2019. december 13. péntekLuca, Ottilia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Karadzic a hágai eljárás megszüntetését kérte

2008. augusztus 27. 13:32, utolsó frissítés: 13:34

Az ellene folyó eljárás megszüntetését kérte a hágai Nemzetközi Törvényszéktől (NT) Radovan Karadzic, eljárási hibákra és az ellene irányuló fenyegetésekre hivatkozva egy kedden nyilvánosságra hozott folyamodványban.

Abban az esetben, ha mégis sor kerül a felelősségre vonásra, Karadzic nem számít tisztességes eljárásra. A törvényszéket elfogultnak tartja, és úgy véli, a sajtó őt rossz színben feltüntető tudósításokban számolt be bíróság elé állításáról, s hogy a negatív tálalás után nem ártatlanságából fog kiindulni a testület.

A 13 évi bujkálás után elfogott Karadzic egy előző kérvényében és a bíróság előtti első meghallgatása alkalmával is hivatkozott egy állítólagos, Richard Holbrooke amerikai diplomatával kötött megállapodásra, amely állítása szerint mentességet biztosított neki a felelősségre vonás alól, ha eltűnik a közéletből.

Az új kérvényben azt írta: letartóztatásával megsértették ezt a megállapodást, ami viszont szerinte maga után vonja azt is, hogy a NATO-tagállamai "likvidálási" kísérletének eshet áldozatul. Nem valószínű, hogy az NT fogdájában fizikai támadás érné – vélekedett -, ennél "sokkal elegánsabb" módon, "jogi úton történő likvidálásával" próbálkoznának a NATO-országok. Karadzic azt állítja: "ha akadálytalanul érintkezhetne jogi tanácsadóival, bizonyítékkal is szolgálhatna" arra, hogy ezeknek az országoknak feltett szándéka leszámolni vele. (mti/afp/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS