2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Határon túli magyarok is voksolhatnak magyarországi választásokon?

2010. október 20. 13:50, utolsó frissítés: 17:02

A választói jogosultságot nem kötnék magyarországi lakhelyhez. A kormány egyelőre kivár.


Nem kizárt, hogy a jövőben határon túli magyarok is voksolhatnak magyarországi választásokon – legalábbis erre lehet következtetni Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő, az új alkotmányt előkészítő eseti parlamenti bizottság egyik alelnökének legutóbbi nyilatkozatából. A politikus először kedden este a TV2 Tények című műsorában beszélt erről, majd a Duna TV Közbeszéd műsorában is hasonlóképpen nyilatkozott.

Gulyás ezt mondta a Közbeszédben: „az alkotmányozást előkészítő parlamenti eseti bizottság alapjogi munkacsoportját vezetem, ebben a csoportban kell a választójoggal is foglalkozni. A jelenlegi alkotmány a választói jogosultságot magyarországi lakóhelyhez köti, mi ezt az állapotot nem kívánjuk megtartani”.

"Ebben a szakaszában az alkotmányozásnak csak arról kellett véleményt mondani, hogy ha meghagyjuk az alkotmány jelenlegi szövegét, akkor ezt a kérdést eldöntjük, és kizárjuk a határon túl élő magyar állampolgárokat a választójog gyakorlásának a lehetőségéből. Mi nem kívánjuk kizárni őket" – hangsúlyozta a politikus.Hozzátette, javaslatukkal nem döntik el a kérdést, úgy gondolják, hogy azt a választójogi törvény módosításának vitájához utalják. „Elvileg még ott is ki lehetne zárni a választásra jogosultságot, de valóban, az én személyes véleményem is ellentétes ezzel, és remélem, hogy a Fidesz később kialakítandó hivatalos álláspontja is ellentétes lesz ezzel”.

Egyelőre homályos, hogy a voksolás pontosan miként zajlana majd: Gulyás szerint nem biztos, hogy a határon túliak ugyanolyan általános választójoggal rendelkeznek majd, mint amit ma ismerünk. „Ez jelentheti meghatározott számú mandátumnak a betöltését is” – mondta.

Moderátori kérdésre a képviselő elmondta, amennyiben a jelenlegi vegyes választójogi rendszer megmarad, akkor az teljesen nyilvánvaló, hogy Délvidékről, Felvidékről vagy Erdélyből nem lehet azt meghatározni, hogy milyen az egyéni képviselője Vácnak vagy bármely más településnek. Praktikusabb lenne, ha egy külön meghatározott mandátumszám állna rendelkezésre, ugyanúgy, ahogy a nemzeti kisebbségek parlamenti képviseletével kapcsolatos törvényjavaslat ezt tartalmazza – így Gulyás.

Kérdéseinkkel megkerestük Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő irodáját; ott azt a választ kaptuk, hogy a szóvivő hamarosan rendelkezésünkre áll.

UPDATE: 16:59, 20.10.2010: A szóvivő irodája szerint Szabó Erika területi államigazgatásért felelős államtitkár mai parlamenti felszólalása mérvadó a határon túliak szavazati jogának ügyében. Az Index beszámolója szerint Szabó azt üzente, a kormány kivár a határon túliak választójoga ügyében. „Nehéz jogi, szakmai kérdésről van szó” – mondta.

Nagy Anna kormányszóvivő szintén kivárásra utalt, amikor szerdán a Kossuth Rádiónak csak annyit mondott a kezdeményezésről, hogy majd megvizsgálják a különböző javaslatokat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS