2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Otthonszülés: sok nő szeretné, de nem mindenhol engedélyezett

háttér 2010. október 15. 17:37, utolsó frissítés: 17:37

Van, ahol tiltják, máshol elnézik, hogy a kismama a saját otthonában hozza világra gyerekét. Körkép különböző országok joggyakorlatáról.


Geréb Ágnes magyarországi szülész-nőgyógyászt és bábát hivatásától eltiltották, és október elején őrizetbe vették, miután Budapesten egy szülésnél komplikációk léptek fel és a kiérkező mentőknek kellett az újszülöttet újraéleszteniük.

Magyarországon társadalmi vita indult az otthonszülésről, az ombudsman felszólított: mielőbb meg kell fogalmazni az otthonszülés biztonságos körülményeinek szakmai minimumkövetelményeit, jogi és etikai feltételrendszerét. Szabó Máté szerint a várandós asszony azon szándéka, illetve döntése, hogy gyermekét valamely egészségügyi intézményben vagy otthon (akár születésházban) óhajtja megszülni, olyan személyes alanyi alapjogi kérdés, amelynek garantálása az állam objektív intézményvédelmi feladataként értelmezhető. Ám elengedhetetlen, hogy az állam a szülő nő és gyermeke életének védelméről jogalkotással és egyéb szervezési intézkedésekkel, például a szakmai követelmények felállításával gondoskodjon.Romániában nincs jogi szabályozás az otthonszülésre,


és az csak akkor elfogadott, amikor a szülés túl hirtelen indul be, így az anyának már nincs lehetősége eljutni kórházba. Nagyon ritka az otthonszülés annak ellenére, hogy számos kórház szülészeti osztályán a körülmények nem teljesen megfelelőek.

A szakértők tudomása szerint nagyon ritkán fordul elő, hogy az anya otthonában hozza világra kisbabáját. Ez általában csak akkor történik meg, amikor a mentő nem ér idejében a helyszínre, és közben a szülés beindul. Főleg az eldugott falvakban vannak ilyen esetek, de ezek sem tervezettek.

Szakértők nem is javallják az otthonszülést, mivel veszélyekkel jár. A jogi szabályozás mellett a szakmai háttér is hiányzik Romániában, hiszen nincsenek olyan szakemberek, akik vállalják az otthonszülés levezetését. Ezért a korlátozott kényelem ellenére a romániai állapotos anyák elsöprő többsége beutaltatja magát a kórházba szülés idejére.


Franciaországban nagyon ritka az otthonszülés,

bár az elmúlt években jelentős növekedés tapasztalható: míg az ezredfordulón a franciaországi szülések fél százalékát érintette, jelenleg az évi 820 ezer újszülött egy százaléka jön világra otthon.

A francia törvények nem tiltják az otthonszülést, de nem is szabályozzák pontosan, ezért a szülésznők saját chartájukban fogalmazták meg, hogy milyen esetben és feltételekkel vállalható, illetve kizárt (ikerterhesség, korábbi császármetszés, az anya cukorbetegsége, magas vérnyomása, stb.) az otthonszülés levezetése. A francia orvosok nagy többsége biztonsági okokra hivatkozva nem támogatja az otthonszülést.

Franciaországban még születésházak sem nyílhattak, mert az azokat engedélyező kormányrendelet évek óta kihirdetésre vár. A felmérések szerint a francia nők negyede szívesen szülne nem kórházi körülmények között, de az egyre növekedő érdeklődés ellenére alig hatvan francia szülésznő vállal otthonszülést. Ennek alapvető oka az, hogy az otthonszülés minden egészségügyi felelősségét nekik kell vállalniuk, s a foglalkozásuk gyakorlásához kötelező felelősségbiztosítást otthonszülésre nem kötnek velük a francia biztosítótársaságok. Ha az otthonszülés


az anya vagy a gyermek halálával végződik,

az abban közreműködő szülésznő vagy orvos szabadságvesztéssel büntethető. Az otthon szülő anyáknak egyébként azt tanácsolják, hogy mindenképp jelentkezzenek be a legközelebbi szülészetre, ahova probléma esetén beszállíthatják őket. Komplikáció esetén a szülésznő kötelessége a kórházba szállítást megszervezni, ez az esetek tíz százalékában történik meg.

Belgiumban és Hollandiában elég, ha szakképzett szülésznő vezeti le a szülést. Mindkét országban szabnak bizonyos egészségügyi feltételeket ahhoz, hogy mellőzhető legyen a kórház: a terhes nő legyen egészséges, ne jelentkezzen nála magas vérnyomás, és a terhesség lefolyása legyen normális, a baba a 37. és a 42. hét között érkezzen. Azoknak a nőknek, akik előzőleg császármetszéssel szültek, vagy akik ikreket várnak, erősen tanácsolják a kórházi szülést.Hollandiában a szülések 30 százaléka otthon zajlott le 2007-es adatok szerint. Ez a magas arány azonban semmilyen statisztikailag kimutatható egészségügyi kockázatot nem jelent: Hollandiában a világon az egyik legalacsonyabb a szüléskor bekövetkező, illetve perinatális – a születés időszaka körüli – elhalálozások aránya. A szülésznő mellett olyan gondozónő költségeit is megtéríti a társadalombiztosítás, aki az első napokban segít a kismamának tisztába tenni az újszülöttet, ételt készít, kimossa a fehérneműt.


Az olasz nők szabadon választhatnak,

kórházban vagy otthon kívánnak-e szülni. Választásukat azonban gyakorlati és anyagi korlátok befolyásolják. A két szülésznővel lefolytatott otthonszülés ára kétezer euró körül mozog. A komplikációk nélküli kórházi szülés az olasz egészségügynek újszülöttenként 1.490 eurójába kerül.

A kórházi szülész-nőgyógyászok szövetségének (Aogoi) hivatalos álláspontja az, hogy az anyákat le kell beszélni az otthonszülésről. Ha az anya mégis ezt választja, egyedül a torinói Sant'Anna kórházban kap házhoz menő szülészi segítséget, máshol magánegyesületekhez kell fordulnia.

Az évi ezerötszázat sem éri el az otthonszülések száma – állítják az 1981-ben alapított Nascere a casa (Otthon születni) nevű, országos kulturális egyesületként működő szülésznői szervezet statisztikái. Ezer olasz nőből húsz otthon szeretne szülni, végül ezerből egy gyermek jön világra saját otthonában.


Ausztriában évente átlagosan 80 ezer csecsemő

születik az országban, két százalékuk otthon. A várandós nők Ausztriában dönthetnek, hogy kórházban, szülőotthonban vagy otthon hozzák-e világra gyermeküket. Otthonszülés esetén szülésznő vezeti le a szülést, igénybe vétele kötelező. Orvost csak akkor vonnak be, ha problémák lépnek fel.

A szülésznői foglalkozás gyakorlását kötelező kamarai tagsághoz kötik. A kamarába való felvétel előfeltétele többek között a megfelelő szakképzettségről, a büntetlen előéletről és az egészségügyi alkalmasságról szóló igazolás. Az osztrák szülésznők díjazása az egészségpénztárakon keresztül történik, egységes tarifák szerint. A pénztárakkal szerződésben álló szakember díjazását teljes egészében a betegkassza fizeti, "magán" szülésznő választása esetén a költségek nyolcvan százalékát utólag visszatéríti a pénztár.

Csehországban szabadabb, kötetlenebb, Szlovákiában pedig szigorúbb az otthonszülés szabályozása – állítja Katerina Klícová, a csehországi Szülész-bábák Uniója (UNIPA) szakmai szervezet igazgatója. Bár hivatalos statisztika az otthonszülésekről nem készül, Csehországban évente több tucatnyi nő szül tervezetten otthon. Leszögezte: rendkívül fontos, hogy


csecsemőhalandóság terén Csehországban

az előre megtervezett otthonszülések és a kórházi szülések között nincs eltérés. "Problémák általában akkor vannak, ha előre be nem tervezett, spontán, illetve más ok miatt szülnek az asszonyok a kórházakon kívül" – tette hozzá Klícová.

Ukrajnában törvény bünteti az otthonszülést, mégis sok nő választja gyermeke világra hozatalának ezt a módját, főként a nagyvárosokban. A "törvénytelen" jelleg miatt Ukrajnában nem vezetnek statisztikát az otthonszülések számáról, de a sajtóból tudható, hogy a nem mindig megfelelő állami egészségügyi ellátás miatt főként a tehetősebb és képzettebb, nem először szülő asszonyok döntenek a saját házban való szülés mellett. Az otthonszülést választó nők bábát fogadnak fel, mert az orvosok működési szabályzata – büntetőjogi felelősség mellett – tiltja ezt a fajta tevékenységet. Az újszülött esetleges haláláért, sérüléséért vagy saját egészségéért a kismama viseli a teljes felelősséget.

Kárpátalján már közel két évtizedes gyakorlat, hogy aki teheti, valamelyik közeli magyarországi város kórházát választja a szüléshez.

Az Egyesült Államokban évente mintegy 25 ezer anya dönt úgy, hogy otthon, megszokott környezetében hozza világra gyermekét. Az otthonszülések aránya egy százaléknál is kevesebb, a Time magazin szerint 200 kismama közül csak egy dönt így. A leggyakoribb érvük, hogy a kórházakban a vajúdások 32 százaléka valamilyen művi beavatkozással végződik.


Az 50 amerikai tagállam egyike sem tiltja

az otthonszülést, de 23 közülük kizárja, hogy azt nővéri képesítéssel nem rendelkező bába vezesse le. Ezekkel a képesítés nélküli szülésznőkkel szemben azonban egyre nagyobb toleranciát tanúsítanak a hatóságok – működésüket 8 államban az elmúlt évtized alatt engedélyezték –, azért is, hogy komplikáció esetén bátran kérjenek orvosi segítséget.

Az otthonszülés – amiért a bábák rendszerint 1 ezer-5 ezer dollárt kérnek el – Amerikában is állandó vita tárgya. Az Amerikai Orvosszövetség (AMA) és az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kongresszusa (ACOG) biztonsági megfontolásokból ellenzi az otthonszülést. Egyik kulcsérvük az, hogy a 50-es években a szüléseknek a kórházakba való költöztetésével egy csapásra a tizedére csökkentették az anyák gyermekágyi halandóságának rátáját.

Az American Journal of Obstetrics and Gynecology, az Egyesült Államok szülészeinek és nőgyógyászainak vezető szaklapja júliusban megállapította, hogy az otthonszülések esetében kevesebb a művi beavatkozás, a koraszülés és az alacsony születési súly. Ám a csecsemőhalandóság két-háromszorosa annak, mint ami a kórházi szüléseknél előfordul. A halálozási ráta pedig az otthon szülő nők esetében 2-3 ezrelék, szemben a kórházban vajúdó anyák 1 ezrelékével.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS