2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

9/11: kevesebb amerikai gondolja erőszakosnak az iszlámot

2009. szeptember 11. 11:18, utolsó frissítés: 14:18

Nagy dolog, hogy felismerik magukban a muzulmánokkal szembeni diszkriminációt. Obama nyitása is hatott a közvéleményre.Csökkent azon amerikaiak száma az utóbbi években, akik úgy gondolják, hogy az iszlám erőszakra buzdít, de arányuk még mindig jóval magasabb, mint 2002-ben volt – derül ki egy friss közvélemény-kutatás eredményeiből.

A Pew közvélemény-kutató intézet abból az alkalomból készítette a felmérést, hogy pénteken van az Egyesült Államok ellen 2001-ben elkövetett terrortámadások évfordulója. Az iszlámról alkotott amerikai közvélemény szempontjából nem mellékes, hogy az év elején hivatalba lépett Barack Obama amerikai elnök a korábbinál sokkal jobb kapcsolatokat akar kialakítani az Egyesült Államok és az iszlám világ között, valamint az sem, hogy


egyre kevesebb amerikai támogatja


a muzulmán Afganisztánban dúló háborút. A 2001-es amerikai terrortámadások után a tálib lázadók ellen indított hadjáratban az utóbbi időben mind több amerikai katona veszti életét.

A felmérést több mint 4000 felnőtt körében végezték el augusztusban. A megkérdezettek 58 százaléka úgy véli, hogy a muzulmánokat számos esetben hátrányos megkülönböztetés éri az országban. Ez arra utal: a lakosság nagy része együttérző egy olyan közösséggel, amelynek vezetői gyakran panaszkodnak arra, hogy gyanakvással és ellenségesen tekintenek rájuk. Ezzel szemben az embereknek csak 26 százaléka gondolja úgy, hogy az Egyesült Államokban hátrányos megkülönböztetés éri az ateistákat. Ugyanez az adat 24 százalék a mormonok esetében.Michael Dimick, a Pew intézet egyik igazgatója szerint nagy dolog, hogy az amerikai lakosság felismeri magában a muzulmánokkal szembeni diszkriminációt. Mint kisebbségi közösségről a muszlimokhoz képest csak a melegekről gondolják többen az Egyesült Államokban, hogy jelentős hátrányos megkülönböztetést szenvednek: a megkérdezettek 64 százaléka vélekedik így. Harmincnyolc százalék gondolja úgy, hogy az iszlám minden más vallásnál


inkább buzdít az erőszakra.

Két évvel ezelőtt még 45 százalék volt ilyen véleményen, de ennek a meggyőződésnek az aránya erősen ingadozott az évek során: 2002-ben – egy évvel a szeptember 11-i terrortámadások után – még csak a megkérdezett amerikaiak 25 százaléka válaszolta ezt.Az amerikaiaknak az iszlámról alkotott véleményét a közvélemény-kutatók erős összefüggésbe hozzák az emberek pártkötődésével, illetve vallásosságával.

A legjobban a konzervatív republikánus pártiak körében szorult vissza az a nézet, hogy az iszlám erőszakos, de még mindig a többség gondolja ezt: a két évvel ezelőtti 68 százalékhoz képest most 55 százaléknyian.

Két évvel ezelőtt a magukat liberális demokratáknak vallók 25 százaléka volt ezen a véleményen, ez az arány azóta gyakorlatilag nem változott.


A fehér bőrű, evangéliumi keresztények,

akik továbbra is a Republikánus Párt fő bázisát alkotják, "sokkal inkább (53 százalékos arányban) gondolják úgy más vallásúakhoz képest, hogy az iszlám hajlik az erőszakra" – állapította meg a Pew intézet. Minden más felekezet esetében ez az arány 40 százalék alatt marad.

Az intézet megállapította, hogy az amerikaiaknak az iszlámmal kapcsolatos legalapvetőbb tényekről való ismerete kis mértékben nőtt, noha sokan vannak (36 százaléknyian), akik semmit nem tudnak róla.Forrás: MTI/Reuters, CNN

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS