2020. április 1. szerdaHugó
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Letartóztattak egy pedofil papot Ausztráliában

2008. szeptember 03. 17:43, utolsó frissítés: 17:43

Letartóztattak Ausztráliában egy nyugdíjas papot, akit 93 rendbeli szexuális bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak – közölte a rendőrség szerdán. Brian Spillane egy közismert katolikus fiúiskolában – az Új-Dél-Wales szövetségi államban fekvő Bathurst Szent Szaniszlóról elnevezett tanintézetében (St. Stanislaus College) – dolgozott tanárként és lelkészként. Spillane-t eredetileg azzal gyanúsították, hogy öt egykori diákjával harminchárom esetben fajtalankodott, de egy másik nyomozás további hatvan esetre derített fényt.

Az ausztrál rendőrség augusztusban indított átfogó nyomozást szerzetesek és tanárok ellen, miután felmerült annak gyanúja, hogy a Szent Szaniszló iskolában a 80-as években mintegy negyven tanulót molesztáltak hét év alatt. Spillane keddig feltételesen szabadlábon volt, de miután újabb bűncselekmények gyanújába keveredett, a rendőrség vizsgálati fogságba helyezte.

Az 1867-ben alapított St. Stanislaus College Ausztrália legrégibb katolikus fiúiskolája, 7 és 12 éves gyermekek tanulhatnak ott.

Új-Dél-Walesben őrizetbe vettek egy másik, 81 éves papot, akit azzal gyanúsítanak, hogy negyven évvel ezelőtt szexuálisan molesztált egy karénekes fiút. Ugyancsak rácsok mögé került egy protestáns lelkész, a 65 éves John Sidney Denham, akiről kiderült, hogy a 70-es és 80-as években illetlenül viselkedett 18 fiúval.

A Broken Rites nevű, az áldozatokat védő szervezet adatai szerint eddig több mint száz papot vagy szerzetest ítéltek el Ausztráliában kiskorúak elleni szexuális erőszakért. Júliusi ausztráliai látogatásán XVI. Benedek pápa találkozott néhány áldozattal, és a Szentszék nevében bocsánatot kért tőlük. (mti/efe)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS