2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sarkozy nemkívánatos személy Kínában

2008. július 03. 16:14, utolsó frissítés: 16:14

A kínaiak nem akarják látni Sarkozyt az olimpián - ez derült ki a sina.com kínai hírportálon megjelent közvélemény-kutatás eredményéből.

Nicholas Sarkozy hétfőn jelentette be, hogy részvételét az olimpiai megnyitón a Peking és a dalai láma képviselői közötti tárgyalások eredményétől teszi függővé. A francia elnök válaszát a jövő heti, hokkaidói G8-as csúcsértekezletre ígérte.

A Kína legnagyobb internetes portálján szerdán közzétett online közvélemény-kutatás eredménye szerint az olvasók 88 százaléka nem látná szívesen a francia államfőt az olimpia megnyitóján. Eddig több mint százezren vettek részt a még csütörtökön is folyó felmérésben, a válaszolók elsöprő többsége pedig rendkívül barátságtalannak nevezte Sarkozy újabb bojkottal való fenyegetőzését.

Vu Ji-kang (Wu Yikang), a sanghaji Európa-kutató Intézet igazgatója szerint Sarkozy Kínával szembeni következetlensége nem egy felelős és meggondolt államférfi hatását kelti. "A kínai kormány természetesen nem fog engedni a zsarolásnak" - mondta Vu, hozzátéve, hogy amikor a francia elnök több milliárd dollár értékű szerződések aláírásával kapcsolatban tavaly Kínában járt, kijelentette, hogy szeretne egy helyet foglalni a pekingi olimpiára.

A márciusi lhászai zavargások után viszont Sarkozy bejelentette, hogy nem zárja ki a pekingi olimpia bojkottját. "Néhányan úgy viselkednek, mintha Kínának könyörögnie kellene azért, hogy részt vegyenek a játékokon, azonban senki sem érhet el pozitív eredményt az olimpiai kártya felhasználásával vagy a játékok átpolitizálásával" - hangsúlyozta Vu. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS