2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az USA légitámadásokat indított Szíria ellen

2017. április 07. 07:13, utolsó frissítés: 2018. március 15. 10:35

A keddi vegyifegyveres támadásra válaszlépésként péntek hajnalban 59 rakétát indítottak Homsz ellen.


- Péntek hajnalban az Egyesült Államok masszív rakétatámadást intézett a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen

- A légicsapásokat a keddi vegyifegyveres támadás elleni válaszlépésként indították

- Trump felszólította "a civilizált nemzeteket", hogy vessenek véget a vérontásnak és a mészárlásnak Szíriában

- az amerikai haderő 59 Tomahawk robotrepülőgépet indított, és az első jelzések szerint repülőgépek, hangárok, üzemanyag-, és logisztikai raktárak, továbbá légvédelmi rendszerek és radarok megsemmisítésével sikerült csökkenteni a damaszkuszi kormány képességét újabb vegyifegyver-támadások indítására.

16:18, 2017. április 07.
Külügy: az USA reakciója határozott válasz volt

Románia elítéli a szíriai Khan Shaykhun városa ellen végrehajtott vegyifegyver-támadást; az Amerikai Egyesült Államok reakciója határozott válasz volt a régióban elkövetett atrocitásokra - írja a külügyminisztérium pénteki közleményében.

"A román állam elítéli az Idlib tartománybeli Khan Shaykhun városa ellen április 4-én végrehajtott vegyifegyver-támadást, amelyben civilek, köztük gyerekek is életüket vesztették. Az Amerikai Egyesült Államok április 7-ei akciója határozott válasz a szíriai atrocitásokra. Románia kiáll szövetségesei és partnerei mellett" - írja a külügyminisztérium.

Az idézett forrás szerint Románia támogat minden olyan erőfeszítést, amely a szíriai konfliktus megoldására irányul, hiszen az a kirobbanása óta eltelt hat év alatt számos emberi áldozatot követelt, jelentős anyagi károkkal járt, ugyanakkor fokozta az instabilitást a régióban, és ellenőrizhetetlen migrációhoz vezetett. (agerpres)

16:14, 2017. április 07.
Putyint senki se hívta fel

Oroszországot a meglévő csatornákon keresztül értesítették a Szíria ellen készülő amerikai csapásokról, de Vlagyimir Putyin elnököt "senki se hívta fel" - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken Moszkvában.

Peszkov szerint Moszkva a szövetségese elleni agresszióként fogta fel az Egyesült Államok Szíria elleni támadását.

"Mivel támogatást nyújtunk a szíriai fegyveres erőknek a szíriai vezetés kérésének megfelelően, ezért Szíria a szövetségesünknek számít" - mondta.

Kijelentette, hogy a történtek egyértelműen ártottak a terrorizmus elleni harc ügyének. Sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a szíriai katonai reptérre mért amerikai csapást "de facto az Iszlám Állam, az an-Nuszra Front és más terrorszervezetek érdekében hajtották végre".

Peszkov a védelmi minisztériumra hárította át annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy a orosz haderő képes-e megvédeni a szíriai hadsereg objektumait.

A szóvivő megerősítette, hogy Moszkva felfüggesztette a szíriai katonai légi bevetések biztonságának szavatolását célzó orosz-amerikai memorandum hatályát, mert az éjszakai támadás miatt "értelmét vesztette". Közölte, hogy noha az erre szolgáló katonai csatornákat továbbra is fenntartják, orosz részről véget vetettek a szíriai műveletekről folytatott eszmecserének.

Mint mondta, a történtek után "jelentősen megnőtt" az incidensek kockázata Szíriában. Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az orosz fegyveres erők főparancsnoka, Putyin elnök hatásköre eldönteni, hogy növeljék-e az orosz katonai jelenlétet a polgárháború sújtotta arab országban. (mti)

12:32, 2017. április 07.
Lavrov: remélhetőleg nem lesz helyrehozhatatlan kár az orosz-amerikai kapcsolatokban

Provokációnak minősítette a Szíria elleni amerikai légicsapást pénteken Taskentben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, egyben kifejezve reményét, hogy az nem okoz helyrehozhatatlan kárt Oroszország és az Egyesült Államok viszonyában.

Miként korábban Vlagyimir Putyin nevében a Kreml szóvivője, Lavrov is agressziónak nevezte a támadást és kijelentette, Moszkva magyarázatot fog követelni Washingtontól a történtek miatt. Mint mondta, a támadás az Irak elleni 2003-as nyugati támadásra emlékezteti.

Elmondta, hogy orosz katonák nem sérültek meg a támadásban. (mti)


12:31, 2017. április 07.
Románia elítéli a szíriai vegyifegyveres támadást

Románia elítéli a Szíriában történt vegyifegyver-támadást - mondta pénteken Sorin Grindeanu miniszterelnök.

"A román állam elítéli a pár nappal ezelőtt történt vegyifegyver-támadást. Az ehhez hasonló tetteket meg kell büntetni, és mi eleget teszünk a NATO-tagságunkból eredő kötelezettségeinknek. Annak a támadásnak semmi köze nem volt semmiféle nemzetközi szabályozáshoz" - fogalmazott Grindeanu, miután meglátogatta a craiovai Ford-gyárat.

A kormányfő hozzátette, pénteken reggel tárgyaltak a témáról Gabriel Leş védelmi és Teodor Meleşcanu külügyminiszterrel, utóbbi hamarosan hivatalos közleményben tájékoztat a tárca álláspontjáról.

Arra a kérdésre, hogy az Amerikai Egyesült Államok tájékoztatta-e Romániát és NATO-partnereit arról, hogy rakétákkal készül megtámadni Szíriát, a kormányfő azt mondta, meg van győződve erről.

"Meggyőződésem, hogy az USA tájékoztatta NATO-szövetségeseit és nem csak, és hogy minden procedúrát betartott. E tekintetben nincsenek kétségeim" - fogalmazott Grindeanu. (agerpres)

11:35, 2017. április 07.
Merkel és Hollande szerint egyedül Aszad a felelős a légicsapásokért

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő szerint kizárólag Bassár el-Aszad szíriai elnököt terheli a felelősség az országában egy légi támaszpont ellen végrehajtott pénteki amerikai légitámadásért.

A német kancellár és a francia elnök közös közleménye szerint "egyedül Aszad elnök felelős" azért, hogy a Szíria északnyugati részén fekvő Hán Sejkúnban kedden vegyi fegyverrel elkövetett "mészárlás" után egy amerikai légicsapás lerombolt egy szíriai katonai célpontot.

A vegyi fegyverek alkalmazása és a szíriai lakosság ellen elkövetett bűnök szankciókat követelnek Bassár el-Aszaddal szemben, ahogyan Franciaország és Németország már a 2013 nyarán a Damaszkusz közelében fekvő Gútában végrehajtott vegyifegyver-támadás után is követelte - emelte ki Angela Merkel és Francois Hollande. (mti)


11:25, 2017. április 07.
Az oroszok tudtak a vegyi támadásról?

A The Guardian forrásai szerint az amerikai titkosszolgálatok úgy tudják, orosz személyzet is volt a légibázison, amikor szaringázzal fegyvereztek fel egy szíriai vadászgépet. Azt nem állapították még meg, hogy az oroszok tudták is, hogy mi történik.11:05, 2017. április 07.
Moszkva az ENSZ BT összehívását kéri

Moszkva kérte, hogy a Szíria ellen intézett amerikai támadás miatt hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését - közölte pénteken Moszkvában Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

10:59, 2017. április 07.
Hatan haltak meg a légicsapásokban

A szíriai hadsereg közlése szerint hatan haltak meg a hatalmas anyagi károkat okozó légicsapásokban.

Ugyanakkor azt is közölték, hogy "tovább folytatják a terrorizmus elleni harcot, és visszaállítják a biztonságot és a békét egész Szíriában". (bbc)

10:56, 2017. április 07.
Az oroszok bekeményítenek

Az orosz külügyminisztérium bejelentette: felfüggesztik az USÁ-val kötött légtérbiztonsági egyezményüket. Ez az egyezmény szavatolta a szíriai bevetések biztonságosságát.

10:08, 2017. április 07.
Nincs orosz sérült

Nincs orosz sérültje a szíriai légibázis elleni amerikai támadásnak - jelentette ki pénteken Dmitrij Szablin, az orosz parlamenti felsőház védelmi bizottságának tagja.

Szablin az Interfax hírügynökségnek kijelentette, hogy az információhoz "saját forrásból" jutott hozzá.

09:39, 2017. április 07.
A brit kormány támogatja a légicsapásokat

Nagy-Britannia kormánya teljes mértékben támogatja a vegyifegyver-támadásra válaszképpen mért amerikai légicsapásokat.

A miniszterelnöki hivatal egy szóvivője azt nyilatkozta, ez szerintük megfelelő válaszlépés volt a szíriai rezsim barbár támadására, a légicsapások pedig további vegyifegyveres támadásokat akarnak megakadályozni. (bbc)

09:37, 2017. április 07.
Homszi kormányzó: vannak civil áldozatok

Homsz város kormányzója szerint a légicsapásokban civilek is meghaltak. azt mondta, a légi támaszpont közelében fekvő faluban öt ember életét vesztette és heten megsebesültek. (bbc)09:35, 2017. április 07.
Az oroszok elítélték a légicsapásokat

Egy szuverén nemzet elleni agressziónak nevezte az amerikai légicsapásokat a Kreml szóvivője.

Dmitrij Peszkov azt közölte, Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a támadások el akarják terelni a figyelmet az amerikai haderő okozta civil halálesetekről Irakban, és súlyosan károsítják az amerikai-orosz kapcsolatokat. (bbc)


08:55, 2017. április 07.
A Pentagon videót közölt a rakétakilövésekről06:54, 2017. április 07.
Donald Trump beszéde után nyilatkozott Rex Tillerson külügyminiszter és Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó is.

Tillerson, aki szintén Floridában tartózkodik és részt vesz a Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatandó tárgyalásokon, közölte: az Egyesült Államok csaknem teljes bizonyossággal tudja, hogy az idlíbi vegyifegyver-támadáskor szaringázt vetettek be.

A megtorló légicsapásokat a miniszter "arányosaknak" minősítette. Majd ismét felvetette Oroszország felelősségét, azt állítva, hogy Moszkva nem ellenőrizte a 2013-ban Szíriával a vegyifegyver-készletének megsemmisítéséről kötött megállapodás végrehajtását. Tillerson szerint Moszkva "vagy cinkos, vagy alkalmatlan egy egyezmény végrehajtására".

Hozzátette: Moszkvát ugyan előzetesen tájékoztatták a mostani légicsapásokról, de nem kérték a beleegyezését.

Az amerikai diplomácia irányítója hangsúlyozta: a légicsapások elrendelése is bizonyítja, hogy Trump elnök felkészült a döntő cselekvésre, ha választ kell adni gyűlöletes akciókra.

Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó arról tájékoztatott, hogy az idlíbi gáztámadásra adandó válaszcsapáshoz három opciót vázoltak fel az elnöknek, aki különösen két változatot tartott megfelelőnek, s a döntést végül csütörtökön hozta meg.

06:54, 2017. április 07.
Az első információk szerint a Tomahawk manőverező robotrepülőgépek az amerikai haditengerészetnek a Földközi-tenger keleti térségében állomásozó rombolóhajóiról indultak, és a szíriai Homsz közelében lévő légibázisra mértek csapást.

A CNN hírtelevízió szerint az Egyesült Államok több mint 50 Tomahawkot indított, szíriai légibázisok, kifutópályák, üzemanyagállomások ellen. A CNN arról is tudósított, hogy Washington több országot előre értesített a várható légicsapásokról, a Pentagon - az amerikai védelmi minisztérium - pedig bejelentette, hogy az Egyesült Államok informálta az orosz haderőt is. A légicsapások egyébként nem érintettek olyan térséget a homszi légibázison, ahol orosz haderő állomásozik. (mti)

06:53, 2017. április 07.
Donald Trump amerikai elnök a floridai rezidenciáján rövid beszédben jelentette be döntését a szíriai célpontok elleni támadásokról. Megismételte, hogy mélyen megrendítette őt a szíriai Idlíb tartományban végrehajtott gáztámadás, és leszögezte, hogy szerinte a korábbi évek erőfeszítései Bassár el-Aszad szíriai elnök álláspontjának, viselkedésének megváltoztatására immár végleg kudarcot vallottak.

Trump elnök diktátornak nevezte Aszadot, és hangsúlyozta álláspontját, miszerint a szíriai elnök rendelte el az idlíbi gáztámadást, melynek során halálos ideggázzal öltek meg ártatlan embereket, köztük gyermekeket, kisbabákat.

Trump hozzátette: "Nem lehet vita tárgya, hogy Szíria tiltott vegyi fegyvereket vetett be, s ezzel megsértette a vegyi fegyverek betiltásáról rendelkező nemzetközi egyezményt, továbbá figyelmen kívül hagyta az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgetését is".

Az amerikai elnök a rövid beszédben felszólította "a civilizált nemzeteket", hogy vessenek véget a vérontásnak és a mészárlásnak Szíriában. Egyúttal hangsúlyozta: az Egyesült Államok "létfontosságú nemzetbiztonsági érdeke", hogy megelőzze és elrettentse a halálos vegyi fegyverek elterjedését és használatát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS