2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

McCain és Obama együtt emlékezett meg a Ground Zerónál

2008. szeptember 12. 12:35, utolsó frissítés: 12:35

Az amerikai republikánus és demokrata elnökjelölt félretéve a pártos szembenállást közösen emlékezett meg csütörtökön a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek hetedik évfordulójáról; John McCain és Barack Obama együtt helyezett el virágot a Ground Zerónál, a leomlott Világkereskedelmi Központ helyén New Yorkban.

A külpolitikai kérdésekben eltérő nézeteket valló McCain és Obama egész nap tartózkodott az egymást bíráló politikai reklámoktól, és előzetes megállapodásuknak megfelelően egyikük sem mondott beszédet a megemlékezésen.

A két elnökjelölt korábban közös nyilatkozatban tudatta: együtt tisztelegnek "minden egyes amerikai emléke előtt, aki a 2001-es támadásokban meghalt". McCain és Obama arról írtak: "szeptember 11-én mindannyian összefogtunk, nem demokratákként vagy republikánusokként, hanem amerikaiakként; egységbe forrtunk, mint egy amerikai család; csütörtökön félretesszük a politikát és összefogunk, hogy megújítsuk ezt az egységet".

Az Obama-stáb közleménye arra hívta fel a figyelmet, hogy a hét évvel ezelőtti merényletekért felelős terroristák még szabadlábon vannak, akiket felelősségre kell vonni.

A legfrissebb népszerűségi adatok szerint McCain beérte vagy megelőzte a korábban vezető Obamát. A Quinnipiac University felmérése Obama előnyét mutatja két döntő fontosságú államban, Ohióban és Pennsylvaniában, McCain vezet viszont Floridában, ahol a 2000. évi választás eldőlt.

A CNN hírtévé csütörtöki közlése szerint a terrorista fenyegetés csak a negyedik legfontosabb kérdés az amerikai szavazók számára; jobban aggódnak a gazdasági kilátások, az iraki háború befejezése, valamint az egészségügy helyzete miatt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS