2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elefántcsontpart lakóit mérgezte le egy olajvállalat

2009. szeptember 17. 16:31, utolsó frissítés: 16:32

Olcsóbb volt a hidrogén-szulfitot Afrikában kiönteni. Nemcsak a környezetszennyezés tényét, hanem az áldozatoknak felajánlott kárpótlást is letagadják.Egy brit olajvállalat 31 ezer afrikainak ígért kárpótlást, akiket az utóbbi évek legsúlyosabb környezetszennyezése sújt Elefántcsontparton. A Trafigura okozta szennyezés miatt evakuálni kellett őket nyugat-afrikai otthonukból. A The Guardian brit napilap olyan dokumentumokat publikált, amelyekből világosan kiderül: a korábban az egészségre nem káros szennyeződésként beállított szemét súlyosan mérgező.

A brit vállalat három éve próbálja az ellene indított bírósági tárgyalásokon tisztára mosni hírnevét. A Trafigura (pontosabban egy általa lefizetett helyi férfi) 2006-ban két tonna hidrogén-szulfidot (H2S) ürített le Elefántcsontpart fővárosa, Abidjan térségében. Ennek következményeképpen


többezer afrikai súlyosan megbetegedett,


néhányan belehaltak a mérgezésbe. A boncolás 12 áldozat esetében nagyon magas hidrogén-szulfit-koncentrációt mutatott ki.A Trafigura tagadja, hogy kárpótlást ajánlott volna föl az áldozatoknak, ügyvédjei minden sajtóorgánumot bepereltek, amelyek az ellenkezőjét állították. Beperelték a BBC-t hitelrontásért, hibaigazítást kértek a The Times-tól, a The Guardian-nál egy egész cikksorozat törlését próbálták elérni, és megfenyegettek kedden holland és norvég újságírókat is, hogy beperelik őket, ha a vállalat üzelmeiről írnak.

>> A Trafigura-saga. Leleplező cikksorozat a The Guardianban >>
>> Előzmény 2006-ból a Transindexen >>

Ám a The Guardian birtokába került több belső, vállalati levél, amelyekből az is kiderül, hogy a brit vállalat


a kezdetektől tisztában volt azzal,

hogy a Nyugat-Afrikában kiürítendő hulladék veszélyes és mérgező, és hogy a tervezett akció törvénytelen. Lett volna más megoldás, de az többe került volna: egy rotterdami cég a hidrogén-szulfit kilogrammját 200 dollárért semmisítette volna meg. A Trafigura ráadásul nyerészkedni akart: Mexikóból kénnel szennyezett kőolajat vásárolt nagyon olcsón, s a keletkezett hulladékot ugyancsak Afrika partjainál tervezte leüríteni, 7 millió dolláros nyereséget remélve.

Hivatalos adatok szerint a Trafigura által okozott környezeti katasztrófában 15 személy meghalt, 69 kórházba kerültek, és több mint 108 ezren szorultak orvosi ellátásra.Kedden az ügyet felkaroló Greenpeace és az Amnesty International jogi lépéseket tettek a brit vállalat ellen, gyilkossággal, testi sértéssel vádolva a felelősöket, leszögezve: szándékos szennyezés történt. A vállalat tagadja a vádakat, azt állítja: nem próbálta szőnyeg alá seperni a környezeti katasztrófát,


csak nagyon kis mennyiségű hidrogén-szulfit

volt a leürített hulladékban. Az áldozatok boncolások eredményének hitelességét is megkérdőjelezi, és állítja: a belső levelezés nyilvánosságra került dokumentumait “kiragadták kontextusukból”.

A Trafigura a harmadik legnagyobb olajvállalat a világon, tavaly 440 millió dolláros profitot termelt. Mintegy 200 üzletkötője világszerte több mint egymillió dolláros évi bónuszt kap tevékenységéért.

Az olajlobbi megpróbálta megakadályozni egy ENSZ-jelentés nyilvánosságra kerülését Genfben. A héten publikált jelentésben Okechukwu Ibeanu professzor, emberjogi raportőr bírálta a Trafigurát, amiért megpróbálja megakadályozni a vele szemben kritikus, független sajtó munkáját. Ibeanu leszögezi: úgy tűnik, bizonyítékok vannak arra, hogy a halálesetek és a lakosok egészségügyi problémái összefüggésben vannak az olajvállalat által leürített szeméttel.

Forrás: The Guardian, Hotnews.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS