2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarország választott

2018. április 08. 11:49, utolsó frissítés: 2018. április 09. 09:26

Nem lesz kormányváltás Magyarországon, csak az a kérdés már, hogy meglesz-e ismét a kétharmad a Fidesznek? Percről percre.


Még nem hivatalosan ugyan, de szinte biztos, hogy megvan a kétharmada a Fidesz-KDNP-nek. Úgy tűnik, Orbán Viktorék meg tudják ismételni a 2014-es eredményeiket, amikor 133 mandátumot szereztek. Közben a mindent elsöprő Fidesz-győzelem hatására az ellenzéki pártok gyakorlatilag teljes vezetősége lemond.

14:16, 2018. április 09.
Angela Merkel gratulált Orbán Viktornak

Angela Merkel német kancellár írásban gratulált Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek választási győzelméhez - mondta a német szövetségi kormány szóvivője hétfőn Berlinben.

Steffen Seibert tájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kancellár a szokásoknak megfelelően gratulált a magyar kormányfőnek.

Németország és Magyarország „a hosszú, gyümölcsöző közös történelem és partnerség” révén „szoros kapcsolatban” áll egymással, és Magyarország "megbízható partnerként számíthat Németországra" az európai és a kétoldalú ügyek előmozdításában - írta Angela Merkel.

A szóvivő hozzátette: „nagyon nyilvánvaló, hogy együttműködésünkben vitatott témák is vannak”, köztük a migrációs politika, de a kancellár és a szövetségi kormány továbbra is készen áll az együttműködés továbbfejlesztésére a kétoldalú kapcsolatok területén, valamint „közös EU-tagságunk, és a minket Európában egyesítő értékek keretében”. (mti)

10:46, 2018. április 09.
A szavazatok 98,96%-os feldolgozottságánál így fest a parlamenti patkó

A szavazatok 98,96%-a került felfolgozásra eddig. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a Fidesz-KDNP-nek 133, a Jobbiknak 26, az MSZP-Párbeszédnek 20, a DK-nak 9 és az LMP-nek 8 képviselője lesz az országgyűlésben. A jelenlegi állás szerint mandátumhoz juthat még 1 Együtt, 1 független és 1 MNÖO (Magyarorszái Németek Országos Önkormányzata) színekben induló képviselőjelölt.
10:38, 2018. április 09.
Tamás Sándor kajánkodott kicsit Gyurcsány felé

Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke Facebook-posztban reagálta le a magyarországi országgyűlési választások eredményeit, különös tekintettek a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció eredményére: „A DK hosszú ideje rajtam köszörüli a nyelvét, hergelve a magyarországiakat az erdélyi magyarok ellen. Mi rég mondjuk, hogy nem szabad nemzeti üggyel spekulálni, mert vannak az ember életében nemes ügyek is” - írja.„Erdély (Gyurcsány Ferenc kedvéért: az a keleti országrész, amely 1000 éven át szerves egységet alkotott a jelenlegi Magyarországgal) 190-195 ezer szavazattal járult hozza a választás sikeréhez. Felméréseink szerint, ebből a DK 1%-ot sem kapott. Sokan, sok mindent üzentek Gyurcsány Ferencnek, de ilyenkor kell higgadtnak lenni. Éppen ezért csak azt mondom, hogy: Akinek a lelke tele van gyűlölettel, annak ott nem marad hely szeretetre” - így az elnök.

09:40, 2018. április 09.
Elsöprő többséggel a Fidesz viszi a határon túlról érkező szavazatokat

Az Index információi szerint bár a levélben feladott szavazatok feldolgozása még bőven tart, elsöprő többséggel nyer a Fidesz a határon túli szavazók között. 98,5%-os feldolgozottságnál 55 ezer levélszavazatot dolgoztak fel, amelyből 52 521 érkezett a Fideszre.

Ez határon túlról körülbelül 94 százaléknyi Fidesz szavazatot, illetve mindössze 6 százaléknyi ellenzékre leadott szavazatot jelent.

A határon túliak körében úgy tűnik, hogy 714 szavazattal az LMP volt a második "erő", őket kevéssel lemaradva követi a Jobbik.

A levélben történő szavazásra egyébként előzetesen 378 ezren regisztráltak. (index)


02:04, 2018. április 09.
Így állnak a pártok 96,26%-os feldolgozottságnál:

A szavazatok 96,26%-os feldolgozottsága mellett a Nemzeti Választási Iroda oldalán közzétett adatok szerint így fog kinézni a parlamenti patkó a következő négy évben:01:58, 2018. április 09.
Kelemen Hunor: az RMDSZ partnerre lelt a Fideszben

A következő négy évben is az a kormány irányítja Magyarországot, amely bebizonyította: nemzetpolitikai víziójában, a mindennapi gyakorlatban is fontos számára az erdélyi magyarok közössége – hangsúlyozta a magyarországi választást követően Kelemen Hunor.

Becslések szerint 180-195 ezer körüli azoknak az erdélyi magyaroknak a száma, akik a magyarországi választásra regisztráltak, és leadták voksukat. Az elmúlt hetekben az RMDSZ mintegy 100 ezer erdélyi magyar embernek segített szavazata leadásában – ez pedig azt bizonyítja, a közösség tagjai ezúttal is megbíztak a Szövetségben: a voksolók több mint fele tőle kért segítséget, rábízta szavazatát.

Kelemen Hunor gratulált az Orbán Viktor és Semjén Zsolt által vezetett Fidesz-KDNP-nek. Elmondta: a Szövetség partnerre lelt a párszövetségben, ezt a partnerséget a következő négy éves parlamenti ciklusban is tovább szeretné erősíteni. (közlemény)


01:51, 2018. április 09.
Országos listákra leadott szavazatok 95%-os feldolgozottság mellett

Választás95szazalek
Infogram


01:37, 2018. április 09.
Gyurcsány: egy kérdés maradt, lesz-e Fidesz-kétharmad

„Leplezetlen csalódással állapítom meg, hogy az a Magyarország, amelyben mi hiszünk, egy európai, polgári, nyitott világ, ma vereséget szenvedett. Köszönöm azoknak, akik továbbra is hisznek ebben, bennünk továbbra is partnert fognak találni” – mondta Gyurcsány Ferenc vasárnap éjjel.

„Ma délután és este ennél sokkal bizakodóbb voltam, de mostanra egyetlen kérdés maradt nyitva, hogy lesz-e a Fidesznek kétharmada. Abban reménykedünk, hogy ez nem történik meg, mert egy fékevesztett Fidesz a határtalan agresszió politikáját fogja folytatni” – fogalmazott a DK elnöke.

Elismerte: nem találják az ellenszerét annak az egyetlen ügyre építő, ellenségteremtő politikának, amelyet a Fidesz végez. „Ez egy egymondatos, tartalmát tekintve hazug politika” – fogalmazott.

Rámutatott: a Demokratikus Koalíció első önálló megmérettetésén bejutott a parlamentbe, és a jelenlegi tudásuk szerint 9 képviselőjük lehet, vagyis megkétszerezik parlamenti súlyukat. Ez egy először induló pártnak siker lehet, de ennél az egy pártot érintő sikernél fontosabb, hogy ebben nem osztozhat a demokratikus ellenzék – tette hozzá. Azt ígérte, a DK nem alkuszik meg, nem idomul „a kormány hazugságaihoz és kegyetlenségéhez”, és ádáz ellenfele lesz mindannak, amit a Fidesz képvisel.

„Tudásunk szerint a negyedik legnagyobb parlamenti párt leszünk, és dolgozunk rajta, hogy feljebb kerüljünk” – zárta beszédét.


01:33, 2018. április 09.
Szél Bernadett: el kell ismernünk, a kormányváltás nem sikerült

A mai napon el kell ismernünk azt, hogy a kormányváltás nem sikerült, ez viszont nem jelenti azt, hgoy feladjuk a küzdelmet. A küzdelemnek az új szintjét és minőségét kell megteremteni - jelentette ki Szél Bernadett, a Lehet Más a Poltika társelnöke.

Szél Bernadett szerint változtatniuk kell a jövőben azon a módon, ahogy a magyar polgároknak elmondják a programjukat, valamint azokat a vállalásokat, amelyeket a Megújuló Magyarország programban megfogalmaztak.

"Nagy a baj ebben az országban. Bármit is mutatnak ezek az eredmények, még inkább ki kell állnunk amellett, amiben hiszünk" - mondta Szél Bernadett. (hírszerk.)

01:21, 2018. április 09.
Karácsony: a magyar balközépet az alapjaiból kell újjáépíteni

Karácsony Gergely eredményváró rendezvényükön tartott beszédében, elmondta, abban bizakodtak, hogy a magas részvétel a változást akaró polgárokat erősíti. Látva az eredményt, nyilvánvalóvá vált, hogy nem csak a változást akarók, hanem a kormányt támogatók is nagy arányban vettek részt a szavazáson - mondta Karácsony.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje elmondta, nyilvánvaló, hogy az eredményük elmaradt attól, amit elvártak volna. "Magyarországnak változásra van szüksége, mi a választási eredmény után elfogadjuk azt, hogy ma a választópolgárok, ha néha nem is fair küzdelemben, de másként gondolkodnak" - mondta.

Hozzátette ugyanakkor, hogy véleménye szerint még mindig a baloldalon van a legtöbb esély fellépni a Fidesz ellen. "Ezt a kormányt bal oldalról lehet érdemben leváltatni. Ennek a baloldali ellenzéknek az MSZP-Párbeszéd volt a legerősebb pártja" - jelentette ki.

Elmondta, bár örülnek annak, hogy a budapesti szavazók nagy arányban baloldali pártokra szavaztak, de rendkívül fájó, hogy a vidéki választókhoz nem jutott el az üzenetük.

"Azért dolgoztunk, hogy az ellenzéki pártok egy közös ajánlatot tegyenek" - mondta, majd rámutatott, fel kell tenni azt a kérdést is, hogy a mai erdemény mennyiben kösöznhető annak, hogy ez a közös ajánlat nem zületett meg.

Karácsony szerint fontos tanulság, hogy a magyar balközépet az alapjaiból kell újjáépíteni. "Ebben a választási eredményben nagyon sok minden benne van, ami a Fidesz erőfölényével kapcsolatos, de nekünk nem siránkozni, hanem dolgozni kell" - mondta, majd hozzátette, azon az úton, ahol elindultak az elmúlt három hónapban, folytatni kell a magyar baloldal megújítását - zárta beszédét Karácsony.

01:20, 2018. április 09.
Tulajdonképpen majdnem a teljes ellenzék lemondott

Az Együtt sajtótájékoztatóján Juhász Péter bejelentette, hogy az Együtt elnöksége lemond pozíciójáról. Mind a személyes, mind a politikai felelősséget vállalják.

Ugyanakkor lemond társelnöki pozíciójáról az LMP-s Hadházy Ákos, mandátumát azonban egyelőre nem adja vissza.

Tovább az MSZP elnöke, Molnár Gyula is jelezte az értékelő beszédében, hogy lemond a tisztségéről.

És előzőleg bejelentette a maga lemondását Vona Gábor is. (hírszerk)01:05, 2018. április 09.
Vona Gábor: benyújtom a lemondásom!

A Jobbik elnöke bejelentette az eredményváró rendezvényükön: benyújtja lemondását.

„Bár nem véglegesek az adatok, látható már, hogy a választások végkimenetele adott. Azt szerettük volna, ha a magas részvételi hajlandóság más eredményt hoz, de az emberek így döntöttek. A Fidesz nyert, ők fogják irányítani Magyarországot – hogy kihúzzák-e a négy évet, az más kérdés.

Mivel azt ígértem, hogy ha nem a Jobbik nyeri a választásokat, lemondok, tartom magam a szavamhoz, és benyújtom a lemondásom. Holnap délután a Jobbik elnöksége összeül, és megbeszéljük, hogy hogyan tovább” – jelentette be Vona Gábor.

A Jobbik elnöke szerint tisztességgel csinálták végig kampányukat, amely pozitív volt, és amelyben nem tépkedtek plakátokat. Kiemelte: a Jobbik továbbra is a legerősebb ellenzéki párt, és több százezer szavazattal tudta növelni támogatói számát 2014-hez képest, nagyobb részvétel mellett őrizte meg súlyát. „Egyetlen párt maradt állva az ellenzéki oldalon, egyetlen remény maradt, hogy Magyarországon ne a Fidesz maradjon kormányon a következő választások után is” – fogalmazott.

01:01, 2018. április 09.
Eldőlt, már matematikailag is megnyerte a választásokat a Fidesz

Matematikailag is eldőlt a választás, már 101 olyan mandátuma van a Fidesz-KDNP-nek, amelyet az országos listákra, illetve az egyéni választókerületekben leadott szavazatok alapján biztosan megszereztek.

00:48, 2018. április 09.
Orbán: lehetőséget teremtettünk magunknak, hogy megvédjük Magyarországot

Magyarország ma nagy győzelmet aratott. Most kell szerénynek lenni, mert most van mire - kezdte győzelmi beszédét Orbán Viktor, miután kiderült, hogy a Fidesz fölényesen nyerte a választásokat.

„Gratulálok a választópolgároknak, a magas részvétel minden kétséget zárójelbe tesz. Külön szeretnék köszönetet mondani a külhoni magyaroknak, a lengyel miniszterelnöknek, a segítőknek, önkénteseknek: jó volt veletek harcolni. Külön megköszönöm azoknak, akik imádkoztak értem” - mondta Orbán.„Egy nagy csata van mögöttünk, sorsdöntő győzelmet arattunk, lehetőséget teremtettünk magunknak, hogy megvédjük Magyarországot. Magyarország még nem tart ott, ahol szeretnénk, de már elindult a saját maga által választott útján. Soli Deo Gloria!”

A tömeg ezután elénekelte a Kossuth-nótát és a Himnuszt. (hírszerk)

00:37, 2018. április 09.
Orbán már színpadon

Ezekben a pillanatokban lépett színpadra a Fidesz-KDNP eredményváróján, a Bálnában Orbán Viktor. A miniszterelnököt Viktor-Viktor skandálással fogadták.

Első szava: Győztünk.

A közönség Ria-Ria-Hungária skandálással fogadta a bejelentést.

00:35, 2018. április 09.
20% alá csúszott a Jobbik

Újabb részeredményeket tett közzé a Nemzeti Választási Iroda az országos listákra leadott szavazatok 80%-ának megszámolása után.

Eszerint a szavazatok megoszlása:

Fidesz-KDNP: 49,08%
Jobbik: 19,86
MSZP-Párbeszéd: 12,04
LMP: 6,65
DK: 5,41

Választás2018
Infogram


00:29, 2018. április 09.
Várható mandátumok összesen a szavazatok 80,76%-os feldolgozottságánál

Valasztas2018
Infogram


00:27, 2018. április 09.
Úgy tűnik két harmada lesz a Fidesznek

Kétharmados Fidesz-többség van az Országgyűlésben a szavazatok 69,14 százalékának összesítése után.

A pártok parlamenti mandátumainak száma a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint:

1. FIDESZ-KDNP: egyéni választókerület: 91, országos lista: 43, összesen: 134, a parlamenti mandátumok aránya: 67,34 százalék.
2. JOBBIK: egyéni választókerület: 1, országos lista: 26, összesen: 27, a parlamenti mandátumok aránya: 13,57 százalék.
3. MSZP-PÁRBESZÉD: egyéni választókerület: 8, országos lista: 11, összesen: 19, a parlamenti mandátumok aránya: 9,55 százalék.
4. DK: egyéni választókerület: 3, országos lista: 6, összesen: 9, a parlamenti mandátumok aránya: 4,52 százalék.
5. LMP: egyéni választókerület: 1, országos lista: 6, összesen: 7, a parlamenti mandátumok aránya: 3,52 százalék.
6. EGYÜTT: egyéni választókerület: 1, országos lista: 0, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,50 százalék.
Független: egyéni választókerület: 1, országos lista: 0, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,50 százalék.
MAGYARORSZÁGI NÉMETEK ORSZÁGOS: kedvezményes mandátum: 1, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,50 százalék. Összesen: egyéni választókerület: 106, országos lista: 92, kedvezményes mandátum: 1, összesen: 199, a parlamenti mandátumok aránya: 100,00 százalék.

00:12, 2018. április 09.
69%-os feldolgozottság: 91 választókerületben vezet a Fidesz

A szavazatok 69%-os feldolgozottsága mellett a 106 egyéni választókerület közül a Fidesz-KDNP jelöltje vezet 91 kerületben. Az MSZP 8 kerületben vezet, a DK 3-ban, Csepelen az Együtt jelöltje vezet, Baranya megye egyik kerületében független jelölt vezet, a Jobbik Dunaújvárosban áll első helyen, míg az LMP jelöltje Budapest belvárosában vezet a jelenlegi feldolgozottság mellett.

00:00, 2018. április 09.
Országos listás összesítés 69,14%-os feldolgozottságnál

Az országos listákra leadott szavazatok 69,14 százalékos feldolgozottságánál a pártlistákra leadott szavazatok száma a következő:

Szavazatok
Infogram1. FIDESZ-KDNP (49,51 százalék, 1 530 662 szavazat)
2. JOBBIK (19,99 százalék, 618 048 szavazat)
3. MSZP-PÁRBESZÉD (11,85 százalék, 366 329 szavazat)
4. LMP (6,47 százalék, 200 014 szavazat)
5. DK (5,32 százalék, 164 359 szavazat)
6. MOMENTUM (2,61 százalék, 80 598 szavazat)
7. MKKP (1,62 százalék, 49 947 szavazat)
8. EGYÜTT (0,56 százalék, 17 218 szavazat)
9. MUNKÁSPÁRT (0,29 százalék, 9114 szavazat)
10. CSP (0,20 százalék, 6316 szavazat)
11. MIÉP (0,16 százalék, 4941 szavazat)
12. SEM (0,13 százalék, 4149 szavazat)
13. TENNI AKARÁS MOZGALOM (0,11 százalék, 3375 szavazat)
14. MCP (0,09 százalék, 2840 szavazat)
15. KÖZÖS NEVEZŐ (0,08 százalék, 2416 szavazat)
16. SZEM PÁRT (0,06 százalék, 1945 szavazat)
17. KÖSSZ (0,05 százalék, 1644 szavazat)
18. IRÁNYTŰ (0,04 százalék, 1195 szavazat)
19. REND PÁRT (0,03 százalék, 961 szavazat)
20. ÖSSZEFOGÁS PÁRT (0,03 százalék, 891 szavazat)
21. NP (0,03 százalék, 788 szavazat)
22. MEDETE PÁRT (0,02 százalék, 761 szavazat)
23. EU.ROM (0,02 százalék, 600 szavazat)

Az országos pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat: 3 091 436

23:54, 2018. április 08.
Megvannak az első részeredmények

Végre befejeződött a szavazás az utolsó körzetben is, így elkezdtek jönni az eredmények. Sok választókerületben már közel vannak a teljes feldolgozottsághoz. Folyamatosan frissítjük az eredményeket.

23:36, 2018. április 08.
A legjobb mém, ami ezekben a percekben a magyar közösségi médiában terjed: STOP SOROK! A sorok miatt nincsenek hivatalos eredmények.23:31, 2018. április 08.
TGM: mindegy mi lesz az eredmény, a Fidesz meg fog vadulni

A Klubrádióban Tamás Gáspár Miklós azt mondta, akkor is vadulni fog a Fidesz, ha nagyot nyer, és akkor is, ha meggyengül. Szerinte teljesen meg fog vadulni a Fidesz, ha viszonylag rosszul szerepel a választásokon, és csak néhány fős többsége lesz a parlamentben.

A filozófus úgy vélte, a korábbi tapasztalatok alapján a hatalom szimbolikus meggyengülése esetén is nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor, a Fidesz vezetője „csapkodni és erőszakoskodni” kezd és ez lesz a reakciója akkor is, ha ismét kétharmada lesz.

Emiatt veszedelmes állapot van az országban.

A filozófus szerint közben a Fidesz-kampány középpontjában egy olyan kérdés, a migráció állt, amelyben valójában egyetértés volt a kormányoldal és az ellenzék között.

Nem volt senki, akik támogatta volna a menekültek elosztására tervezett kvóták elfogadását. Az Orbán Viktor miniszterelnök által meghatározott választási harc tehát a semmiről szólt, ami maga az elmebaj – mondta Tamás Gáspár Miklós. (24.hu)

23:29, 2018. április 08.
Csak, hogy legyen videó is: így várja a Közös Ország Mozgalom az eredményeket a Kossuth téren23:22, 2018. április 08.
Párbeszéd társelnöke: Megbukott a gyűlöletkeltő kampány

A Párbeszéd társelnökének értékelése szerint optimizmusra ad okot a magas választási részvétel, azt mutatja, "Orbán Viktorék gyűlölet- és félelemkeltő kampánya megbukott".

Szabó Tímea vasárnap este az MSZP-Párbeszéd újbudai eredményváróján újságíróknak nyilatkozva azt mondta, nagyon sokan vannak az országban azok, akik változást akarnak és egy békés országban akarnak élni.

A Párbeszéd társelnöke közölte, Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének vezetésével pontosan ezt ígérték.

Azt ígérték ennek az országnak - mondta -, hogy olyan békés, gyarapodó közösséget építenek, ahol az egyrészt a valódi problémákra koncentrálnak - az egészségügyre, az oktatásra, az alacsony bérekre és nyugdíjakra -, másrészt az ígéreteket valóra is váltják. Meg tudjuk mutatni az embereknek, hogy a politika jelenthet olyan szolgálatot, amely mindenkinek jólétet és gyarapodást hoz - hangoztatta.

Az eredményt illetően Szabó Tímea nem kívánt jóslásokba bocsátkozni. Úgy fogalmazott: "jó eredményre számítunk. Itt most a legfontosabb az, hogy kormányváltás legyen és erre a részvételi adatok alapján meg is van az esély".

Szabó Tímea szerint azt még nem lehet tudni, kinek a mozgósítása volt hatékonyabb, de úgy vélte, többen vannak azok, akik változást akarnak. A felmérések azt mutatták, hogy már nemcsak az ellenzéki szavazóknak, hanem a Fidesz-szimpatizánsoknak is végtelenül elege van abból a gyűlöletkeltésből, amit Orbán Viktorék folytattak - mondta.


23:12, 2018. április 08.
Londonban több ezren szavaztak

A Londonban szavazó magyar állampolgárok közül az urnák zárásáig 8248-an adták le voksukat - tájékoztatta az MTI-t vasárnap este a londoni magyar nagykövetség.

Londonban 9707 magyar állampolgár regisztráltatta részvételi szándékát az országgyűlési választásokon, vagyis a részvételi arány hozzávetőleg 85 százalékos volt. Igaz, a Magyar nemzet szerint az utolsó pár tucat szavazó előtt egyszerűen bezárták a kapukat. (mti/hírszerk)

22:51, 2018. április 08.
Index: vidéken nagy Orbán-győzelem, Budapesten nagy ellenzéki

Még tart a szavazás minimum egy körzetben, tehát a Nemzeti Választási Iroda nem ad ki információkat, de az Index a pártok delegáltjaitól szerzett meg információkat, és eszerint országosan nagyon tarolni fog a Fidesz, a falvakban lévő szavazóköröket ugyanis több esetben jobban nyerik a fideszesek, mint 4 éve, más viszont a helyzet a városi szavazókörökben, főleg a fővárosban, ahol még a korábban Fidesz felé húzó szavazóköröket is meg tudtak nyerni a balos jelöltek.

A portál szerint Budapestről olyan hírek érkeznek, hogy szinte biztosan 50% fölött nyeri a választókerületét az MSZP színeiben Hiszékeny Dezső, de az angyalföldi győzelem azért nem nagy fegyvertény, az aránya lehet fontos. Szintén azt halljuk, hogy jól áll a XV. kerületben a DK-s Hajdu László, a VI-VII. kerületben Oláh Lajos, a XVIII. kerületben az MSZP-s Kunhalmi Ágnes és Budapesti 1. választókerületben az LMP-s Csárdi Antal.

Vidéken viszont a Fidesz szerepel még az eddigieknél is jobban, ami nem sok jóval kecsegteti az ellenzéket. Legutóbb, 2014-ben csak Szegeden és Miskolcon sikerült nyernie a baloldalnak, majd az időköziken még két egyéni mandátumot nyert az ellenzék: Veszprémben a független Kész Zoltán, Tapolcán a jobbikos Rig Lajos. (index)

21:58, 2018. április 08.
Juhász Péter a kormányváltásban bízik

Az Együtt abban bízik, hogy kormányváltás lesz, a párt alelnöke szerint a magas részvételi adatok azt mutatják, hogy azok közül is sokan elmentek szavazni, akik talán eddig a bizonytalanok táborába tartoztak.

Juhász Péter az urnazárást követően tartott budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, meggyőződése, hogy az Együtt bent lesz a parlamentben.

A magas részvételi arány mindenképpen jó hír a kormányváltást akaróknak - fogalmazott az ellenzéki politikus. Szerinte a Fidesz "csak a stabil, fix táborát tudta mozgósítani", és olyanok is nagy számban mentek el szavazni, akik kormányváltást akarnak.

"Az Együtt politikája arról szólt, hogy a kormányváltásért politizáltak, tehát minden olyan eredménynek örülnek, ami ehhez közelebb visz" - mondta Juhász Péter.

Hozzátette: abban bíznak, hogy két egyéni mandátumot szereznek Szabó Szabolcs (Csepel) és Vajda Zoltán (Mátyásföld) révén.

Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje arról beszélt, hogy az eddiginél több az egyéni mandátumszerzés lehetősége. Megjegyezte, hogy a választási rendszer működése most sem volt botrányoktól mentes, és az ellenzék partner lett volna a hibák kijavításában, azonban a Fidesz nem.

Juhász Péter szerint a Fidesz legitimitása a magas részvétel miatt megingott. (mti)

21:54, 2018. április 08.
Molnár Gyula: legitim lesz a választás

Az MSZP elnöke a demokrácia fényes győzelmeként értékelte a magas választási részvételt vasárnap este és úgy látta, a szavazáson meghozott döntés legitim lesz.

Molnár Gyula az MSZP-Párbeszéd újbudai eredményváróján újságíróknak azt mondta, a választás a demokrácia ünnepe, és a mostani voksolás reményei szerint piros betűs ünnep lesz.

Sokan mentek el, a döntés biztos, hogy legitim lesz - közölte. (mti)

Arra a kérdésre, van-e esély a kormányváltásra, a szocialista politikus azt mondta, a szakértők szerint minél magasabb a részvétel, annál nagyobb a kormányváltás valószínűsége. Én arra számítok, hogy ez a valószínűség most még nagyobb lett - hangoztatta.
Egy felvetésre, miszerint ha többsége lesz az ellenzéki pártoknak, hogyan működnek együtt, a pártelnök azt mondta, ők készen állnak arra, hogy az alapvető törvények átalakítása után egy normális, új országot építsenek, de ez a kérdés csak később dönthető el.
Emlékeztetett arra, a partnerek többsége a kampányban elzárkózott az együttműködéstől. De egy dolog a választási kampány és egy másik, hogy mi történik a valóságban - jegyezte meg.

Arra a kérdésre, kinek a felelőssége, hogy az átjelentkezések miatt hatalmas sorok voltak és néhány szavazókört nem tudtak időben bezárni, Molnár Gyula azt mondta, egy választást a kormánynak kell megszerveznie. Nem érti - folytatta -, miért nem lehet ilyenkor több szavazókört kinyitni, mikor előre lehetett tudni, hogy hányan szavaznak.

Egy másik kérdésre, ki lesz hétfőtől az ország miniszterelnöke, a pártelnök azt mondta, "holnaptól Karácsony".


21:49, 2018. április 08.
Várhatóan fél 11-kor jönnek majd az első választási eredmények

Várhatóan fél 11-kor megkezdődhet a Nemzeti Választási Iroda eredményközlése - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap este sajtótájékoztatón.

Elmondta: Budapesten a VI. kerületben és a XI. kerületben nem tudott bezárni a szavazókör. Hozzátette: a XI. kerületben eddig 7 ezren szavaztak le, de még 2500-an sorban állnak.

Mint mondta, abban állapodtak meg Patyi Andrással, a Nemzeti Választási Bizottság elnökével, hogy amint az összes szavazni kívánó bejut a szavazókör épületébe, megkezdik az előzetes eredmények közlését a www.valasztas.hu oldalon. Ez fél 10-kor várható. (mti)

21:07, 2018. április 08.
Fidesz-szóvívő: az emberek átérezték a választás súlyát

A magas részvétel mutatja, hogy az emberek átérezték a választás súlyát, azt, hogy az ország jövőjéről is dönthettek - nyilatkozta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője vasárnap este a Kossuth Rádióban.

Köszönetet mondott a választóknak, köztük külön azoknak, akik a Fidesz-KDNP jelöltjeire adták szavazatukat.

Hangsúlyozta: az emberek átérezték, hogy ez a voksolás nemcsak arról szól, hogy képviselőket és kormányt választanak, hanem az ország jövőjéről is dönthettek. A magas részvétel mindenképpen erős felhatalmazást jelent majd a következő kormánynak - tette hozzá.

Halász János kitért arra is, hogy a kampány szerinte "rettentően durva" volt az ellenzék részéről, de "nem hagyták magukat". Szerencsésnek nevezte, hogy tudtak beszélni "arról, ami előttünk áll", az ország sorsáról, a magyar kultúra megőrzéséről és arról, hogy megmaradhasson a migrációellenes, nemzeti kormány, ne "Soros jelöltjei" jöjjenek. (mti)

21:05, 2018. április 08.
Az LMP 8-10 százalékra számít

Nyolc-tíz százalékos LMP-s választási eredményre számít Hadházy Ákos társelnök, és bízik abban, hogy egyéni mandátumot is szereznek. A politikus ezt pártja eredményváró rendezvényén, egy budapesti szállodában az urnazárást követően nyilatkozta vasárnap.

Hadházy Ákos szerint az ellenzéknek kedvez a magas részvételi arány. Úgy értékelt, a Fidesz mozgósítása már nem lehet megfelelő ilyen választási hajlandóság mellett, mert amit egy városban meg tud csinálni a kormánypárt, arra az egész országban már nem képes.

Azt az eredményt tudja elfogadni, amelynél a jelenlegi kormánytöbbség kisebbségbe szorul, más eredményt kudarcnak értékel - jelentette ki. Úgy ítélte meg, ennek esélye már 50 százalék felett van.
A politikus elmondta azt is: ha marad a jelenlegi kabinet, vállalja a felelősséget és ígéretéhez mérten lemond vezetői pozíciójáról a pártban, és ezt akár a választás estéjén bejelenti.

Kanász-Nagy Máté szóvivő azt mondta: minél nagyobb a részvétel, annál nagyobb az esély a kormányváltásra. Szerinte sok bizonytalan szavazó járult az urnákhoz, ami akár 10 százalék feletti eredményt is hozhat pártja számára. Az LMP-nek szerinte megvannak a tartalékai, a legkevésbé elutasított párt, így akik az utolsó pillanatban döntenek a szavazásról, jó eséllyel szavaznak rájuk.

A párt eredményváróján urnazárás után fél órával még kevés politikus tartózkodott, Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt későbbre ígérte érkezését. (mti)

21:04, 2018. április 08.
MSZP-Párbeszéd: a kormányváltó szándékot jelez a rekordközeli részvétel

Az MSZP-Párbeszéd szerint a rekordközeli választási részvétel a kormányváltó szándékot jelzi.

Budai Bernadett, az MSZP szóvivője vasárnap este a fél nyolcas, 68,13 százalékos részvételi adatok ismeretében az MTI-nek az MSZP-Párbeszéd újbudai eredményvárójának helyszínén azt mondta, úgy tűnik, kiemelkedően magas, várhatóan rekordközeli lesz a részvétel.

Felhívta a figyelmet arra, Budapesten az országos átlagot meghaladó lehet a részvételi arány.

A szóvivő úgy értékelt: az országban megmozdult valami, az emberek elhitték, hogy leváltható az Orbán-kormány és le is akarják váltani.

"Meggyőződésünk, hogy a mostani magas részvétel az mindenképpen a kormányváltó (...) szándékot tükrözi" - fogalmazott.

Szerinte azok mentek el nagyobb arányban, akik eddig soha nem mentek el szavazni, vagy esetleg bizonytalanok voltak.

Budai Bernadett azt mondta, akármi is lesz a végső eredmény, mindenképpen azt mutatja, hogy az országban nem mehetnek úgy a dolgok holnaptól, mint ahogy eddig mentek.

Kérdésre beszámolt arról, hogy az MSZP és a Párbeszéd elnöksége az eredményvárónak helyet adó újbudai MSZP-irodához közeli épületben ülésezik. Hozzátette: Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje még nem érkezett meg.

Az XI. kerületi MSZP irodájának lufikkal, zászlókkal és plakátokkal feldíszített kertjében két sátort is felállítottak, mivel sok újságíró akkreditált az eredményváróra és idevárják a párt aktivistáit is. A kertben tartják majd az eredményt értékelő sajtótájékoztatót is. (mti)


20:33, 2018. április 08.
A DK erős, önálló frakcióban bízik

A Demokratikus Koalíció abban bízik, hogy erős, önálló frakciója lesz a következő Országgyűlésben.

Gréczy Zsolt szóvivő az urnazárást követően az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, az általuk várt legrosszabb forgatókönyv az, hogy a Demokratikus Koalíciónak önálló frakciója van, de nem történik meg a kormányváltás, a legjobb pedig az, ha az erős DK-s frakció létrejötte mellett a szavazók az Orbán-kabinetet is leváltják.

A politikus megjegyezte, a rendkívül magas részvétel remélhetőleg azt jelzi, hogy az embereknek elegük lett az Orbán-kormányból, és ezért a kormányváltásra szavaztak.

Az egész napos választási hangulat azt mutatja, hogy az emberek élni akarnak azzal a jogukkal, hogy beleszólhatnak az ország sorsába - fogalmazott a politikus. Gréczy Zsolt közölte: reméli, hogy az eredmény "visszaigazolja a többség vágyait", és új, "demokrata kormánya" lehet az országnak.

A szóvivő sajtótájékoztatót is tartott, ezen kijelentette, hogy több "aggasztó jelet" is tapasztaltak. Többször is lefagyott a valasztas.hu rendszere - bírált, hozzátéve: a kormány nem készült fel eléggé a választás lebonyolítására. A szavazókörökben is voltak zavaró tényezők, egyes körzetekben olyan neveket húztak le a szavazólapokról, amelyeket nem kellett volna, másokon olyanok maradtak fent, amelyeknek nem lett volna szabad - sorolta.

Gréczy Zsolt a sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy az interneten egyre több helyen olvasható, hogy rendőrkonvojok tartanak Budapest felé. Ha ez egy békés és tisztességes választás, a kormánynak nem kellene ilyen erődemonstrációt alkalmaznia - jelentette ki.

A párt egy fővárosi romkocsmában tartja az eredményváróját, a Demokratikus Koalíció vezetőit este tíz (helyi idő szerint kilenc) óra körülre várják a helyszínre.

20:27, 2018. április 08.
Budapesten még nagyon sokan állnak sorba szavazni20:24, 2018. április 08.
Az NVI megkezdte a szavazatok szkennelését

A magyarországi Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap este 8 (helyi idő szerint 7) órakor megkezdte az irodához érkezett csaknem 120 ezer levélszavazat felbontását és a szavazólapok szkennelését. Szkennelésre - a kézi számolást megelőzően - azért van szükség, hogy a levélszavazatok előzetes eredményét gyorsan közölni tudják.

Levélben a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar választópolgárok szavazhattak az országos listára.

Az NVI keddtől a beérkező levélcsomagok külső borítékját bontotta fel, és ellenőrizte a szavazási iratok érvényességét, de a szavazatot tartalmazó lezárt borítékok felbontásával megvárták a vasárnap este 8 órát.

Vasárnap reggelig összesen 120 ezer levélszavazatot adtak le az arra jogosultak, és valamennyi szavazási iratát ellenőrizni tudta vasárnap estére az NVI. Összesen 378 ezer levélben szavazót vett fel a névjegyzékbe az NVI.

20:06, 2018. április 08.
Urnazárás előtt fél órával 68,13% volt a részvételi arány

Fél órával az urnák zárása előtt a Nemzeti Választási Iroda hivatalos adatai szerint a szavazásra jogosult személyek 68,13%-a adta le a voksát az országgyűlési választásokon.20:05, 2018. április 08.
Hivatalosan lezárult a szavazás

Este 8 órakor hivatalosan befejeződött a szavazás az ország 3154 településén és a 23 budapesti kerületben kialakított 10 285 szavazókörben a vasárnap tartott országgyűlési választáson. Azok a szavazni akarók, akik már a sorban állnak, még leadhatják voksukat.

A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdhetnek a voksok szétválogatásához és összeszámlálásához.

A szavazatszámláló bizottságoknak először több adminisztratív feladatot el kell végezniük, mielőtt az urnákat felbonthatnák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát.

Csak ezek után bonthatják fel az urnákat, de addig nem kezdik el a szavazókörökből érkező eredményadatok közlését, amíg valamennyi szavazókör be nem zár, az utolsó választópolgár is le nem adta a voksát. (mti)

19:55, 2018. április 08.
19:52, 2018. április 08.
Londoni szavazó az M1-en: óráid vannak hátra, Orbán!

Urnazárás előtt 15 perccel kapcsolt a köztévé Londonba, ahol a szavazók a szemerkélő esőben hosszú sorban várták, hogy bejussanak a szavazóhelyiségbe. Miközben az M1 tudósítója épp arról beszélt, hogy hányan szavaznak a brit fővárosban, a sorban állók közül valaki jól hallhatóan beordibálta: "Orbán! Óráid vannak hátra, Orbán!"

18:58, 2018. április 08.
A hazai külképviseleten minden rendben van. Kolozsváron többen szavaztak, mint négy éve

A romániai külképviseleteken rendben, fennakadások nélkül zajlik a voksolás - tájékoztatta az MTI-t Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete.

A bukaresti magyar nagykövetségen helyi idő szerint 14 óráig 68 magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár voksolt abból a 94-ből, ahányan itt regisztráltak. A csíkszeredai főkonzulátusra idén 1630-an jelentkeztek be, közülük a küvi-elnök tájékoztatása szerint helyi idő szerint 13 óráig 805-en szavaztak. Kolozsváron a 858 átjelentkezett választópolgár közül helyi idő szerint 15 óráig több mint 600-an adták le szavazatukat.

Tóth László csíkszeredai főkonzul szerint meglátszik az, hogy a négy évvel korábbihoz képest idén 600-zal többen kérték a szavazólapot a székelyföldi külképviseletre, mint négy évvel korábban.

Mile Lajos főkonzul szerint a kolozsvári külképviseletre vasárnap délelőttig több levélszavazatot hoztak be, mint négy évvel korábban.

18:47, 2018. április 08.
Késő délután is magas a részvétel

A 18 órás adatok szerint továbbra is magas a részvételi arány a magyar országgyűlési választásokon. A választásra jogosult személyek 63,21%-a ment el szavazni.A Nemzeti Választási Iroda a korábbi választásokon nem ebben az időpontban, hanem fél órával később tette közzé az adatait, ami most nem teszi lehetővé az összehasonlítást az elmúlt választások részvételi arányaihoz.

18:44, 2018. április 08.
Az EMNP leadott vagy tíz zsáknyi szavazatot

A Néppárt és az EMNT vezetői, munkatársai és önkéntesei leadták a csíkszeredai főkonzulátuson az összegyűlt szavazatokat.18:24, 2018. április 08.
Valaki felbonthatott már levélszavazatokat. Azok érvénytelenek lesznek.

A Nemzeti Választási Bizottság délután ülésezett, és itt döntöttek arról, hogy azoknál a levélszavazatoknál, ahol a biztonsági csík elszíneződött, érvénytelennek kell nyilvánítani a szavazatokat. Ugyanis az elszíneződés arra utal, hogy valaki felbontotta már a levélszavazatot.

Az NVB 17-5 arányban döntött így, pedig a választási bizottság elnöke tervezetében még ennek az ellenkezőjét javasolta.

A tervezet arra is kitért, hogy nem lehet csak az eredeti borítékban visszaküldött szavazatokat érvényesnek tekinteni.

Arról, hogy elszíneződött levélszavazatokat érvényesnek nyilvánítottak, a merce.hu írt először. Valószínűleg sok határon túli levélszavazatot érint az ügy. (merce)

18:16, 2018. április 08.
Harminchat külképviseleten már befejeződött a szavazás

Hazai idő szerint vasárnap délutánra már be is zártak a szavazókörök az amerikai kontinensen, valamint Ausztráliában és Ázsia keleti részében.

A harminchat külképviseleten összesen 4972 választópolgár szerepelt a névjegyzékben, és 4376-an meg is jelentek, hogy szavazzanak. (mti)

16:45, 2018. április 08.
16 órakor is rekordon a választási részvétel

A 16 óráról közzétett adatok szerint továbbra is rekord magas a részvételi arány a magyar országgyűlési választásokon:

Választási részvétel
Infogram


16:42, 2018. április 08.
Kinek kedvezhet a mostani magas részvételi arány?

Bár nagyon nehéz megállapítani, hogy kinek kedvez a mostani kiugróan magas részvételi arány a magyar országgyűlési választásokon, az Index egy gyors helyzetértékelésben ezzel mégis megpróbálkozott. Azt írják, hogy most csínján kell bánni azzal a megállapítással, hogy a tankönyvi példák szerint a magas részvétel szinte mindig az ellenzéknek kedvez. Ezt azzal magyarázzák, hogy az ellenzékhez hasonlóan a Fidesz is sorsdöntőnek állította be a választást, és az is egyértelműen látszik, hogy Orbán Viktorék csúcsra járatták a mozgósítást.

Az elemzés szerint az normális, hogy a fővárosban a legmagasabb a választói aktivitás, hiszen jellemzően a budai kerületekben él a legtöbb tudatosan politikával is foglalkozó állampolgár. Ellenben meglepőek az olyan megyék magasabb részvételi adatai, ahol a korábbi választások alkalmával alacsonyabb volt a részvétel. Az Index szerint a kistelepülések a korábbi évekhez képest felülteljesítenek, míg Budapesten azon kerületekben volt gyenge a részvétel, amelyeket általában baloldaliként szoktak elkönyvelni.

Az elemzés azt is megállapítja, hogy az ellenzéki oldalon inkább a Jobbiknak sikerülhetett jobban a mozgósítás, hiszen a Vona Gáborék terepének tekinthető Heves, Békés vagy néhány Hajdú-Bihar vagy Veszprém megyei választókerület kimagaslóan teljesít. Közben a baloldali pártoknak kedvező helyszínként számon tartott budapesti kerületek részvételben nem teljesítettek túl jól.

A cikk arra is felhívja a figyelmet, hogy a magas részvétel a kisebb pártoknak semmiképp nem kedvez, ugyanis ha sokan mennek el szavazni, akkor az 5%-os küszöb megugrásához még több szavazat kelhet.

Ez rossz hír az Együttnek és Momentumnak, ezeknek a pártoknak korábban egyetlen közvélemény kutató cég sem mért 5%-nál jobb eredményt. Biztos bejutónak mérték viszont a DK-t és az LMP-t, az MSZP-Párbeszédnek viszont a kolaíció miatt 10%-os eredményt kell meghaladniuk.

Az Index elemzését itt olvashatjátok.

16:32, 2018. április 08.
Több erdélyi település vezetője kampányol Németh Szilárdnak Csepelen

Székelyudvarhely, Nagyszalonta és Kápolnásfalu polgármestere is Csepelen kampányol Németh Szilárd Fideszes képviselőjelöltnek. Orbán Viktor ma délben látogatott a „rezsibiztos” körzetébe, hogy támogatásáról biztosítsa. A kampányközpontban készült videóban, amelyet Borbély Lénárd csepeli polgármester osztott meg Facebook-oldalán, Németh Szilárd bemutatja a határon túlról érkezetteket a miniszterelnöknek.

„A nemzeti összefogás megvalósult itt, mert kitoltuk a kampányunkat térben és időben. Tegnap Wittner Marika ’56-os hősünk kampányolt nekünk, ő folyamatosan részt vett a kampányban. A határon túlról pedig Nagyszalontáról Török Laci és csapata megérkezett, Gálfi Árpád Székelyudvarhelyről, Benedek Laci Kápolnásfaluból is itt van, és velünk vannak a farkaslakiak, a megyei tanácsosok” – mondta a jelölt, hozzátéve: „Itt azok dolgoznak, akik ebből a rendszerből élnek is: polgármesterek, képviselők, megyei képviselők.”(444, hírszerk.)

15:47, 2018. április 08.
Íme a legidősebb erdélyi magyar szavazó

Minden bizonnyal megvan a legidősebb erdélyi magyar levélszavazó. A 99 éves homoródszentmártoni Miklós Ida személyesen szavazott Magyarország csíkszeredai konzulátusán.15:38, 2018. április 08.
Így szavazott az Együtt két társelnöke15:06, 2018. április 08.
Fidesz: Karácsony ne fenyegessen!

A Fidesz közleményében szólította fel az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét, hogy "ne fenyegesse" a választási szerveket és a köztársasági elnököt.

A nagyobbik kormánypárt arra reagált vasárnapi, az MTI-hez eljuttatott közleményében, hogy Karácsony Gergely reggeli sajtótájékoztatóján üdvözölte, ugyanakkor az Orbán-rendszer és Áder János köztársasági elnök súlyos kritikájának nevezte a magas választási részvételt.

A Fidesz közleményében az áll: a leghatározottabban visszautasítják Karácsony Gergely "erőszakos megszólalását".

14:49, 2018. április 08.
Rekordon a választáson való részvétel 14 órakor

Romániai idő szerint 14 óráig a választásra jogosult személyek 42,32%-a ment el szavazni. A részvétel továbbra is rekord magas:

Választási részvétel 14 óra
Infogram


14:48, 2018. április 08.
Szél: Az LMP 21. századi programot készített

Az LMP 21. századi programot készített és olyan politikusokkal dolgozik, akik csak jót tudnak adni az országnak - mondta Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje vasárnap, kora délután, azt követően, hogy leadta szavazatát Budakeszi egyik szavazókörében.

Az LMP társelnöke kifejtette: erős vidékpolitikával készülnek, mert Magyarország aranytartalékaként tekintenek a vidékre. Úgy vélekedett, a 21. századnak azok az országok a nyertesei, amelyek az oktatásba tesznek erőforrásokat, figyelnek az egészségügyre, és segítenek az embereknek, hogy mindig "top helyzetben legyenek a munkaerőpiacon". Mindezt azok az országok képesek jól végezni, ahol nem tűrik el a korrupciót - hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

14:44, 2018. április 08.
Az Indexet nem engedték be ott, ahol állítólag nagyon sok ukrajnai szavaz

Az Index riporterei elmentek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, azokra az ukrán határ menti településekre, ahonnan az elmúlt időszakban azt jelentették, hogy nagyon megnőtt az ottani házakba bejelentkezettek száma. Beregsurányban a választási bizottság és annak elnöke közölte velük, hogy nincs joguk belépni a szavazóhelyiségbe, holott a törvény a sajtó képviselőinek garantálja ezt a jogot. Bővebben a riport itt.

14:09, 2018. április 08.
Political Capital: Meglesz a 70% fölötti részvétel13:47, 2018. április 08.
Gyurcsány a határon túliakról visszakéri a magyarországiaknak a választás jogát

Bízik az ellenzék sikerében a vasárnap délelőtti választási részvételi adatok alapján a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke. Szavazata leadása után Gyurcsány Ferenc azt mondta újságíróknak, reméli, hogy hétfőtől egy új kormány megalakításának előkészítésével kell foglalkozniuk.

A Fidesz várhatóan kevesebb szavazatot fog kapni, mint amit mérnek nekik - mondta a budapesti, II. kerületi Áldás Utcai Általános Iskolában lévő szavazókörből távozóban az ellenzéki politikus. Gyurcsány Ferenc azt feltételezi, hogy a kormánypárt támogatottsága negyven százalék alatt lesz, ezért a Fidesz "politikai értelemben" kisebbségbe fog szorulni.

Azt, hogy "az ő választási rendszerük" révén politikai kisebbséggel többségbe kerülhetnek-e a parlamentben, nehéz megmondani - fogalmazott a pártelnök, hozzátéve: nem tekinti legitimnek a jelenlegi választási rendszert. Ha így lesz, akkor bajba kerül a Fidesz, mert "tartalmi értelemben kisebbségben kellene kormányozni, törvénytelen módon - vélekedett.

A politikus kijelentette, hogy akkor sem számít zavargásokra, ha a kormánypártok kisebbségbe kerülnek. Hozzátette, nem lehet bármit megtenni a kormányváltásért, a nyugalmat és a békét meg kell őrizni.

Hangsúlyozta, nem tart attól, hogy magas részvétel esetén a DK nem kerül be a parlamentbe. Úgy számol, hogy ha 65 százalékos részvételnél tíz százalékot kapnak, akkor 75 százalékos részvételnél "ebből a tízből 8,6 lesz". Úgy fogalmazott, hogy a Demokratikus Koalícióból egy közepes párt lesz, és a magas részvétel inkább a kormányváltást váróknak kedvez.

Egy, a külhoni magyarok szavazati jogára vonatkozó kérdésre azt felelte: azt kéri a határon túliaktól, engedjék meg, hogy "mi kapjuk vissza a jogunkat". 2010-ig a teljes magyar politikai osztály egyetértett abban, hogy azok döntsenek, akik viselik döntésük következményét - fűzte hozzá. (mti)

13:44, 2018. április 08.
Márki-Zay: Rendszerváltó hangulat van

A nemrég ellenzéki összefogással megválasztott hódmezővásárhelyi polgármester a változás szelét érzi a levegőben. A városában különösen nagy a részvételi arány.13:42, 2018. április 08.
Így buzdított Szél Bernadett, az LMP elnöke.13:40, 2018. április 08.
Több, mint 86 000-en szavaznának Budapesten átszavazással

Több mint 86 ezren szavaznának a fővárosban átjelentkezéssel - derül ki a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalának adataiból.

A www.valasztas.hu adatai szerint a fővárosba 86 756-an kértek átjelentkezést. A XI. kerületbe kértek legtöbben, 10 764-en átjelentkezést, a második legtöbben, 8199-en pedig a XIV. kerületbe.

A XIII. kerületbe 7 865, a IX. kerületbe 6 399, a III. kerületbe 5029 választópolgár jelentkezett át. A legkevesebb átjelentkezőt, 521-et a XVII. kerületbe várják. (mti)

Országszerte 200 041 választópolgár kérte átjelentkezését, a megyeszékhelyek közül a legtöbben (4964) Szegedre kérték az átjelentkezésüket, de sokan szavaznának átjelentkezéssel Győrben (4102), Debrecenben (4059), Pécsen (3539), Székesfehérváron (2198), Kecskeméten (2092) és Miskolcon (2054) is. A legkevesebb átjelentkezőt, 312-t a megyeszékhelyek közül Salgótarjánba várják.

12:59, 2018. április 08.
Csíkban egy gyímesi csángó megadja a módját :)

12:41, 2018. április 08.
Vona: Ma legalább két generációra eldől Magyarország sorsa

A mostani választás legalább két generációra eldönti Magyarország sorsát. A voksolás tétje, hogy "kivándorlóország leszünk-e vagy sem" - mondta a Jobbik elnöke újságíróknak vasárnap reggel, miután leadta szavazatát Gyöngyösön, a Pátzay János Katolikus Zeneiskolában.

A szavazókörbe feleségével érkező Vona Gábor a voksolás után kijelentette: a kormányváltásra szavazott és arra, hogy egy "jobbik Magyarország jöjjön a mai nap után".

Az első részvételi adatokat magasnak nevezve az ellenzéki politikus úgy vélte, a magas részvétel növeli a kormányváltás esélyét, majd arra kérte a választókat, hogy mindenki adja le voksát.
Vona Gábor köszönetet mondott mindenkinek, aki az elmúlt időszakban "a sok mocskolódás, sárdobálás és gyűlöletkeltés ellenére tisztességesen, sportszerűen kampányolt". Hozzátette: a Jobbik így tett, ezért tiszta lelkiismerettel áll ma a választók elé és kéri támogatásukat pártja számára a kormányváltás és annak érdekében, hogy "hazánk szabad, sikeres, boldog és nyugodt ország legyen".

Kérdésre válaszolva a pártelnök jelezte: korábban szerette a kampánycsendet, mert "a politikus, ha jól dolgozik, ilyenkorra elfárad", és a moratórium lehetőséget biztosított némi pihenésre. Ugyanakkor közölte: a jelenlegi szabályozás azt kívánja tőle is, hogy folytassa a munkát, így a nap folyamán először saját választókerületében, majd délután Budapesten is részt vesz a kampányban.

Ugyancsak újságírói felvetésre reagálva azt mondta: a választások után a Jobbik hajlandó együttműködni az LMP-vel, a Momentummal és az "új pártokkal" a 21. századi Magyarország megteremtéséért. Saját szavazóbázisuk azonban annyira heterogén és néppárti, hogy "erkölcsileg és taktikailag" sem lett volna helyes visszalépésekben gondolkodniuk - fűzte hozzá. (mti)

12:40, 2018. április 08.
Továbbra is rekord magas a részvétel

29,93 százalék délelőtt 11 órakor a részvételi arány országosan.
2014-ben egyébként 23,23 százalék volt. A legmagasabb eddig a szavazók száma délelőtt 11-kor 2006-ban volt: 27,2 százalék.

Budapest csaknem teljesen behozta a lemaradását a 9 órás adatokhoz képest (akkor azért még eléggé elmaradt az országos átlagtól), 29,14 százaléka ment el a fővárosiaknak voksolni.A legmagasabb a részvétel Békés megyében: 32,56 százalék. (mérce)

12:37, 2018. április 08.
Karácsony Gergely: az Orbán-rendszer kritikája a magas részvételi arány

Üdvözölte, ugyanakkor az Orbán-rendszer és Áder János köztársasági elnök súlyos kritikájának nevezte a magas választási részvételt vasárnap reggeli sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

Mint mondta, Áder Jánosnak arra kellett volna buzdítania az állampolgárokat, hogy éljenek legfontosabb szabadságjogukkal, és menjenek el szavazni.

Karácsony Gergely arra kért mindenkit, hogy vegyen részt a választáson, hangsúlyozva, a Fidesznek az alacsony, a változást akaróknak viszont a magas részvételi arány a jó. Hozzátette ugyanakkor, most a Fidesz is "kétségbeesetten mindent megtesz" szimpatizánsai mozgósítása érdekében.

A miniszterelnök-jelölt arra szólította fel a választási szerveket, hogy azonnal tegyék elérhetővé a www.valasztas.hu honlapot, Áder Jánost pedig arra, hogy "meg ne próbálkozzon azzal, hogy ha Orbán Viktor elveszíti a parlamenti többségét, (...) mégis őt bízza meg a kormányalakítással, hiszen pontosan tudjuk, hogy nincs olyan ellenzéki párt, amely ezzel a bandával, a Fidesszel kormányozni akarna". (mti)


12:35, 2018. április 08.
Orbán 10 000 migránssal riogatott

A választásnak komoly tétje van, Brüsszel még az idén, 2018-ban tízezer migránst telepítene Magyarországra. Hozzunk ma egy nagy, közös döntést arról, hogy nem engedjük be a bevándorlókat Magyarországra és megvédjük az országot. A kényelmet ma tegyük félre. A sorosisták mind ott lesznek, legyünk ott mi is. Ma jó döntést kell hoznunk, mert ha elhibázzuk, nem lehet jóvátenni. Mindenki menjen el, és adja mindkét szavazatát a Fideszre - olvasható az Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével készült interjúban, amelyet az Origo hírportál tett közzé vasárnap reggel.
Utoljára ekkora tétje a választásoknak 1990-ben volt. Most az ellenszél jóval erősebb, mint a hátszél. Mindenki érzi, hogy korszakhatáron egyensúlyoz Európa. Mindenki érzi, hogy az előttünk álló évek meghatározóak lesznek a kontinens következő évtizedei szempontjából - mondta Orbán Viktor.

Úgy fogalmazott, ezt a választást rendkívüli erővel próbálják befolyásolni a nemzetközi erők, így Magyarországon is a Soros-féle alapítványi rendszer. "Pontosan arra akartam felhívni a figyelmet végig a kampányban, hogy ne engedjük, hogy Magyarország sorsát kívülről határozzák meg, hanem mi magunk döntsünk a jövőnkről" - hangsúlyozta a Fidesz elnöke.

A mostani választás tétje, hogy nyolc év után folytatódnak-e Magyarország sikerei."Nekünk megadatott az esély, hogy ne kövessük el a nyugati hibákat, ne engedjük be a bevándorlók millióit" - mondta Orbán Viktor.

Kitért arra is: Soros György személyén kívül a pénz- és hataloméhség köti össze az ellenzék jelöltjeit. Ez egy frusztrált ellenzék, amely 2006 óta kudarcot kudarcra halmoz. "Ezzel szemben számunkra valóban Magyarország az első" - tette hozzá Orbán Viktor.

Az elmúlt nyolc év kormányzásának eredményeiről szólva a miniszterelnök azt emelte ki: a magyarok sokat dolgoztak, és ennek van eredménye. A bevándorlás ugyanakkor "meggyötri" a nálunk jóval gazdagabb országokat. A magyar emberek tudják, hogy ekkora terhet nem viselne el a magyar gazdaság. Akkor nem lesz pénz családtámogatásra, otthonteremtésre és nyugdíjakra. Mindez durván hangzik, de az igazság ilyen nyers - jelentette ki.

Magyarország a szólás- és sajtószabadság szempontjából üdítő oázis Európában. Az európai nyilvánosságot letarolta egy irányzatos újságírás, egy irányzatos világértelmezés, amit politikai korrektségnek neveztek el. Aki nem ennek megfelelően nyilatkozik, az szinte nem is ember, de legalábbis a demokraták köréből mindenképpen kiírta magát - mondta Orbán Viktor.

Nyugaton egy korlátozott sajtószabadság és politikai gondolkodás érvényesül, elhallgatják, meghamisítják, cenzúrázzák a bevándorlóországok mindennapjairól szóló híreket, ugyanakkor a magyar nyilvánosság élénk, sokszínű - tette hozzá.

"Mi olyan országban akarunk élni, ahol meg szabad írni az igazságot a migráció veszélyeiről; a terrorizmusról, a közbiztonság megszűnéséről, a nők elleni erőszakról, röviden arról, milyen az élet a bevándorlóországokban" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor kijelentette: azzal, hogy a gazdaság erősödött, az életviszonyok javultak, az emberek is úgy érzik, hogy az ország jobban teljesít. Mindenki érezheti, hogy évről évre léphetett egyet előre, ezért megjelent egy olyan társadalmi réteg, amely korábban távol tartotta magát a demokratikus akaratnyilvánítástól. Kiszélesedett a magyar demokrácia bázisa - mondta a kormányfő. (mti)


12:32, 2018. április 08.
Orbán Viktor már reggel fél nyolckor szavazott

Azt mondta, azért olyan korán, mert még mozgósítani megy az országba.12:30, 2018. április 08.
Rekord magas a részvételi arány, amikor tudósításunk elkezdődik. A reggel kilenc óráig leadott szavazatok szerint már a lakosság 13,19 százaléka adta le voksát. Ekkora a rendszerváltás után sosem volt. Előzőleg az elemzők úgy ítélték, hogy a magas részvétel az ellenzéki pártoknak kedvez.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS