2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Stagnál, azaz továbbra is magas a drogfogyasztás Európában

hírösszefoglaló 2009. november 06. 14:13, utolsó frissítés: 14:16

Az igazi veszély a legális és tiltott pszichoaktív anyagok kombinált használata. Romániában a drogokat főleg interneten árulják. #b#[kommentekkel]#/b#Európában továbbra is magas szintű a kábítószer-fogyasztás, de a hagyományos drogok fogyasztása nem emelkedik – derül ki az Európai Unió e témával foglalkozó ügynökségének (EMCDDA) csütörtökön Brüsszelben nyilvánosságra hozott éves jelentéséből.

Wolfgang Götz igazgató a jelentést ismertetve elmondta, továbbra is a kokain és a heroin uralja az európai kábítószer-használatot, és jelenleg nem sok jel utal arra, hogy a fogyasztás tekintve Európán belül bármiféle javulás mutatkozna.

Az amfetamin- és ecstasy-fogyasztás mutatói általános stagnálást vagy csökkenést tükröznek, az új adatok pedig a cannabis használatának folytatódó visszaesését is megerősítették, különösen a fiatalok körében – derül ki a lisszaboni székhelyű Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának jelentéséből.


22,5 millió füvező

Az adatok szerint a kokaint élete folyamán mintegy 13 millió felnőtt (15-64 év közötti) próbálta ki az uniós tagországokban. A fiatal felnőttek (15-34 év közöttiek) közül 3 millióan az elmúlt évben is használták a szert. A kokainhasználat az EU-n belül továbbra is a nyugat-európai uniós országokban koncentrálódik, Európa más részein viszont a fogyasztás változatlanul alacsony.

A heroinproblémát a központ "stabil, de már nem csökkenő mértékűnek" minősítette. "Bár egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a heroinhasználat 1980-as és 1990-es években tapasztalt, járványszerű terjedése visszatérne, e kábítószer használata továbbra is jelentős egészségügyi és társadalmi problémákat eredményez" – derül ki a jelentésből.

Ami a cannabist illeti, a központ adatai szerint körülbelül 74 millió (15-64 év közötti) európai lakos próbálta már ki élete folyamán ezt az enyhébbnek tartott kábítószert, és közülük nagyjából 22,5 millióan használták az elmúlt évben. A cannabis továbbra is a legáltalánosabban használt tiltott kábítószer – fogalmazott a jelentés.

Az 1990-es években és a 2000-es évek elején tapasztalt kifejezett növekedések után az új adatok a kábítószer népszerűségének csökkenését erősítik meg, különösen a fiatalok körében. Ez a tendencia főként a 15-16 év közötti diákok körében érzékelhető.


Politoxikománia

A jelentés kitér más szenvedélybetegségek vizsgálatára is. Így például 22 országban a diákok átlagosan 20 százaléka számolt be arról, hogy az elmúlt hónapban fogyasztott alkoholt és cigarettát, további 6 százalék használt cannabist alkohollal és/vagy cigarettával, 1 százalék pedig cannabist alkohollal és/vagy cigarettával és még egy másik kábítószerrel (ecstasy, kokain, amfetaminszármazékok, LSD vagy heroin) együtt.

A 15-34 év közöttiek körébe tartozó rendszeres vagy erős alkoholfogyasztók a cannabist kétszer-hatszor nagyobb valószínűséggel, a kokaint pedig kétszer-kilencszer nagyobb valószínűséggel használtak az elmúlt évben, mint a normál népesség.

A központ szerint mindazonáltal "a fiatalok kábítószer- és alkoholfogyasztásának teret adó környezettel foglalkozó stratégiák (például a kábítószerekről és az alkoholról szóló jogszabályok betartása, a biztonságos szórakozásra vonatkozó útmutatók) úgy tűnik, hatékonyan segítik elő az egészségvédelmet az éjszakai szórakozóhelyeken".

Egyre elterjedtebb azonban a különböző legális és tiltott kábítószerek egyidejű vagy egymást követő használata, azaz a politoxikománia. Götz szerint az európai kábítószer-probléma forrását egyre inkább a különböző, legális és tiltott pszichoaktív anyagok kombinált használata jelenti.


Legális drogok a neten: “mozgó célpontok”

A drogfajták kifejlesztésének utolsó lépcsőfokát az EMCDDA jelentése szerint a szintetikus, marihuánához hasonló enyhébb drogok megjelenése jelentette. Az internet fontos terepe a pszichoaktív szerek piacának, a kereskedők széles tömegek számára juttatják el ily módon a kontrollált drogokat, írja a Mediafax.

Az új termékeket – amelyek nagy részét törvényesen meg lehet vásárolni – folyamatosan figyelik és tesztelik a szakértők, a Spice nevűt például 2008 óta. Növényi eredetű alapanyagai mellett olyan szintetikus elemeket is tartalmaz, amelyről a fogyasztók nem is mindig értesülnek.2009-ben a megfigyelő központ 17 európai ország 115 online üzletének kínálatát vizsgálta. Többségük nagy-britanniai (37 százalék), németországi (15 százalék), hollandiai (14 százalék) és romániai (7 százalék) kereskedés. Az interneten árult drogok egy része a világ különböző pontjairól származó tudatmódosító szer, de vannak köztük laboratóriumban előállított, szintetikus, emberen soha nem tesztelt szerek – áll a jelentésben.

Románia az elsők közt van Európában, ahol a drogokat főleg az interneten árulják. Ezek a kereskedők igazi “mozgó célpontok”, megnehezítik a drogkereskedelem elleni küzdelmet. A piac állandó mozgásban van, a beszállítók “hihetetlenül találékonyak” – magyarázta Wolfgang Götz. Rengeteg új termék jelenik meg, ezeket sokszor félrevezető módon, agresszíven reklámozzák, és a piac nagyon gyorsan reagál az ellenőrzést célzó intézkedésekre.

A cannabishoz hasonló szintetikus drogok miatti aggodalom egyes európai országokat (például Németországot, Észtországot vagy Franciaországot) arra késztetett, hogy betiltsák vagy szigorúan ellenőrizzék ezek eladását.


Többmillió fogyasztó Romániában?

A nemzetközi drogkereskedelemben Románia és Bulgária a legkedveltebb tranzitország. Az Europol szerint a korrupció és szegénység leegyszerűsíti a kereskedők dolgát, akik a Földközi-tengeren és a Fekete-tengeren szállítják a drogot, Románia és Bulgária pedig a bázis, ahonnan a többi európai országba kerül.

Arról viszont nincsenek friss információk, aktuálisan hány drogfogyasztó van Romániában – az európai drogfigyelő központ honlapján egy 2008-as országjelentés érhető el, amely 2007-es adatokat tartalmaz. Eszerint Romániában európai viszonylatban alacsony, 10 százalék alatti a marihuána-, kokain-, ecstasy- és amfetaminfogyasztók aránya az egész népességhez viszonyítva.

A romániai Szakszervezeti Művelődési Házak Egyesülete (ANCCSR) és a nemzetközi Drogellenes és Emberjogi Központ (CIADO) idén több konferenciát szervezett a fiatalok droghasználatának megelőzéséről. A szakemberek, szülők, diákok és döntéshozók részvételével megtartott egyik októberi megbeszélésen elhangzott, Romániában 300 ezer fogyasztóról tudnak a statisztikák, ám ezek csupán azok a személyek, akiket valamelyik romániai klinikán kezeltek. A könnyű drogok fogyasztóival és a statisztikákba be nem kerültekkel együtt voltaképpen több millió fogyasztóról beszélhetünk – állapította meg egy jelentés.

Mivel azonban Romániában nem létezik integrált kezelési rendszer, főképp az utókezelés hiányzik, kevés a szakember is, ráadásul a függőket metadonnal, egy enyhébb drogfajtával kezelik, könnyen visszaesnek, és riasztó mértékben nő a számuk. A szakemberek többek közt a drogfogyasztás dekriminalizációja mellett foglaltak állást, és ellenezték mindenféle kábítószer legalizálását – számolt be a Dezvaluiri.ro portál.

Forrás: MTI, www.dezvaluiri.ro, www.mediafax.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS