2019. április 24. szerdaGyörgy
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Pentagon új védelmi stratégiája: a terrorizmus elleni harc

2008. augusztus 01. 01:39, utolsó frissítés: 01:39

A Pentagon új nemzetvédelmi stratégiát fogadott el, amely az al-Kaida és más hasonló terrorcsoportok elleni harcra helyezi a fő hangsúlyt - jelentette csütörtökön a The Washington Post.

Az amerikai lap szerint a Robert Gates védelmi miniszter által a múlt hónapban jóváhagyott 23 oldalas dokumentum, melyet még nem hoztak nyilvánosságra, de a kongresszusi képviselők már megkapták, a más országokkal kialakuló hagyományos konfliktusok helyett a "nem reguláris" hadviselés fortélyainak elsajátítására szólítja fel a hadsereget.

"A harcban továbbra is Irak és Afganisztán marad a központi front, de nem tekinthetünk el attól, hogy egy hosszú távú, szakaszos, többfrontos és sokdimenziós konfliktusba bonyolódunk, amely sokkal összetettebb és differenciáltabb lesz, mint volt a hidegháborús konfrontáció a kommunizmussal. Az iraki és afganisztáni siker kulcsfontosságú, de önmagában nem elegendő a győzelemhez" - idézte a Post a dokumentumot.

Gates 2006 végén vette át hivatalát elődjétől, Donald Rumsfeldtől, aki a megelőző katonai csapásokra összpontosított. Az új stratégia kidolgozói, bár továbbra is lényegesnek tekintik az erő alkalmazását, mégis úgy látják, hogy a terroristák elfogásánál és megölésénél fontosabb lenne a helyi részvétel ösztönzése a kormányban és a gazdasági programok támogatása a fejlődés előmozdítása végett, valamint az igyekezet azoknak a sérelmeknek a megértésére és kezelésére, melyek gyakran a felkelések okát képezik. (mti/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS