2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Obama: Afganisztán nem lesz Vietnam

hírösszefoglaló 2009. december 02. 19:12, utolsó frissítés: 19:12

30 ezer újabb katonát küld Afganisztánba az amerikai elnök. A csapatok 18 hónap múlva indulnának is haza.Harmincezer újabb amerikai katona Afganisztánba küldését jelentette be Barack Obama amerikai elnök, hangsúlyozva, hogy a nemzetbiztonság indokolta csapaterősítés időben korlátozott lesz.

Az Egyesült Államok elnöke – kiemelve, hogy "Afganisztán nincs elveszve, de az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jelentette veszély továbbra is létezik" –, "létfontosságú nemzeti érdeknek" nevezte a 30 ezer új katona Afganisztánba küldését a New York-i West Point katonai akadémián helyi idő szerint kedd este (közép-európai idő szerint szerda hajnalban) mondott országos televíziós beszédben. Ugyanakkor elismerte:


a tálibok "teret nyertek" a háborúban.

Hozzávetőleg 113 ezer külföldi, köztük 71 ezer amerikai katona teljesít szolgálatot jelenleg Afganisztánban. Az idei év már most a legsúlyosabbnak mutatkozik a civil lakosság, valamint az afgán és a nemzetközi erők halálos áldozatainak számát tekintve azóta, hogy 2001-ben elűzték a tálibokat a hatalomból. Az icasualties.org honlap december 1-jei adatai szerint a tálib hatalom 2001-es megdöntése óta 1532 külföldi katona halt meg Afganisztánban, közülük 929 amerikai, 236 brit és 133 kanadai.


"Nem veszem könnyedén ezt a döntést" – mondta Obama a több mint félórás beszédben, tisztelegve a katonák és családtagjaik által hozott áldozat előtt. Hozzátette, hogy a csapaterősítés csak 2010-ben 30 milliárd dollárjába kerül az adófizetőknek.

A 30 ezer újabb katonát 2010 első félévében vonultatják fel a lehető leggyorsabb ütemben, hogy felléphessenek a lázadókkal szemben és megvédjék a főbb településeket.

Kizárva minden hasonlóságot az afganisztáni és a vietnami háború között, Obama kiemelte: a csapatok 18 hónap múlva, azaz 2011 júliusában megkezdik a hazatérést.


"Vietnammal ellentétben, 43 ország a szövetségesünk,

amelyek elismerik tettünk legitimitását" – mondta az elnök, és az al-Kaidára utalva hozzátette: Vietnammal ellentétben az amerikaiak Afganisztánból érkező irtózatos merényletek áldozatai voltak, és továbbra is ugyanazoknak a terroristáknak a célpontjai. Az Egyesült Államok röviddel a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után indított háborút Afganisztán ellen.

Obama, aki három hónapon át konzultált a vezérkarral és kormányzati vezetőkkel az új afganisztáni stratégiáról, fontosnak nevezte a szomszédos Pakisztánnal való "hatékony partnerséget" mint katonai stratégiája három kulcsfontosságú elemének egyikét. A másik két alapvető feladatként az elnök a biztonsági feladatoknak az afgánok részére történő átadását és a társadalmi támogatás erősítését jelölte meg.

Barack Obama figyelmeztetett, hogy az al-Kaida "jelenleg is újabb merényletek elkövetésére készül" az Egyesült Államok ellen és sürgette, hogy lépjenek fel a terroristák ellen mindenütt, mindenekelőtt Szomáliában és Jemenben.


Az elnök a szövetségeseket is felszólította

a csapaterősítésre. Hozzátette: "egyesek már küldtek újabb csapatokat, és meg vagyunk győződve arról, hogy a következő napokban és hetekben újabb hozzájárulások érkeznek". A NATO legkevesebb 5000 újabb katonára számít a szövetségesektől az afganisztáni csapaterősítéshez – közölte az atlanti szövetség főtitkára, Anders Fogh Rasmussen szerda hajnalban. "Legkevesebb 5000, de talán néhány ezerrel több katonára számítok a szövetségünk országai részéről" – mondta Rasmussen.

Nicolas Sarkozy francia elnök maradéktalanul támogatja amerikai kollégáját. "Franciaország szövetségeseivel együtt határozottan elkötelezett marad az afgán nép mellett, ameddig csak szükséges" – mondta Sarkozy, aki ugyanakkor nem tett említést az Aganisztánban állomásozó mintegy 4000 katonát és rendőrt számláló francia kontingens erősítéséről.

Obama szokatlanul határozott figyelmeztetést intézett Hamid Karzai afgán elnökhöz, akinek az újraválasztását csalások kísérték, és a kormányát korrupcióval vádolják. Kijelentette:


vége a "biankó csekkek" korszakának,

"világosan megmondjuk, mint várunk a segítségünkért cserébe". Az elnök megerősítette azt is, hogy 2011 végéig befejezik az amerikai csapatok kivonását Irakból. A Pentagon adatai szerint az iraki amerikai kontingens létszáma jelenleg 115 ezer fő.

A Gallup intézet kedden közzétett legújabb felmérése szerint csak az amerikaiak 35 százaléka támogatja a módot, ahogyan Obama a háborút kezeli, és 55 százaléka ellenzi azt.

Megfigyelők szerint az amerikai erők új afganisztáni stratégiája csak abban az esetben lesz sikeres, ha felkészítik az afgán fegyveres erőket arra, hogy átvegyék a biztonsági ellenőrzést az országban. Könnyen lehet, hogy több tízezernyi újonc afgán katona és rendőr toborzása, felszerelése, kiképzése és felkészítése a tálibok elleni hatékony harcra hosszabb időt vesz igénybe, mint az a 18 hónap, amely múlva Barack Obama amerikai elnök tervei szerint elkezdik kivonni az amerikai erőket az országból.

Obama egyébként már vasárnap kiadta a parancsot az afganisztáni csapaterősítésre, még mielőtt nyilvánosan ismertette volna a döntését. Az újabb 30 ezer katonával


több mint 100 ezerre emelkedik az amerikai katonák létszáma

Afganisztánban. Stanley McChrystal tábornok, az Afganisztánban állomásozó NATO- és amerikai csapatok főparancsnoka szerdán üdvözölte a Barack Obama amerikai elnök által ismertetett új amerikai Afganisztán-stratégiát.

"Az afganisztáni és pakisztáni helyzetnek az elnök által történt újraértékelése világos feladatot adott számomra, illetve forrásokat a megvalósításhoz" – mondta a tábornok a csapaterősítés bejelentésére reagálva, amely 10 ezer fővel kevesebb, mint az általa kért kontingens. McChrystal közölte, hogy az újonnan kialakuló létszámmal el tudja látni a helyzetértékelésből számára körvonalazódó feladatokat, amelyek közül központi helyen szerepel a következő hónapokban az afgán hadsereg és a rendőrség képességeinek fejlesztése. Az ország feletti biztonsági ellenőrzést olyan gyorsasággal adják át az afgán hatóságoknak, amilyen gyorsan csak a körülmények lehetővé teszik – tette hozzá.Forrás: MTI/AFP/Reuters/AP

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS