2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vasárnap találkozik a magyar és a szlovák külügyminiszter

hírösszefoglaló 2009. augusztus 28. 15:36, utolsó frissítés: 15:36

Gasparovic nem látja, miért kellene bocsánatot kérni; a The Economist arra hívja fel a figyelmet, a mozgásszabadságot biztosító EU-előírásokat is sértette Sólyom kiutasítása.A szlovák államfő nem látja semmi okát annak, miért kellene Pozsonynak bocsánatot kérnie Sólyom Lászlótól a múlt pénteki diplomáciai incidens kapcsán. Ivan Gasparovic véleményét Marek Trubac elnöki szóvivő közvetítette a Pravda független pozsonyi napilap pénteki számában.

A szóvivő Kumin Ferencnek, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetőjének nyilatkozatára reagált, aki azt mondta: a Magyar Köztársaság olyan sértést kapott a szlovák féltől, ami miatt elégtételt kell kapnia. Ugyanakkor Kumin felvetését, miszerint Sólyom László és Ivan Gasparovic a visegrádi négyek államfőinek két hét múlva Lengyelországban sorra kerülő találkozóján megvitatatnák a kétoldalú magyar-szlovák kapcsolatokat is, a szlovák fél pozitívan fogadta.Feltehetőleg a Sólyom-látogatás meghiúsítása ürügyén egy ismeretlen tettes szerdán Molotov-koktélokat hajított a budapesti szlovák nagykövetségre. Csütörtökön pedig a Magyar Televízió esti híradójának beszámolója szerint egy gépkocsi ráhúzott Szlovákia budapesti nagykövetének autójára. A hírműsorban az is elhangzott, hogy
szidalmazták a diplomatát.

Az eset a II. kerületi Bem József térnél történt, a nagykövetet szállító szlovák rendszámú autót – eddig tisztázatlan körülmények között – megpróbálta leszorítani az útról egy gépkocsi, ám sérülés nem történt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az MTI kérdésére nem erősítette meg a sajtóinformációt.

A magyar-szlovák kapcsolatok legújabb fejleményeit a két ország külügyminiszterei a hét végén vitatják meg. Balázs Péter és Miroslav Lajcák vasárnap a szlovéniai Bledben egy nemzetközi tanácskozás idején folytatnak külön megbeszélést. Bajnai Gordon magyar miniszterelnök is egyeztetést kezdeményez Robert Fico szlovák miniszterelnökkel a két ország közötti feszültség csökkentése érdekében – tájékoztatta a kormányszóvivői iroda pénteken az MTI-t. A találkozóra még szeptember első felében sor kerülhet. A kormányfő szerint


a két ország minden állampolgárának érdeke,

hogy enyhüljön a feszültség, amelyet a szlovákiai nyelvtörvény módosítása és a köztársasági elnök európai alapnormákba ütköző, elfogadhatatlan kitiltása okozott. A magyar miniszterelnök szerint a munkatalálkozó célja, hogy konkrét feszültségcsökkentő lépések történjenek, és hogy a vezetők párbeszéde hozzájáruljon a problémák érdemi megoldásához.

A magyar-szlovák vita szempontjából az Európai Tanács az unió legfontosabb testülete, az ilyen jellegű nézeteltéréseket elvileg ezen a fórumon lehet megvitatni – mondta Balázs Péter egy interjúban, amely a német EurActive.de hírportálon jelent meg pénteken. Arra a felvetésre válaszolva, hogy az EU elzárkózott a magyar-szlovák viszályba való beavatkozástól, a külügyminiszter kifejtette: a bizottság valóban udvariasan


elhárította az ügyet, de ez érthető is.

A bizottságnak nem feladata belefolyni kétoldalú vitákba, mert csak olyan esetekben léphet fel, amikor meglévő szabályokat tud alkalmazni. Ott van még az Európai Parlament, ahol minden pártnak és képviselőnek lehetősége van felvetni a témát – folytatta a külügyminiszter.

A legfontosabb testület ebből a szempontból mégis a tanács (az EU-tagállamok állam- és kormányfőinek, illetve szakminisztereinek testülete), és az unió nem kerülhet meg egy olyan incidenst, amikor egy tagállam államfőjétől megtagadták a belépést egy másik tagállam területére – hangsúlyozta Balázs.

Nem csupán lekezelő diplomáciai lépés volt, de a mozgásszabadságot biztosító EU-előírásokat is sértette annak megakadályozása, hogy Sólyom László átlépje a szlovák határt – írta a magyar köztársasági elnök meghiúsult révkomáromi látogatásáról a londoni The Economist.

A brit gazdasági-politikai hetilap elemzése szerint a szlovákok ingerlékenyek Magyarországgal kapcsolatban, és "a megátalkodott korábbi birodalmi hatalmat" látják benne – mindennapos kifejezés az "ezer évi elnyomatás". Szent Istvánt "visszataszító magyarosítónak" tartják, Sólyom László tevékenységét pedig "revansistának", ám a magyarok mindezt paranoiaként vetik el, és inkább azoknak a honfitársaiknak a jogaival törődnek, akik a határokon túl rekedtek Magyarország első világháború utáni megcsonkításával – írta a pénteki The Economist.

A folyóirat kiemeli, hogy a magyar államfő tervezett látogatását a szlovák elnök, a miniszterelnök és a külügyminiszter egyaránt elítélte; mindhárman azt bizonygatták, hogy legfőképp az időpont ellen van kifogásuk. Augusztus 21-e az évfordulója a Szovjetunió vezette inváziónak, amely 1968-ban eltiporta az akkori Csehszlovákia "prágai tavaszát", és Magyarország egyike volt a Varsói Szerződés azon tagállamainak, amelyek ebben részt vettek.


Ez a kifogás azonban gyengének tűnik.

Ha viszont szlovák méltóságokat is meghívtak volna a szoboravatásra, az a magyar érv is erősebb lehetne, hogy Szent István a térség közös örökségének része – áll a The Economist pénteki elemzésében, amely szerint Révkomárom nem volt hajlandó megfelelő helyet keresni a szlovákok és más szlávok által bálványozott Cirill és Metód szobrainak.

A lap szerint a kívülállók számára nehéznek bizonyul az események befolyásolása. Az Európai Parlament szocialista frakciója időlegesen felfüggesztette Robert Fico pártjának tagságát, de ez a jelek szerint senkit nem érdekelt. Az EU nem foglalt állást a szlovák nyelvtörvény ügyében sem.

Néhányan abban reménykednek, hogy a dolgok javulni fognak, ahogy Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt vezetője a háttérbe szorul. Slota gyújtó hangvételű támadásokra "szakosodott" a magyarok – valamint a cigányok és a németek – ellen, híveinek némelyike pedig rasszista – írta a The Economist. A hetilap szerint


Slota pártját most már kezdik utolérni a botrányok.

Fico nemrég elvette tőlük a környezetvédelmi minisztériumot, a Szlovák Nemzeti Párt által eddig birtokolt három tárca egyikét. Nem valószínű azonban, hogy Slota teljesen kivonulna a kormányból, a Magyarországgal folytatott vita pedig arra vall, hogy Fico maga is igencsak kész kijátszani a nacionalista kártyát – áll az elemzésben.

A lap szerint ez jelenleg nem feltétlenül változtat sokat a dolgokon. Ha azonban a magyar konzervatív vezető, Orbán Viktor megnyeri a jövőre esedékes választásokat, Szlovákia szurkálódásai erőteljesebb válaszra lelhetnek. Könnyű felkavarni a régi sérelmekre alapuló vitákat, sokkal nehezebb azonban elsimítani ezeket – fejeződik be a The Economist pénteki írása.

A magyar-szlovák viszony alakulását boncolgatja a Die Welt című német napilap is. Mint írja, a történtek óta sokan szeretnék az Európai Bizottságot közvetítő szerepben látni, de Brüsszel csak szerdán ajánlkozott erre. "Alapvetően kétoldalú ügyről van szó, az EU-bizottság azonban


kész közvetíteni a két ország között,

ha erre igény mutatkozik" – mondta a német napilapnak Dennis Abbott EU-bizottsági szóvivő. Bugár Béla szlovákiai magyar politikus, a Híd-Most elnöke szerint "közvetítő nélkül nem megy" – írja a Die Welt. Bugár szerint egyre nagyobb a türelmetlenség a magyar kisebbség tagjaival szemben a szlovákok körében, és ez a Robert Fico vezette Smer párt politikájára vezethető vissza. A Smer ilyen álproblémákkal próbálja elterelni a figyelmet a világgazdasági válság következményeinek a kezeléséről.

Az elmúlt napokban emellett szlovákiai hírmagyarázók arra mutattak rá, hogy Fico a magyar kártya kijátszásával szavazókat akar átcsábítani jobboldali nacionalista táborból – fűzi hozzá a Die Welt. A frontok tehát megmerevedtek Szlovákia és Magyarország között, nem utolsósorban a tervezett szlovákiai államnyelvtörvény körül kialakult vita miatt – állapítja meg a Die Welt.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS