2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Furgon hajtott a tömegbe Barcelonában

2017. augusztus 17. 20:31, utolsó frissítés: 2017. augusztus 24. 15:26

Egyes források szerint 13 halálos áldozata van a terrortámadásnak, a merénylőt őrizetbe vették.


Egy furgon hajtott a tömegbe csütörtök délután Barcelona legforgalmasabb sétálóutcáján, a La Ramblán. A Plaza de Catalunáról érkező fehér furgon több mint 500 métert hajtott a sétálóutcában, miközben számos járókelőt elgázolt. Legalább 13 halálos áldozata van a hivatalosan is terrortámadásnak minősített akciónak.

A támadó vagy támadók egy közeli török étteremben barikádozták el magukat.

12:07, 2017. augusztus 18.
Mindössze 18 éves lehet a barcelonai gázoló

A katalán El Periodico közzétett egy fotót, amely Moussa Oukabirt, a Ramblán történt csütörtöki terrortámadás feltételezett elkövetőjét, a tömegbe hajtó sofőrt ábrázolja.

A fiú a Ripollban letartóztatott Driss Oukabir öccse, mindössze 18 éves, maga is Ripollban él, és csak az utóbbi hónapokban radikalizálódhatott. A nyomozók szerint egy nagyon fiatalokból álló dzsihadista csoport tagja lehetett, amely csak az utóbbi hónapokban alakult ki, ezért nehéz lett volna felismerni.Testvéréről, Driss Oukabirról a katalán lap azt írja, bár csütörtökön arról szóltak a hírek, hogy önként adta fel magát a rendőrségen, miután látta, hogy keresik, ez nem igaz, és valójában egy járőr állította meg. Az ő nevében bérelték a fehér furgont, ami a tömegbe hajtott.

12:03, 2017. augusztus 18.
Az EL Periodico azt írja, egy spanyol család, aki épp egy napot töltött Barcelonában is az áldozatok között van: az apa és a 3 éves kisfiú meghalt, míg az anya, a kisfiú idősebb testvére és a nagynéni megsérült a támadásban.


11:57, 2017. augusztus 18.
Van egy Magyar sérült is

Van egy magyar sérültje a csütörtöki barcelonai támadásnak, egy nő könnyebben megsérült, de már el is hagyhatta a kórházat - mondta Magyar Levente, a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján.

Közölte, szerencsére a halálos áldozatok között nincs magyar.

A sérült nő kartörést szenvedett, a barcelonai főkonzulátus munkatársai személyesen is felvették vele a kapcsolatot, de konzuli segítséget nem kért - közölte.

Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar főkonzulátus folyamatos ügyeletet biztosít, a külképviselet a +34 629745593-as számon érhető el.


11:30, 2017. augusztus 18.
Még egy romániai áldozat van

Egy harmadik román állampolgárságú sérültet is azonosítottak a barcelonai támadást követően, tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget pénteken a külügyminisztérium.

"A spanyol hatóságok péntek reggel tájékoztatták Románia barcelonai konzulátusát, hogy a terrortámadás sérültjei között egy harmadik román állampolgárságú személyt azonosítottak. A hivatalos források szerint kórházban ápolják a sérültet, állapota nem súlyos" - írja a külügyminisztérium közleménye.

A minisztérium szerint az áldozatok azonosítása egy komplex folyamat, a helyzet percről percre változhat.

A bajba jutott román állampolgárok Románia barcelonai nagykövetségétől kérhetnek konzuli segítséget a következő telefonszámokon: +34 934 181 535 vagy +34 934 344 223, +34 661 547 853, illetve a diplomáciai képviselet +34 649 656 032-es telefonszámán.

Csütörtök este egy román sérültről számoltak be a hatóságok, a sebesültek között később még egy román állampolgárságú személyt találtak.

09:45, 2017. augusztus 18.
Egy katalán rádió szerint Ripollban letartóztattak egy harmadik férfit is, aki a tegnapi támadásokhoz köthető.

09:44, 2017. augusztus 18.
Javier Zaragoza, a spanyol Legfelsőbb Bíróság főügyésze szerint a barcelonai és cambrilsi terroristáknak nem volt korábbi hasonló ügyük.

09:22, 2017. augusztus 18.
Feldata magát a fő gyanúsított

A La Vanguardia spanyol lap azt írja, hogy Driss Oubakir, akit a gázolással gyanúsítottak, feladta magát a rendőrségen. Azt állítja, hogy azért találták meg a pírjait a furgonban, mert ellopták azokat. ugyanakkor azt mondja, valószínűleg a bátyja a tettes, és mindenben együttműködik a hatóságokkal.

Driss Oukabir marokkói származású, spanyol állampolgár, 28 éves. A Facebook lekapcsolta az oldalát tegnap este.

09:15, 2017. augusztus 18.
A Reuters azt írja francia külügyre hivatkozva közölte, hogy a terrortámadásnak 26 francia sérültje van, akik közül 11-nek súlyos az állapota

09:14, 2017. augusztus 18.
Amit a második támadásról tudni lehet

Robbanóöv volt azon az öt terroristán, akik a második támadást tervezték Cambrilsban, őket a rendőrök mind agyonlőtték. A második akcióban hét ember sérült meg, köztük egy rendőr. A legfrissebb jelentések szerint öt sérült kórházban van, egyikük állapota kritikus, ketten súlyosan sérültek meg. Két ember kevésbé súlyosan sérült.09:10, 2017. augusztus 18.
Tudose sajnálatát fejezte ki

Sajnálatát fejezte ki a barcelonai tragédia miatt Mihai Tudose miniszterelnök, aki hozzátette, hogy a román hatóságok rendkívüli figyelemmel követik a fejleményeket.

"Ezekben a rendkívül nehéz pillanatokban sajnálatunkat fejezzük ki a Barcelonában történt tragédia miatt és figyelemmel követjük a fejleményeket. Románia madridi nagykövetségén kríziskezelő központot hoztunk létre, Románia barcelonai konzulátusa folyamatosan kapcsolatban van a helyi hatóságokkal. Részvétünket fejezzük ki az áldozatok családjainak és a Barcelonában élőknek!" - írta Tudose Facebook-bejegyzésében.

09:09, 2017. augusztus 18.
Klaus Johannis is elítéli a terrotámadást

Klau Iohannis államelnök határozottan elítéli a terrortámadást, amely csütörtökön történt Barcelonában.

"Határozottan elítélem a barcelonai terrortámadást. Őszinte részvétemet fejezem ki az áldozatok családjainak. Együttérzünk Spanyolországgal." - írta az államfő a Twitteren.
07:58, 2017. augusztus 18.
Két romániai áldozat is van

A Külügyminisztérium szerint két román sérültje is van a támadásoknak: egy 42 és egy 37 éves férfi. Mindkettőjöket a környékbéli kórházakba szállították, állapotuk stabil.

07:42, 2017. augusztus 18.
20 országból vannak áldozatok

A legutolsó hivatalos tájékoztatás szerint 13-an haltak meg a barcelonai La Ramblán történt gázolásos merényletben, és 88-an sebesültek meg, az áldozatok pedig 20 különböző országból származtak.

A katalán régió belügyminisztériuma közölte, hogy a spanyolokon kívül franciák, németek, hollandok, argentinok, venezuelaiak, belgiumiak, peruiak, írek, kubaiak, görögök, macedónok, britek, osztrákok, pakisztániak, tajvaniak, kanadaiak, ecuadoriak, amerikaiak, kuvaitiak, törökök és kínaiak is vannak az áldozatok között.

Azt nem pontosították, hogy ki halt meg és ki az, aki csak megsebesült közülük. Tizenöt sérültnek súlyos az állapota, 23-nak kevésbé súlyos, 50-nek kisebb sérülései vannak. Gyerekek is vannak köztük.

Az áldozatok azonosítása végett a belügyminisztérium tájékoztatja a feltehetőleg érintett országok barcelonai konzulátusát. A holttestekből DNS-mintát vesznek a törvényszéki orvostani intézetben. A külföldiek holttestét csak jogilag megalapozott azonosítás után fogják repatriálni, bírói ítélet birtokában. A sérültek pszichiáteri segítséget kapnak, a külföldieknek tolmácsot biztosítanak.

07:41, 2017. augusztus 18.
Még mindig szökésben a fő gyanusított

A spanyol rendőrség közlése szerint a barcelonai terrortámadás, az alcanari házban történt szerda esti robbanás és az éjszakai cambrilsi merénylet összefügg. A rendőrség szerint Alcanarban gáztartályokat találtak, a felrobbant házban pedig robbanószert állítottak elő. Két embert vettek őrizetbe, akiknek közük lehet az eseményekhez, de a barcelonai támadó még mindig szökésben van

23:27, 2017. augusztus 17.
Pénteken együtt gyászol Barcelona

Péntek délben egy perces néma megemlékezésre várnak mindenkit a barcelonai városháza elé, jelentette be Ada Colau polgármester. A csütörtöki merényletnek legkevesebb 13 halálos áldozata és 80 sebesültje van.

23:24, 2017. augusztus 17.
Az Iszlám Állam magára vállalta a merényletet

Az ISIS terrorszervezet magára vállalta a barcelonai terrortámadást. Az Iszlám Állam az Amaq hírügynökség révén tette közzé közleményét, amely szerint vállalják a felelősséget a csütörtök délutáni barcelonai terrortámadásért.

21:49, 2017. augusztus 17.
A katalán rendőrség szerint Barcelona központjától 10 kilométerre, Sant Justben lelőtték a férfit, ugyanazt, aki a Diagonal sugárúton elütötte a Mossos egyik tagját és elmenekült. Az El País beszámolója szerint a férfi egy Ford Focussal menekült.

21:31, 2017. augusztus 17.
Az El País azt írja, hogy a Barcelonából kivezető Diagonal sugárúton elütötték a katalán rendőrség, a Mossos egyik emberét. Az nem biztos, hogy összefüggésben van az eset a terrortámadással.


21:29, 2017. augusztus 17.
Hivatalos: 13 halálos áldozat van

A hírt a kormány erősítette meg, 50 sebesültről beszélnek.

21:23, 2017. augusztus 17.
Őrizetben van egy ember

A Mossos, a katalán rendőrség közleménye szerint Barcelona központjában nincs túszejtés, senki sincs terroristák fogságában. Korábban ugyanis az terjedt el, hogy egy török vendéglőben több ember esett csapdába, amikor egy vagy két merénylő oda menekült, miután egy furgonnal a Las Ramblas úton az ott sétálók közé hajtott, és 530 méteren keresztül haladt a tömegben. Az eddigi jelentések szerint legalább egy ember meghalt és 64-en sérültek meg. Korábban olyan hírek is napvilágot láttak, hogy 13 halott van.
A Mossos csütörtök este megerősítette, hogy egy embert őrizetbe vettek, őt terroristaként kezelik.

21:13, 2017. augusztus 17.
Spanyol lapok úgy tudják, a mentősök eddig 64 sebesültet láttak el. Egy gyerek kritikus állapotban van.

21:08, 2017. augusztus 17.
Ez volt az útvonal

Az autó a Las Ramblason 80km/h sebességgel hajtott végig, és megpróbált minél több embert elütni.
21:03, 2017. augusztus 17.
Találtak egy második furgont is

Vic városka polgármestere szerint a Barcelonától mintegy hetven kilométerre lévő településen talált második furgont minden bizonnyal azért parkolták ott le, hogy azzal meneküljenek tovább, ha elérnek odáig.

20:50, 2017. augusztus 17.
Túsztárgyalások zajlanak

A katalán El Periodico című lap úgy tudja, két elkövető volt, akik elbarikádozták magukat az étterembe, jelenleg is zajlik az elkövetőkkel a túsztárgyalás, akik a La Luna in Istanbul étteremben ejtettek túszokat, majd a közeli La Boqueria étteremben barikádozták el magukat.

20:45, 2017. augusztus 17.
A rendőrség minden helyi lakost arra kér, hogy maradjanak otthon: Terrortámadás volt, mindenki maradjon a lakásában, illetve zárt helyen - írják.

20:42, 2017. augusztus 17.
A spanyol rendőrség megosztott egy fotót egy lehetséges elkövetőről, eszerint a furgont egy Driss Oukabir nevű férfi bérelte ki. Íme a lehetséges elkövető arcképe:Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS