2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az USA finanszírozta az írországi EU-ellenes kampányt?

2008. szeptember 23. 09:58, utolsó frissítés: 09:58

Ki kell vizsgálni, igazak-e azok a feltételezések, amelyek szerint az Egyesült Államok állhatott az írországi népszavazáson a végül is sikeresnek bizonyult elutasító kampány mögött - mondta Daniel Cohn-Bendit német zöldpárti európai parlamenti képviselő az EP hétfői brüsszeli ülésén.

Cohn-Bendit felhívta a figyelmet arra az elmúlt héten az ír sajtóban megjelent feltételezésre, miszerint kapcsolat lehetett az EU intézményrendszerét megreformáló lisszaboni szerződésről szóló népszavazáson a szerződés elfogadása ellen kampányolók finanszírozói és az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon, illetve az amerikai hírszerzés, a CIA között.

Ennek az elképzelhető amerikai beavatkozásnak az oka - mondta Cohn-Bendit - a cikk szerint az lett volna, hogy Európa "ne legyen túl erős". A lisszaboni szerződés ugyanis jelentős mértékben "áramvonalasítaná" az unió döntéshozatali mechanizmusát.

Hans-Gert Pöttering
, az Európai Parlament elnöke - Cohn-Benditnek adott válaszában - egyetértett azzal, hogy "teljes átláthatóságra" van szükség az ügyben. Az Európai Parlament elnöke emlékeztetett arra, hogy a nem-kampányt finanszírozó, Libertas nevű szervezet képviselője, Declan Ganley üzletember korábban azt állította: a támogatások kis összegűek voltak, és egyszerű polgároktól érkeztek. Most viszont beismerte, hogy szervezete 200 ezer eurót kapott magánforrásokból, valamint elismerte azt is, hogy a Pentagonnal katonai megbízásokról szóló, 200 millió dolláros nagyságrendű szerződéseket kötött.

"Nem engedhetjük meg, hogy Európa károkat szenvedjen, miközben az átláthatóságot követelők magukat nem vetik alá ugyanezen mércének" - mondta Pöttering, és támogatásáról biztosította az ügy kivizsgálását már megkezdő Dick Roche ír Európa-ügyi minisztert. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS