2019. december 14. szombatSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Büntetőeljárás indult a kárpátaljai ruszin szeparatizmus ügyében

2008. június 27. 21:06, utolsó frissítés: 21:06

Szeparatizmus és az államrend megváltoztatására irányuló kísérlet ügyében indított büntetőeljárást a Kárpátaljai Ruszin Szojm (nemzetgyűlés) nevű szervezet vezetői ellen csütörtökön Ukrajna Biztonsági Szolgálata (SZBU) - közölte Valentin Nalivajcsenko, az SZBU megbízott elnöke.

"Számunkra nincs jelentősége annak, hogy ilyesmire ki és melyik régióban bujtogat, mi a törvénynek megfelelően járunk el" - idézte az állambiztonsági vezetőt pénteken a Novij Region hírügynökség. Nalivajcsenko emlékeztetett, hogy a büntető eljárás megindítása előtt már figyelmeztették a ruszin szervezet vezetőit. De egy dolog, amíg csak beszélnek - tette hozzá -, s egészen más, amikor olyan tevékenységbe kezdenek, amelyek az ukrán törvényeknek megfelelően büntetendők. Az SZBU vezetője szerint az ügyben érintettek nem hallgattak a figyelmeztetésre, ezért eljárás indul ellenük.

A Kárpátaljai Ruszin Szojm a múlt szombaton Szolyván megtartott tanácskozásán visszaállította Podkarpatszka Rusz (Kárpátalja) 1938-ban Prágában elfogadott alkotmányát. A szervezet vezetői szerint ezzel helyreállt Kárpátalja autonóm státusa.

A fórum egyebek mellett elfogadta Podkarpatszka Rusz állami címerét, zászlaját és himnuszát is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS