2020. december 6. vasárnapMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

11 pontos nyilatkozatot fogadott el Bajnai és Fico

hírösszefoglaló 2009. szeptember 10. 19:20, utolsó frissítés: 2009. szeptember 11. 14:17

Elfogadják az EBESZ ajánlásait a szlovák nyelvtörvény módosítására vonatkozóan. Fico ismét hazugságnak nevezte azt az állítást, miszerint a törvény korlátozza a magyarok nyelvhasználatát.Bár szerdán Balassagyarmat fideszes vezetése nyílt levélben tudatta, hogy a szlovák miniszterelnököt nem kívánatos személynek tekintik a városban, Robert Fico fennakadás nélkül haladt át a városon, csütörtök kora délután, hogy Szécsényben találkozzon Bajnai Gordon magyar kormányfővel.

A balassagyarmati Ipoly-híd közelében fokozott rendőri készültség mellett mintegy száz érdeklődő, valamint a magyar és a szlovák média tucatnyi képviselője várta Robert Ficót. A szlovák kormányfő biztonságáról legalább harminc, védőfelszerelésbe öltözött magyar rendőr gondoskodott. Miközben a két kormányfő tárgyalt, mintegy háromszáz ember


imádkozott a magyar-szlovák megbékélésért


a szécsényi ferences templomban. Az imaórán szlovák és magyar nyelven mondták el a Mária-imát.A két kormányfő közös, tizenegy pontos nyilatkozatban szögezte le többek közt azt, hogy Magyarország és Szlovákia – fenntartva az ügy jogi megítélésével kapcsolatos véleménykülönbségét – sajnálatát fejezi ki a Sólyom László államfővel történtek miatt. A köztársasági elnököt augusztus 21-én a szlovák hatóságok megakadályozták, hogy belépjen Szlovákia területére.

A Forgách-kastélyban tartott találkozó után a két kormányfő közösen tartott sajtótájékoztatót. Bajnai bejelentette: a 11 pontos nyilatkozat része, hogy


mindkét fél elfogadja

az EBESZ kisebbségi főbiztosának ajánlásait a szlovák nyelvtörvény módosítására vonatkozóan.

A két ország intenzív, gyors folyamatot indít annak érdekében, hogy a vitás kérdéseket a főbiztos ajánlásai alapján rendezze a kétoldalú vegyesbizottság keretein belül – tette hozzá.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: nem szűntek meg mindenben a véleménykülönbségek, de a találkozó lehetőséget ad arra, hogy közös akarattal, fegyelmezetten, lépésről-lépésre megpróbálják rendezni a két ország viszonyát.

Robert Fico hasznosnak és sikeresnek nevezte Bajnai Gordonnal tartott egyeztetését a szécsényi Forgách-kastélyban. Hangsúlyozta: teljes mértékben magukénak vallják és teljesíteni fogják azt, ami a közös nyilatkozatban van. Bejelentette: meghívta Szlovákiába a magyar miniszterelnököt, aki – mint mondta – bármikor, bármelyik városba ellátogathat. Javaslata szerint azonban Révkomáromban lehetne a találkozójuk, ahol a terveik szerint felállítják Cirill és Metód szobrát.


Robert Fico folyamatos egyeztetést

és párbeszédet javasolt Bajnai Gordonnak, és kezdeményezte, hogy a szlovák közszolgálati televízióban is folytassanak nyílt párbeszédet.

Fico ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte, hogy a szlovákiai magyar képviselők egy nappal a kormányfői megbeszélés után, a szlovák törvényhozás napján részt vesznek a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának ülésén. Leszögezte ugyanakkor, hogy a Szlovákiában élő kisebbségek – köztük a magyar kisebbség – helyzete megfelel az európai normáknak. Kisebbségi iskolák százai működnek Szlovákiában, a kisebbségek kulturális és politikai téren is támogatást kapnak – mondta Robert Fico.

A szlovák kormányfő hazugságnak nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint a szlovák nyelvtörvény korlátozza a magyar kisebbség nyelvhasználatát. Továbbra is szabadon használhatja anyanyelvét minden szlovákiai magyar – jelentette ki.

>> Index-helyszíni: Egy Szlovákiánál is öregebb ember várja FicótForrás: MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS