2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tömegpusztító fegyverek: sebezhető az USA

2008. szeptember 10. 10:01, utolsó frissítés: 10:09

Az Egyesült Államok még mindig rendkívül sebezhető a tömegpusztító fegyverekkel szemben – idézett egy megjelenés előtt álló tanulmányt a keddi New York Daily News című lap. A független szakértői testület munkáját Lee Hamilton volt kongresszusi képviselő és a korábbi úgynevezett 9/11-es kétpárti szakértői bizottság több más tagja irányítja.

A tanulmány megállapította, hogy az utóbbi időben a grúziai válság miatt megromlott orosz-amerikai viszony csak megnehezíti a terrorellenes küzdelmet. "Egy újabb, az Egyesült Államok elleni nagy terrorista támadás veszélye még mindig nagyon valóságos (...) a terroristák kezébe kerülő atom-, vegyi vagy biológiai fegyver az egyetlen jelentős fenyegetés nemzetünkre nézve" – ez az egyik fő következtetése az amerikai jelentésnek, amelyet szerdán hoznak nyilvánosságra.

A szakértők szerint nem járt sikerrel az arra irányuló nemzetközi együttműködés, hogy meggátolják a terroristák számára tömegpusztító fegyverek beszerzését. Sok ország továbbra is figyelmen kívül hagyja az ilyen fegyverek terjedésének megelőzését célzó ENSZ-törekvést, és számos országban nem létezik biológiai fegyvereket bevető terroristák elleni védelem sem.

Hamilton külön felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország fontos szerepet játszik az atomfegyverek terjedésének megakadályozásában és abban, hogy a volt szovjet térségben felszámolják a vegyifegyverkészleteket. Az együttműködést ezen a téren veszélyezteti a grúziai orosz invázió miatti orosz-amerikai szembenállás, valamint a tervezett lengyelországi amerikai rakétavédelmi bázis. "Mindazok a dolgok, amelyekkel megbüntetjük Oroszországot, megnehezítik, hogy más kérdésekben egyeztessünk velük" – áll a tanulmányban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS