2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Merényletekkel fenyegetőzött az olimpia idejére egy ujgur szakadár csoport

2008. július 26. 18:52, utolsó frissítés: 18:52

Több merénylet elkövetőjeként jelentkezett és újabbakkal fenyegetőzött a pekingi olimpia idejére egy ujgur szakadár csoport - közölte egy terrorveszélyt figyelő amerikai szervezet.

A washingtoni székhelyű Intel Center pénteki bejelentése szerint az interneten megjelent egy július 23-ra keltezett videofelvétel, amelyen egy - magát a Turkesztáni Iszlám Párt katonai vezetőjeként azonosító - férfi közölte: szervezete követett el több merényletet az utóbbi időben Kínában. Ezek közé sorolta egy autóbusz május 5-i felrobbantását Sanghajban (Shanghai), aminek következtében három ember vesztette életét, valamint a Ven-csouban (Wenzhou) július 17-én rendőrök ellen intézett támadást és három autóbusz július 21-i felrobbantását Jünan (Yunan) tartományban.

A magát Seyfullah parancsnoknak nevező férfi merényletekkel fenyegetőzött a pekingi olimpia idejére. Állítása szerint a sporteseménnyel kapcsolatos "legérzékenyebb helyeket" szemelték ki célponttul, közép-kínai városok ellen intéznek támadást, még soha nem alkalmazott taktikával.

A Stratfor elemző központ szerint a Turkesztáni Iszlám Párt elnevezés a Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalom (ETIM) nevű szakadár szervezetet takarja, amely azért küzd, hogy a Kína északnyugati részén található, tízmillió muzulmánnak otthont adó Hszincsiang-Ujgur autonóm területet (Xinjiang Uygur Zizhiqu) Kelet-Turkesztán néven kiszakítsák Kínából. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS