2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Olajfúrások veszélyeztetik az Amazonast

2008. augusztus 15. 18:29, utolsó frissítés: 18:29

Talán az eddigi legnagyobb veszélyt jelenti az amazonasi esőerdőre a térségben engedélyezett 180 kőolajfeltárás, fenyegetve a világ legnagyobb fennmaradt tropikus esőerdejének állat-és növényvilágát mintegy 688 ezer négyzetkilométernyi területen - állapították meg amerikai kutatók. Az érintett térség Brazílián, Perun, Bolívián, Kolumbián és az Ecuadoron keresztül húzódik.

A Duke Egyetem kutatói a Save America's Forests és a Land is Life amerikai természetvédő szervezetek szakembereivel közösen készítették tanulmányukat, amelyet a Public Library of Science tudományos honlapon tettek közzé. A szakemberek szerint ezek az olajkitermelő térségek azokon a területeken terülnek el, ahol az esőerdő leginkább érintetlen részei vannak, hatalmas, változatos állatvilággal. Különösen a kétéltűek miatt aggódnak, mivel ezek az élőlények világszerte a leginkább veszélyeztetett állatfajták.

Úgy vélik, a perui esőerdőben a legrosszabb a helyzet, ahol 64 térségben engedélyezték az olaj- és gázkitermelést, ez a terület lefedi az ország esőerdőjének 72 százalékát.

A brazil kormány a közelmúltban adott 25 olajfeltárási engedélyt az Amazonas nyugati, távoli területein, ahol a szakemberek szerint eddig fel nem fedezett bennszülöttek is élnek. Ezzel megsértik az indiánok jogait, mivel a természeti erőforrások kiaknázása a bennszülöttek engedélye nélkül nem lehetséges - mutatnak rá a kutatók.

Az amazonasi esőerdő 4,1 millió négyzetkilométernyi területen, Dél-Amerika 40 százalékán terül el. Az erdő 20 százalékát már letarolták. (mti/ap/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS