2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Rendőrkordon, tömegoszlatás és eredménytelenség a klímacsúcson

hírösszefoglaló 2009. december 16. 18:45, utolsó frissítés: 2009. december 17. 11:26

Az USA és Kína fenntartják maguknak a maximális játékteret, akár az utolsó óráig. Hatalmas utcai zavargás robbant ki; Korodi Twitteren számol be a fejleményekről.Felforrósodott a hangulat Koppenhágában, a klímacsúcs helyszínét tüntetők vették körbe, a rendőrség megpróbálja feloszlatni őket – olvasható a világsajtó helyszíni tudósításaiban. A romániai küldöttség tagjaként Korodi Attila volt környezetvédelmi miniszter, Hargita megyei parlamenti képviselő is a helyszínre utazott, és Twitteren számol be az eseményekről.

Nehéz megmondani, sikerre vezet-e a csúcstalálkozó, amelyen kedd estig hivatalosan kormányhivatalnokok és diplomaták tárgyaltak Koppenhágában. A kedd koraesti megnyitóval vette kezdetét a konferencia miniszteri szakasza, amelyet csütörtökön és pénteken a legmagasabb politikai szintű zárószakasz követ majd. Erre több mint száz állam- és kormányfőt várnak a dán fővárosba. „Holnap reggel mi hazautazunk. Talán amikor megérkezünk az országba, követ a jó hír, hogy van megállapodás.


De ma itt pesszimista vagyok”


– írta a volt miniszter szerda délután. A tárgyalások lassulását jelzi Ban Ki Mun kedden késő este a Financial Times-nak adott interjúja is, melyben az ENSZ főtitkára úgy vélte: elképzelhető, hogy a fejlődő országoknak nyújtandó klímatámogatás összegéről már nem sikerül megegyezni Koppenhágában, így ennek rendezése a jövő évre csúszhat át.

„Hatalmas utcai zavargás robbant ki, mert az USA bejelentette, hogy nem tudja támogatni a szöveget” – írta Korodi. A tárgyalások fő helyszínéül szolgáló Bella Centert nem lehet elhagyni a zavargások miatt. A BBC videóján gumibotozó rendőröket látni, akik a tüntetők első soraiban lévő fiatalokat próbálják visszaszorítani.A Climate Justice Action (Akció az Éghajlati Igazságosságért, CJA) nevű szervezet által meghirdetett akción több száz ember vett részt. A tüntetők terve az volt, hogy "békés eszközökkel" áttörnek a Bella Centert övező masszív rendőrségi kordonokon, és


a hivatalos tárgyalókat is kicsábítva "ellencsúcsot" tartanak

– írja az MTI. A rendőrség közlése szerint eddig 230 résztvevőt állítottak elő. Ezzel a december 7-én kezdődött klímacsúcson őrizetbe vett személyek száma 1700 fölé emelkedett.

A több száz, egyes források szerint háromezer tüntető már szerda reggel gyülekezni kezdett Koppenhága egy külvárosi részén. A szervező CJA sajtóirodájának közlése szerint az akcióval arra akarták felhívni a figyelmet, mennyire "korruptak és antidemokratikusak" az ENSZ klímatárgyalásai. A szervezők a szerdai menet megindulása előtt hangsúlyozták: kizárják az erőszak alkalmazását, akciójuk "polgári engedetlenség".

>> További fotók a megmozdulásokról >>

A dán rendőrség már kedden délután letartóztatta a hálózat szóvivőjét, a német Tadzio Müllert, aki egyúttal a szerdára bejelentett akció egyik főszervezője volt. A hatóságok szerda reggelre megerősítették a konferencia-központot övező kordonokat, lezárták a környező utcákat, és jelentősen korlátozták a busz- és metróforgalmat is.


Szerdán egyébként lemondott Connie Hedegaard,

a klímacsúcs elnöke, dán energiaügyi miniszter. Tisztségét a konferencia magas politikai szintű záró szakaszában Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök vette át. A hivatalos verzió szerint azért, mert „ilyen sok állam- és kormányfő megérkeztével helyesebb, ha a konferenciát Dánia miniszterelnöke vezeti", ám Korodi szerint a kormányfő cserélte le miniszterét, mert „fél a sikertelenségtől”. Hírügynökségek szerint is a lemondás összefüggésben állhat az akadozó tárgyalásokkal.

Németország szerint Kína és az Egyesült Államok veszélyezteti a koppenhágai klímacsúcs sikerét. A meglehetősen éles és szókimondó vádat Norbert Röttgen környezetvédelmi miniszter fogalmazta meg egy szerdai nyilatkozatában, míg Angela Merkel kancellár – valamelyest óvatosabban – csupán csalódottságának adott hangot a dán fővárosban eddig történtek, konkrétan az előrelépés hiánya miatt.

A német miniszter egy sajtóinterjúban egyebek között felrótta a kínaiaknak és az amerikaiaknak, hogy szemmel láthatóan tartózkodnak minden fajta "első lépés" megtételétől. Ehelyett a kivárásra rendezkedtek be,


fenntartva maguknak a maximális játékteret

az utolsó napig, vagy akár az utolsó óráig. Mindezzel erősen veszélyeztetik a konferencia sikerét – hangoztatta Röttgen.

A német kancellár – aki csütörtökön utazik Koppenhágába – a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva csalódottságának adott hangot az előrelépés elmaradása miatt. Egyben aggodalommal szólt arról, hogy a jelenlegi körülmények között péntekig képesek lesznek-e megállapodást elérni.

Berlini értesülések szerint az Egyesült Államok és Kína mindeddig elutasította, hogy különösebb engedményeket tegyen az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklésére. Ezért egyelőre az Európai Unió is "bekeményített", azaz ilyen körülmények között nem vállalja, hogy a jelenlegi 20 százalékról 30 százalékra növelje a kibocsátás korlátozására 2020-ig vállalt korábbi célt.

Mindezzel kapcsolatban a német kancellár is azt az álláspontot fogalmazta meg, hogy a 30 százalékról csakis akkor lehet szó, ha a klímaváltozást előidéző üvegházhatású gázok két fő kibocsátójának számító Washington és Peking ezen a téren példamutató lépéseket tesz. Ugyanakkor Merkel azt is jelezte, hogy Németország akár 40 százalékos csökkentést tartana kívánatosnak.

A csalódottság ellenére a német fővárosban nem adták fel a reményt. Norbert Röttgen szerint Németország, illetve az Európai Unió álláspontja – egyben célkitűzése – az, hogy egy egységes, átlátható és politikailag kötelező érvényű megállapodás szülessen. A miniszter szerint az elmúlt napokban eljárási kérdésekkel, továbbá az ismert álláspontok ismételgetésével sok időt elvesztegettek ugyan, a megállapodásra mégis van még idő – pénteken éjfélig.

Forrás: MTI, BBC, Reuters, Dow Jones

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS