2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A legmakacsabb összeesküvés- elméletek

2009. szeptember 25. 12:52, utolsó frissítés: 12:53

9/11, a zsidó bankárok és a nemzetközi elit világuralma, a muszlim Obama és az AIDS “valódi” eredete: tévhitek és cáfolatok.A Foreign Policy című amerikai külpolitikai magazin összegyűjtötte az öt legmakacsabb összeesküvés-elméletet, amely függetlenül a cáfolatoktól továbbra is tartja magát. Joshua Keating és James Downie elsőként a 2001. szeptember 11-i terrortámadással kapcsolatos tévhiteket igyekszik eloszlatni.


9/11

Az elmélet. Nem vagy nem egyedül az al-Kaida terrorszervezet volt a felelős a támadásokért. Az amerikai kormány hallgatólagosan támogatta vagy éppen úgy alakította a konstellációt, hogy megtörténhessen a terrorcselekmény.


Részletek. Szinte azonnal a támadások után gyanús elméletek kezdtek terjedni, egy arab műholdas televízióadó például azt jelentette, hogy négyezer zsidó alkalmazott aznap nem ment munkába. Az ezt követő hónapokban európai és közel-keleti szerzők azt állították, az amerikai kormány neokonzervatívjai rendezték meg 9/11-et, hogy támogatást szerezzenek az iraki háborúhoz; az elméletből egy film, a Loose Change is készült. A Popular Mechanics nevű népszerű magazin különszámokat szentelt a dokumentumfilm állításainak cáfolatára, ám a Loose Change népszerűsége azóta is töretlen. A Foreign Policy szerint sokkoló, hogy egy közelmúltban készült felmérés szerint a világon az emberek többsége még mindig nem hiszi, hogy az al-Kaida felelős a támadásokért.

Az igazság. A kétpárti 9/11 Bizottság mélyrehatóan kivizsgálta a szeptember 11-i eseményeket, és azt találta, teljes mértékben az al-Kaida volt felelős. Oszama bin Laden 2004-ben elismerte felelősségüket a támadásokért, közölve, hogy megtorlásnak szánták az USA közel-keleti politikája miatt.Zsidó bankárok

Az elmélet. A zsidók ellenőrzik a világ pénzügyi rendszerét, és ők okozták a pénzügyi válságot.

A részletek. A zsidó bankárok világuralmáról szóló mendemondák századok óta keringenek, és arra használták ezeket – az orosz cároktól a nácikon át az al-Kaida tagjaiig –, hogy igazolják a zsidók elleni erőszakos fellépést. A gazdasági világválság kitörésével új elemekkel gazdagodva tértek vissza ezek az elméletek. Egy kínai amatőr történész, Song Hongbing 2007-ben adta ki Currency Wars (Árfolyam-háborúk) című könyvét. Azt állítja, Napóleon idejétől kezdődően zsidó bankárok egy kis csoportja tartja kezében a világ magán- és közpénzügyi rendszereit. Ez a csoport okozta az 1997-es válságot, és most Kínát célozza meg azáltal, hogy az ország pénzügyi rendszerének nyitását szorgalmazza, és bátorítja Pekinget a nyugati adósság felvásárlására. A könyv bestseller lett, időközben az amerikai értékpapírok árának zuhanása új legitimációs forrást biztosított a benne foglalt elméleteknek. Kína legmagasabb pénzügyi tisztségviselői is elolvasták.

Az igazság. Milliárdnyi oka van a pénzügyi válságnak, az ingatlanbuborék felrobbanásától a túltőkésítés pénzügyi érdekéig. Több millió zsidó veszített pénzt a válsággal csakúgy, mint mások.


Az új világrend

Az elmélet. A transznacionális elit egy kis csoportja titokban szövetkezett, hogy világkormányt hozzon létre.

A részletek. A titkos társaságok – szabadkőművesek, az Illuminati stb. – tevékenységét az emberek mindig is gyanúsnak találták, azt gondolván, a színfalak mögött ők irányítják a különböző országok vezetőit. Az utóbbi évtizedekben a gazdasági globalizáció és a nemzetközi szervezetek alakulása csak még inkább meggyőzte az elmélet hívőit arról, hogy vagy egy transznacionális világkormány létrehozásán fáradoznak, vagy ez a bizonyos világrend már meg is alakult.

Alex Jones filmrendező és rádiós amellett érvel, hogy az olyan szervezeteket, amilyen például a Gazdasági Világfórum, az elitek arra használják, hogy befolyásolják a világot a háborúktól a pénzpiacokig. Az igazságmagvakat tartalmazó összeesküvés-elmélet – hiszen hatalommal bíró döntéshozók találkoznak, kapcsolatokat építenek és döntenek háborúkról és pénzről – csak könnyebbé teszi a továbbgondolást, miszerint e titkos társaságban okkult rituálékat és agykontrollt gyakorolnak.

Az igazság.
A nemzetközi hatalmi elit felemelkedéséről sokan írtak Karl Marx-tól egészen a Foreign Policy publicista-bloggeréig, David Rothkopfig (könyve 2008-ban jelent meg, címe: Superclass: The Global Power Elite and the World They Are Making – azaz Szuperosztály: a nemzetközi hatalmi elit és a világ, amit ők csinálnak). De ha az elit valóban annyira erős lenne, könnyen elérné, hogy megszavazzanak egy globális szabadkereskedelmi megállapodást.The Superclass (Rothkopf előadása 2007-ben könyve megjelenése előtt)

Obama

Az elmélet. Barack Obama nem is az Egyesült Államokban született, ezért nem is lehetett volna elnökjelölt.

A részletek. Barack Hussein Obama a maga multietnikus családi hátterével kedvelt célpontja az összeesküvés-elméleteknek. A demokrata előválasztások idején például online suttogókampány indult, amely azt terjesztette, hogy Obama titokban muzulmán vallású. Hogy mennyire rögzült ez a teória az amerikai közvéleményben, egy választások után készült közvéleménykutatás is mutatja: eszerint az amerikaiaknak csak 48 százaléka volt biztos abban, hogy az elnök keresztény vallású.

A másik népszerű elmélet szerint Obama nem az Egyesült Államokban született, hanem Kenyában (édesapja szülőhazájában) vagy Indonéziában (mostohaapja országában). A számos bizonyítékot, miszerint Obama Hawaii-on született, figyelmen kívül hagyva a sztori azóta is terjed. Egy júliusi felmérés szerint az amerikaiak 77 százaléka (a republikánusok 42 százaléka) volt meggyőződve arról, hogy Obama az USA-ban született.

Az igazság. Barack Obama augusztus 4-én, 1961-ben született Honoluluban (Hawaii). Bár családja egy része muzulmán vallású, ő gyakorló keresztény.


AIDS

Az elmélet. A vírust az amerikai kormány fejlesztette ki, és a hatóságok letagadják, valójában hogyan is terjed.

A részletek. A nyolcvanas években egy keletnémet biológiaprofesszor állította azt, hogy az AIDS-et egy amerikai kormányzati laboratóriumban “készítették”. Az AIDS-szel kapcsolatos összeesküvés-elméletek különösen népszerűek az afroamerikaiak körében, 2005-ben több mint egynegyedük hitte, hogy a kormány fejlesztette ki a vírust és hogy szándékosan terjeszti a fekete közösségben.

A másik hamis elmélet szerint az AIDS-et valójában nem is egy vírus okozza, hanem egy bizonyos életstílus és a szervezet rossz kondíciója: például a drogozás. Hiába cáfolták ezt számtalanszor a tudósok, nagyon sokan bedőltek. Dél-Afrika volt elnöke, Thabo Mbeki évekig azt hangoztatta, az AIDS terjedési módjával kapcsolatban a nemzetközi konszenzus téved, és a betegséget valójában a szegénység és a higiénia hiánya okozza, nem szexuális úton terjed. Egészségügyi minisztere arra biztatta az AIDS-betegeket, egyenek fokhagymát és céklát. Mbeki utódja, Jacob Zuma sem jobb: egy alkalommal azt mondta, szex utáni zuhanyozással meg lehet előzni a HIV-fertőzést.

Az igazság. Könyvtárnyi tudományos bizonyíték van arra, hogy a HIV/AIDS a testnedvek találkozásával terjed emberek között. A kutatók szerint a vírus afrikai eredetű, a 20. század első felében alakulhatott ki.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS