2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ökológiai katasztrófa Magyarországon

hírösszefoglaló 2010. október 05. 11:31, utolsó frissítés: 2010. október 07. 14:21

Veszprém megyében átszakadt az ajkai timföldgyár vörösiszap-tárózójának gátja. Négy ember meghalt, köztük egy kisgyerek; három személy eltűnt.


Méteres magasságban állt kedd kora reggel Devecser több részén is a vörösiszap, amely hétfő délután zúdult rá a Veszprém megyei városra, elöltve 230 házat, 19 utcát. A városban több tucatnyi katonai jármű sorakozik, védőmaszkot viselő rendőrök próbálják a járható utakon irányítani a forgalmat – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

Toldi Tamás, Devecser polgármestere az MTI-nek azt mondta: az iszappal elöntött házakat, amelyekből kimenekítették az embereket, rendőrök őrzik, az utakat lezárták. A városban kedden elmaradt a tanítás, ugyanis az iskola épületében szállásoltak el 40 helybélit és a mentésben dolgozó szakembereket.A katasztrófavédelem felkészült a kármentesítésre, a lúgos kémhatás csökkentésére savasító folyadékot öntöttek három helyszínen három időpontban a Marcal folyóba – mondta a katasztrófavédelem szóvivője. Több tonna gipsszel védik a folyót, így próbálják megakadályozni a nagyobb természeti katasztrófa kialakulását.


A Magyar Honvédség és a Veszélyhelyzeti Felderítő Csoport sugárzási méréseket végez a helyszínen. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség vezetője a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában ezzel kapcsolatban azt mondta, továbbra sincs sugárzásveszély, ez csak akkor következne be, ha gyorsan száradna ki az iszap, mert a por már radioaktív.


Mi történt?

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti 9-es és 10-es zagytározójának gátszakadása nyomán kiáramló, több százezer köbméternyi vörösiszap három települést öntött el, sok embert kitelepítettek. Az esti órákig a mentők 120 sérültet láttak el, ketten életveszélyes állapotban vannak; a mentésben nyolc tűzoltó, egy rendőr és egy katona is megsérült.Az iszap megduzzasztotta a Torna patak vizét, így a patakhoz közeli települések veszélybe kerültek. Az áradás végül három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. Az emberek házak tetejére, magaslatokra menekültek, ott várták ki a mentőalakulatok megérkezését.

A vörösiszap – a timföldgyártás mellékterméke – enyhén radioaktív, rákkeltő, maró hatású anyag. Nehézfémet tartalmaz, amely a légutakba, emésztőrendszerbe jutva mérgező. A lúgos iszap elsősorban a bőrön okozott égési sérüléseket, többeknek a szeme is megsérült, súlyos szemgyulladást kaptak. Az érintetteknek a katasztrófavédelem azt tanácsolta, hogy a szennyezett ruhákat vegyék le, a testfelületre jutó anyagokat bő vízzel mossák le, ha szembe vagy a szájba kerülne, öblítsék ki.

Az érintett helyszínekre nagy erőkkel vonultak ki a védelemben résztvevő szakemberek: katasztrófavédelmisek, tűzoltók, katonák, mentők, vegyi felderítő csoportok, műszaki egységek, de civilek és karitatív szervezetek is felajánlották segítségüket.Ki a felelős?

A hatóságok vizsgálják a tulajdonos MAL Zrt. felelősségét, a cégnél a rendőrség helyszíni szemlét tartott. A rendőrség vizsgálja, miként szakadhatott át a tároló fala, amelyből az iszap a településekre zúdult. Az MTI telefonon megkereste Kovacsics Árpádot, a MAL Zrt. bauxitbányászati vezérigazgató-helyettesét, aki azonban nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Pintér Sándor belügyminiszter elmondta: lefoglalták azokat az iratokat, amelyek bizonyíthatják, hogy a zagytározó gátakat szakszerűen építették és használták. Minden irat rendelkezésre áll a felelősség megállapításához, ha lesznek felelősök – mondta Pintér Sándor, akit Orbán Viktor miniszterelnök küldött a helyszínre. Azokra a híresztelésekre, miszerint előzetes letartóztatásban van a cég vezetője, a miniszter úgy reagált, hogy előzetes letartóztatás, kihallgatás még nem történt.

Pintér Sándor elmondta, hogy az iszapömlés károsultjai kapnak kártérítést, de annak mértékét a kárfelmérések során állapítják majd meg. A védelmi bizottság ülésén megjelent – az MTI-nek név nélkül nyilatkozó – vízügyi szakértő elmondása szerint a katasztrófát a talajvíz okozta, a területen a múlt héten tartottak ellenőrzést, akkor még csak szivárgást észleltek a tározó 10. kazettájából.


Ökológiai katasztrófa

Egymillió köbméter iszap ömlött ki eddig, és még mindig ömlik a szennyezőanyag, amely több ezer embert, egy 40 négyzetkilométeres területet veszélyeztet – mondta a környezetvédelmi államtitkár kedden Kolontáron. Illés Zoltán ökológiai katasztrófának minősítette a helyzetet, a vörösiszap-áradás a Marcal folyó mellett már a Rábát és a Dunát is veszélyezteti. A timföldgyár 10 tározójában 50 millió köbméter szürke- és 30 millió köbméter vörösiszapot tárolnak.

Honvédségi tartálykocsikból az éjjel és hajnalban magnézium- és kalcium-nitrátot öntenek a folyóba, de ecetsavra is szükségük lenne a semlegesítéshez. Azért kell a folyadékot a Marcalba önteni, hogy megakadályozzák, hogy a szennyeződés a Rábába, majd a Dunába jusson. A mátrai erőműből teherautókkal eddig 500-600 tonna gipszet szállítottak ki, amelyet a Kolontáron hömpölygő iszaplavinába zúdítanak.

A környezetvédelmi államtitkár szerint a megyei egyetemek rektoraival és akadémikusokkal közösen keresik a megoldási lehetőséget, miként lehetne a leghatékonyabban és a leggyorsabban felszámolni a károkat, enyhíteni a környezeti károsodást. Illés Zoltán az MTI tudósítójának azt mondta: ilyen katasztrófa még sehol a világon nem történt, néhány évvel ezelőtt Korzikán egy alumíniumgyárból ömlött a tengerbe vörösiszap, amely a terület teljes élővilágát kipusztította.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS