását.

Ugyancsak valószínűtlen, hogy az új többség el tudná töröltetni az új válság elkerülése érdekében a Wall Street megregulázására hozott szabályokat.

November közepén újra összeül a régi összetételű kongresszus. A lejáró mandátumú törvényhozást az amerikai politika zsargon "béna kacsának" nevezi, amelynek már nem feladata átütő jelentőségű törvények elfogadása. Az ebben a kongresszusban még mindig többséggel rendelkező demokraták azonban, miként azt előre jelezték, mégis


megpróbálnak majd keresztülvinni néhány törvényt.

Ilyen az oroszokkal a hadászati nukleáris fegyverek csökkentéséről kötött új START szerződés ratifikációja, valamint a nyíltan homoszexuális személyek katonai szolgálatát tiltó törvény eltörlése. A jelenlegi kormánypárt a republikánusok nagy bosszúságára, nem fogja meghosszabbítani a George W. Bush elnök által bevezetett adókedvezményeket. Ezek megújítását az új összetételű szövetségi törvényhozás ugyanakkor valószínűleg azonnal napirendre tűzi.

Ismét felizzanak majd az ellentétek. Ezzel kapcsolatban Ron Bonjean republikánus politikai stratéga, Dennis Hastert volt házelnök munkatársa így fogalmazott: "Eddig is ellenséges volt a légkör, de most már nitroglicerinesen ellenséges."

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS