2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A pamplonai bikafuttás mérlege: 457 sebesült és egy halott

2008. július 14. 17:54, utolsó frissítés: 17:54

457 résztvevő megsérült, egy néző pedig életét vesztette az idei bikafuttató fesztiválon Pamplonában – közölték hétfőn az észak-spanyolországi város hatóságai.

A július 6-án kezdődött fesztivál utolsó napján, hétfőn harmincheten sérültek meg, köztük két brit és két dán turista. Az összesített listán szereplő 457 résztvevőből 42 életveszélyes sérüléseket szerzett. A sérültek közül legrosszabbul egy 37 éves spanyol járt, akit megtaposott egy bika és több csonttöréssel, mellkaszúzódással és lépszakadással ápolnak.

Ugyancsak súlyos állapotban van egy 22 éves kaliforniai turista, akit a farán öklelt fel egy bika. Idén egyébként összesen négy embert ökleltek fel a bikák, héttel kevesebbet, mint 2007-ben. A végső mérleg is némileg kedvezőbb, mint a tavalyi, amelybe több mint ötszáz sérült került.

A hagyományos San Fermin fesztiválon nyolc napon át minden reggel hat bikát engednek szabadon az istállókból az aréna felé vezető 800 méteres útvonalra. A Spanyolország és a világ minden tájáról érkező kalandvágyó résztvevők együtt futnak az állatokkal a szűk belvárosi utcákon. A cél, hogy minél közelebb kerüljenek a jó féltonnás bikákhoz, fegyverük mindössze egy összetekert újság lehet. Az arénába hajszolt állatokat este, a bikaviadalon leölik.

A város védőszentje, Szent Fermin tiszteletére 1924 óta évente rendezett fesztiválon mostanáig összesen 14 résztvevő halt meg, legutóbb egy 62 éves spanyol 2003-ban. Idén a résztvevők mind túlélték a futamokat, egy 23 éves ír férfi viszont részegen lezuhant egy falról és szörnyethalt.

Az esemény Ernest Hemingway Fiesta című, 1926-os elbeszélésével vált világhírűvé. Az idei díszvendég John Hemingway, az amerikai író unokája volt. „Sok résztvevő könnyelműsége engem valósággal sokkolt. Különösen az volt vérfagyasztó, amikor néhányan teljesen részegen akartak futni a bikák előtt” – nyilatkozott a díszvendég, aki ugyancsak író és nemrég a nagyapjáról publikált egy kötetet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS